ויכוח במכתש רמון: תושבים נגד שמורת הטבע
רשות הטבע והגנים מתכוונת להרחיב את שטח שמורת הטבע מכתש רמון כדי להגן על הטבע והנוף הייחודי. קבוצת תושבים ממצפה רמון טוענת כי הרשות שוכחת שיש מי שגר ומתפרנס במקום, ומבקשת לקחת חלק פעיל בתהליך קבלת ההחלטות, כדי שיהיה ניתן להמשיך לפתח את התיירות לאזור. האדם בשירות הטבע או הטבע בשירות האדם?
בימים האחרונים מקימים תושבי העיירה מצפה רמון קול זעקה כנגד כוונתה של רשות הטבע והגנים להרחיב את גבולות שמורת הטבע מכתש רמון האמורה לגדול ולהגיע עד פאתי הישוב. זיו ספקטור, תושב מצפה רמון העוסק בתיירות: "אנחנו בעד שמירת טבע, והשמורה חשובה לנו לא פחות מלרט"ג, אלא שיש לנו השגות על דרך ניהולה. הרט"ג, מתוך רצון אמיתי וכן לשמור על הטבע, שוכחת שיש פה גם אנשים. הגוף המפקח הזה מפעיל סמכויותיו כנגד כולם, מבלי להבחין בין בין קבלנים והורסי נוף ובין מטיילים תמימים".
- איך תיפגע מצפה רמון מהרחבת השמורה?
"בשלב ראשון תפגע פרנסתם של התושבים, כיוון שלא תתאפשר רכיבה על סוסים באיזור בו רכבו עד עכשיו, שטחי המרעה של האלפקות יצומצמו, ועוד. אני לא מדבר כבר על זה שייצא לטיול עם הכלב מתחת לבית וייקנס כי הכניס בעלי חיים לשמורה", אומר ספקטור. "בשלב שני היא תפגע בתיירות האקולוגית שאנחנו עמלים לטפח בשנים האחרונות, שדורשת הרחבה של סל אפשרויות הבילוי בטבע. ברור לנו שהכי
קל לשמור על מקום ריק, נטול אנשים. יותר קל לעשות תהליכים גורפים מאשר לעבוד קשה ולמצוא את שביל הזהב שיאפשר מידרוג של האיזור ופיתוח בר קיימא מתוך הנחה שהאדם הוא חלק מן המקום הזה".
"תוכנית ההרחבה הוגשה על ידי רשות הטבע והגנים בשנת 1982 ומהווה המשך טבעי לשמורה", אומר אמנון נחמיאס, דובר הרט"ג. "לאור החלטת ממשלת ישראל על שימור ארץ המכתשים והגשתה להכרה כאתר מורשת עולמי של אונסק"ו, מקדמת הרט"ג את הכרזת השמורה. יש לזכור כי הכרזת שמורת טבע היא הדרך היחידה לשמר נוף קדומים ייחודי זה למען הדורות הבאים, ולמנוע הרס מתמשך של המקום".
ספקטור: "הרט"ג מקדמת תוכנית בת למעלה מעשרים שנה מבלי להתייחס לעובדה שצרכי התיירות בארץ ובעולם השתנו לחלוטין. היום לא מטיילים רק ברגל, כמו בעבר, היום גם רוכבים על סוסים, נוסעים באופניים ובג'יפים. אנחנו, כאנשים האוהבים את המקום, חיים ומתפרנסים בו, מנסים לספק, בגבולות שמירת הטבע היקר לכולנו, גם את הדרישות החדשות. אם לא נעשה זאת אנשים יבחרו להגיע למקומות אחרים. ניתן, לטעמנו, לעשות זאת מבלי להרוס את המקום מחד, ומבלי לסגור אותו לחלוטין מאידך. לא צריך לחנוק את המטיילים והתושבים באחד המקומות היפים ביותר בעולם".
- מה הייתם רוצים שיקרה?
"אנחנו מבקשים לפתוח בתהליך מקובל מאוד בעולם בו נהיה אנחנו, התושבים ובעלי העסקים במקום, חלק מתהליך קבלת ההחלטות. זה קורה כבר באוסטרליה ובאפריקה ובמקומות רבים בהם הבינו הרשויות כי הניסיון לשמור על הטבע אינו יכול להיות מנותק מהאנשים החיים בתוכו. אנו רוצים להגיע עם אנשי הרט"ג לתהליך גישור מקצועי אותו ינהלו אנשים נייטרליים מגופים שאינם קשורים אלינו או אליהם, כמו אנשי
מקצוע בעלי נסיון מאונסק"ו למשל. יחד נגיע למצב בו יישמר הטבע, ונשמרות גם אפשרויות הפרנסה. השימור ילך עקב בצד אגודל עם הפיתוח".
אל מול טענות התושבים אומרת רשות שמורות הטבע והגנים כי כל הפעולות נעשות תוך תיאום ושיתוף עם המועצה המקומית מצפה רמון המהווה נציגות נבחרת של תושבי האזור. "רשות הטבע והגנים ערה לצרכים המיוחדים של הקהילה הסמוכה לשמורת הטבע מכתש רמון, ובפגישה שנועדה עם מנהל אגף התיירות של המועצה יובהרו הסוגיות הייחודיות לשמורה מעין זו".
לנסיונות הגישור בין הניצים נרתם בימים אלה יעקב שמול, מנהל מחלקת התיירות של המועצה. "מוניתי למצוא את הפשרה בין דרישות הרט"ג לטענות התושבים והתיירנים, כדי שניתן יהיה להגיע להסכמה שתספק את כל המעורבים בנושא", אומר שמול. "אני מאמין שניתן לעשות זאת על ידי הכרזת האיזור כשמורה מחד, ונתינת הקלות מסוימות שאינן מקובלות בשמורת טבע מאידך. כך למשל ניתן לקבוע מהם המקומות הפחות רגישים (מבחינת שמירת הטבע) הסובבים את הישוב, ולקבוע כי רק בהם ניתן יהיה להציע שירותי תיירות מדבר שונים. אני מקווה כי תוך זמן קצר נוכל להגיע לעמק השווה".
"חייבים לנקוט גישה נוקשה"
"מדובר בנושא מורכב מאוד", אומר ד"ר אלון טל, מייסד עמותת אדם טבע ודין, מרצה במכון לחקר המדבר וזוכה פרס צ'רלס ברונפמן ליזמות סביבתית. "מצד אחד הרשויות בישראל מבינות כי 'ארץ בראשית' כבר לא קיימת יותר, מאידך נעשים צעדים ממשיים לשמירה קפדנית על המערכות האקולוגיות המדבריות
הרגישות. דווקא חוסר יכולתם של גורמי אכיפה להתמודד עם כל טווח הפוגעים בטבע: מטרקטורונים וטיילים לא אחראיים ועד לגנבי החולות, מחייבת נקיטת גישה נוקשה.
"איזור מצפה רמון והמכתש הם אחד המקומות היחידים בארץ בהם יכול עדיין אדם ליהנות משקט ושלווה, להתבודד, להתמזג עם הבריאה, לחשוב על בעיות החיים או פשוט להביט בטבע ולהתפעם. המערכות האקולוגיות כל כך ייחודיות, שההחלטה לשמור על הטבע באזור נכונה וחשובה. תיירות מדברית כמו טיולי ג'יפים צריכה להיעשות במקומות אחרים, ויש רבים כאלה, למשל בין מצפה רמון לשדה בוקר.
"חשוב לזכור כי תושבי מצפה רמון נהנים מהתיירות שמגיעה למקום והם יהיו הראשונים שיפגעו אם האזור לא ישמר כראוי. עם כל הסימפטיה לתושבים המתנגדים להרחבת השמורה אני חושב שבתחום ובמקום הזה, יש לסמוך על הרט"ג".