נשוך בגזר - 4 מתכונים כתומים ומהירים
למה כדאי לאכול גזר בשילוב עם עגבניות? ומדוע לא כדאי לאחסן גזרים ותפוחים יחדיו במקרר? יעל גרטי מסבירה ומציעה מתכוני גזר פשוטים וטובים
לאסתר היה מאגר בלתי נדלה של סוכריות, שקסם לאחד מאחיי. הוא ידע שהדרך ללבה של אסתר עוברת דרך גינת הירק שלנו. הוא נהג להביא לה עלי פטרוזיליה רעננים שקטף בגינה ובתמורה קיבל סוכריה. יום אחד אזלה הפטרוזיליה בגינה, מה שלא הפריע לאחי להביא לה עלים של גזר, שדומים דמיון רב לעלי פטרוזיליה. אגדת עלי הגזר רודפת אותו לאורך השנים ועד היום הוא מצטדק: "אבל באמת חשבתי שאלה עלי פטרוזיליה".
ולא בכדי. עלי הגזר אכן דומים לעלי פטרוזיליה, הם משתייכים לאותה משפחה, משפחת הסוככיים. עמם במשפחה גם סלרי, שומר וכוסברה. מוצאו של הגזר, שלא היה כתום מלכתחילה, באפגניסטן. בעבר היו נפוצים זנים אדומים, סגולים, לבנים, שחורים וצהובים. ההולנדים הם שפיתחו את הזן הכתום, במאה ה-18, תוך הכלאה של גזר אדום עם גזר צהוב. אגדה מפוקפקת למדי מספרת כי השאיפה ליצור גזר כתום נבעה מתוך הרצון ליצור ירק בצבע המסמל את בית המלוכה ההולנדי. מדובר כנראה באגדה מסוגה של אגדת הנער ההולנדי שתחב את אצבעו בסכר. כך או כך, לא עבר זמן רב והגזר הכתום דחק את הזנים האחרים והפך להיות השולט בכיפה. היום יש גם "בייבי גזר", גזרים קטנים, חמודים מאוד אך פחות טעימים ופחות מתוקים מגזר רגיל.
הגזר עשיר בבטא קרוטן שהופך לוויטמין A בגוף, ויטמין C, אשלגן, סידן, ברזל, חומרים נוגדי חימצון וסיבים תזונתיים. גזר מכיל 45 קלוריות ב-100 גרם, גזר בינוני מכיל 29 קלוריות.
- איך בוחרים גזר טוב? גזר טרי וטוב הינו קשיח וחלק, ללא חריצים וללא נקודות רכות.
- ככל שצבע הגזר כתום יותר - הגזר עשיר יותר בבטא קרוטן.
- קניתם גזר עם עליו ? הסירו את העלים מהר ככל האפשר שכן עליו גוזלים ממנו לחות וויטמינים.
- יש לקטום את החלק העליון של הגזר, שהיה גלוי לשמש - הוא מריר.
- יש לאחסן גזר בשקית פלסטיק במקרר.
- אסור לאחסן גזר ליד תפוחים, שכן תפוחים משחררים גז אתילן שגורם להווצרות חומר בשם קומרין בגזר, שגורם למרירות.
- יש לקרצף היטב גזר במידה ואוכלים אותו בקליפתו.
- יש להמנע מבישול גזר יתר על המידה כדי לא לאבד את הוויטמינים שבו.
- מומלץ לאכול גזר יחד עם עגבניה: הליקופן בעגבניה מגביר את ספיגת הבטא-קרוטן בגוף.
ניתן להכין שפע של מאכלים מגזר: מרקים, תבשילים, סלטים חיים- מלוחים או מתוקים, עוגות וכמובן – מיץ גזר. אפשר לאכול טרי, לבשל או לאפות.
מנה מרשימה. תחתיות ארטישוק ממולאות קרם גזר. (צילום: יעל גרטי)
סלט גזר, רוקט וגרעיני דלעת
סלט מצוין שהמציאה חברתי אילאיל
המרכיבים (ל-2 מנות):
3 גזרים בינוניים-גדולים
50 גרם גרעיני דלעת מיובשים
1 חבילה קטנה רוקט, שטוף
לרוטב:
1 כף חרדל צרפתי חלק
3 כפות שמן זית
2 כפות חומץ בלסמי או חומץ בן יין לבן
1 כפית סוכר
מלח
פלפל שחור גרוס גס
1-2 כפות מים
אופן ההכנה:
- קולפים את הגזרים. קוטמים קצוות ושוטפים. שוטפים את הקולפן וממשיכים לקלוף את הגזר - הפעם לתוך קערה, פרוסות דקיקות ככל שניתן.
- מוסיפים לקערה רוקט וגרעיני דלעת. מערבבים בעדינות.
- מערבבים את חומרי הרוטב ויוצקים על הסלט מעט לפני ההגשה.
סלט גזר, פטרוזיליה ואגוזי ברזיל
אגוזי ברזיל מכילים כמות עצומה של סלניום, שהוא מינרל נוגד חמצון איכותי וחשוב בהגנה על מערכות הגוף. הם ידועים גם כמונעי סרטן ומשופעים (70%) בשומן בלתי רווי המפחית כולסטרול בגוף. 100 גרם אגוזי ברזיל מכילים 390 קלוריות. תזונאים ממליצים לאכול אגוז ברזיל אחד ביום, ולא יותר מחמישה ביום שכן הגוף זקוק לכמות מזערית בלבד של סלניום וצריכה יומיומית של כמות גדולה ויכולה להפר איזון ולגרור תופעות לוואי.
המרכיבים (ל-2 מנות):
3 גזרים בינוניים-גדולים
חופן פטרוזיליה, עלים בלבד, שטופים
40 גרם אגוזי ברזיל
לרוטב:
1 כף חרדל חלק צרפתי
3 כפות שמן זית
2 כפות חומץ בלסמי או חומץ בן יין לבן
1 כפית סוכר
מלח
פלפל שחור גרוס גס
1-2 כפות מים
אופן ההכנה:
- קולפים את הגזרים. קוטמים קצוות ושוטפים. שוטפים את הקולפן וממשיכים לקלוף את הגזר- והפעם לתוך קערה, פרוסות דקיקות ככל שניתן.
- מוסיפים לקערה פטרוזיליה ואגוזי ברזיל. מערבבים בעדינות.
- מערבבים את חומרי הרוטב ויוצקים על הסלט מעט לפני ההגשה.
הרבה סלניום. סלט גזר ואגוזי ברזיל (צילום: יעל גרטי)
תחתיות ארטישוק ממולאות קרם גזר, מסקרפונה וצנוברים
החמצמצות של תחתיות הארטישוק המבושלות בלימון פוגשת את מתיקות הגזר, עושר המסקרפונה וקראנצ'יות הצנוברים. התוצאה היא מנה ראשונה מרשימה ומענגת.
המרכיבים (ל- 30 תחתיות):
12-10 גזרים בינוניים-גדולים
שמן זית
3 חבילות (1.2 ק"ג) תחתיות ארטישוק קפואות
מיץ מ-1 לימון טרי
1 גבעול מרווה (לא חובה)
1 חב' (250 גרם) מסקרפונה של "גד"
חופן עלי טימין טריים, שטופים
50 גרם צנוברים
מלח
פלפל שחור גרוס גס
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- קולפים גזר, קוטמים קצוות, שוטפים וחותכים גס. מניחים בתבנית משומנת בשמן זית, מזליפים מעט שמן זית ומפזרים מלח ופלפל שחור גרוס גס. אופים כשעה עד שניתן לנעוץ מזלג בגזר.
- מניחים תחתיות ארטישוק בסיר ומוסיפים מעט מים רותחים, מיץ לימון, כף שמן זית, גבעול מרווה, מלח ופלפל. מבשלים במשך 10-15 דקות על אש קטנה עד להתרככות תחתיות הארטישוק. מוציאים את התחתיות מהנוזל ומניחים בצד. בנוזל שנשאר ניתן להשתמש לכל מרק ירקות במקום ציר.
- מחממים מעט שמן זית במחבת ומטגנים צנוברים, תוך השגחה צמודה. כשהם משחימים מעבירים מיד לצלחת ועליה נייר סופג.
- מוציאים גזר מהתנור ומעבירים למעבד מזון. מרסקים עד לקבלת גזר חתוך קטן מאוד. מעבירים לקערה ומוסיפים מסקרפונה, צנוברים, עלי טימין, מלח, פלפל. מערבבים היטב עד לקבלת מסה אחידה למדי, בודקים תיבול ומוסיפים מלח ופלפל במידת הצורך.
- משמנים תבנית תנור גדולה ושטוחה בשמן זית. ממלאים כף מלית גזר בכל תחתית ארטישוק, מיישרים, מהדקים ומניחים בתבנית. כך ממלאים את כל התחתיות ואופים בחום 170 מעלות עד להזהבה קלה של החלק העליון. מגישים מיד.
תבשיל גזר ודבלים
המרכיבים (ל- 4 מנות):
5 גזרים, בינוניים-גדולים
1 כף שמן זית
125 גרם (7-6 יחידות) דבלים (תאנים מיובשות)
מיץ מ-2 תפוזים
מלח
פלפל שחור גרוס גס
אופן ההכנה:
- קולפים גזרים, קוטמים קצוות, שוטפים וחותכים לרצועות אלכסוניות בעובי שליש עד חצי ס"מ.
- מחממים שמן זית בסיר ומטגנים קלות את הגזר. מוסיפים מלח ופלפל. מוסיפים מיץ תפוזים. מבשלים על אש קטנה במשך 10-15 דקות עד שהגזר הופך לקריספי, תוך השגחה שנשארים נוזלים בסיר. במידת הצורך מוסיפים מעט מים.
- חותכים דבלים לרצועות דקיקות ומוסיפים לסיר לקראת סיום הבישול. מערבבים, בודקים תיבול ובמידת הצורך מוסיפים מלח ופלפל. מגישים מיד.