עיתון דני התנצל על קריקטורות של הנביא מוחמד
בעקבות גל מחאה וחרם צרכנים בעולם המוסלמי כולו, התנצל העיתון הדני "יילנדס פוסטן" על שפירסם לפני כמה חודשים קריקטורות של הנביא מוחמד. "הציורים לא הפרו את החוק הדני אך הם ללא ספק פגעו במוסלמים רבים" אמר עורך העיתון. ראש ממשלת דנמרק סירב להתנצל בשם העיתון אך אמר כי באופן אישי "לא הייתי משרטט את כל דמות דתית באופן שעלול היה לפגוע באחרים"
העיתון הדני "יילנדס פוסטן" פירסם אתמול (יום ב') הודעת התנצלות בפני מוסלמים ברחבי העולם על שפירסם אשתקד קריקטורות ששמו ללעג את הנביא מוחמד.
"הציורים לא הפרו את החוק הדני, אולם הם ללא ספק פגעו במוסלמים רבים וברצוננו להתנצל על כך", כתב עורך העיתון בהודעה שפורסמה באתר האינטרנט שלו. "אולי בשל חוסר הבנה על רקע תרבותי, היוזמה לפרסם את הקריקטורות פורשה כקמפיין נגד האיסלם מצד דנמרק והעולם כולו. אני דוחה בתוקף את הטענה הזו... פגיעה במישהו על בסיס אמונותיו הדתיות בלתי נתפסת עבורנו. העובדה שזה קרה לא הייתה מכוונת".
למרות שהקריקטורות פורסמו בחודש ספטמבר, גל המחאה שהן עוררו התפשט רק באחרונה אל מחוץ לגבולות דנמרק והצית זעם במדינות מוסלמיות. היה זה ככל הנראה לאחר ש-12 הציורים, שבאחד מהם נראה הנביא מוחמד חובש לראשו טורבן דמוי פצצה, הוצגו החודש בשנית בעיתון נורווגי.
הזעם בקרב מוסלמים בעולם גאה. במדינות כמו כוויית וסעודיה הטילו סוחרים חרם על מוצרים דניים ובערים רבות במדינות מוסלמיות יצאו אלפים להפגין, ואף שרפו את דגל דנמרק.
שלשום הפגינו עשרות פעילי אל-אקצה ופעילי תנועת הפתח בכיכר המרכזית בשכם, קראו סיסמאות נגד דנמרק ואיימו לפגוע ביעדים דניים בשטחים. הפעילים דרשו מכל הנציגים והפעילים הדנים לעזוב את האזור באופן מיידי, וקראו לאזרחים דנים שתכננו להגיע לשטחים שלא לעשות זאת, כדי להימנע מפגיעה.
אתמול השתלטה לזמן קצר קבוצה של חמושים רעולי פנים על משרדים של האיחוד האירופי בעזה, ומחו על העלבון. אנשי הצלב האדום הדני מסרו כי הם מפנים שניים מעובדיהם ברצועת עזה ועובד נוסף בתימן, לאחר שאלו קיבלו איומים על חייהם.
הוועידה המוסלמית העולמית - ארגון המקיף 57 מדינות - קראה לכל המוסלמים להקפיד ולמחות נגד הדנים רק בדרכי שלום. "אנו מבקשים מכל חברי האומה האיסלאמית לבטא את דיעותיהם באופן רגוע ובצורה מתורבתת, ולא להיגרר לטעויות אשר אינן הולמות את דרכו של הנביא מוחמד", נאמר בהודעת הארגון.
אך ההמון הזועם לא הסתפק באיומים ומחאות. חברת מוצרי החלב הדנית "ארלה פודס" דיווחה כי שניים מעובדיה בסעודיה הותקפו והוכו בידי לקוחות זועמים. השיא נרשם בעיראק, כאשר סיור משותף של חיילים עיראקים ודנים הותקף במטען צד צפונית לבצרה. לא היו נפגעים בהתקפה אולם היא הגבירה את הדאגה סביב 430 החיילים הדנים המוצבים בעיראק כחלק מכוחות הקואליציה.
במקביל, גם במישור הדיפלומטי היו תגובות קשות. סעודיה ולוב החזירו במחאה את שגריריהן מקופנהאגן. בדנמרק חשו את הגל שמאיים לשטוף אותם. באתר משרד החוץ הדני פורסמה שלשום אזהרת נסיעה לאזרחי המדינה, לפיה עליהם לגלות זהירות בסעודיה, אלג'יריה, מצרים, ירדן, לבנון, פקיסטן, איראן, סוריה, ישראל והרשות הפלסטינית.
בינתיים החל החרם על מוצרים דניים לתת את אותותיו. מנהל חברת "ארלה" פנה לממשלה הדנית בבקשה לנקוט צעדים ואמר: "אני מתחנן מהממשלה לפתוח בדו-שיח עם מיליונים רבים של מוסלמים שחשים נפגעים מדנמרק. חופש הביטוי הוא עניין פנימי של דנמרק, אך לנושא הזה יש מימד אחר לגמרי. מדובר בכך שדנמרק פגעה במיליוני מוסלמים".
בשלב זה נכנס ראש ממשלת דנמרק אנדרס פוג רסמוסן לתמונה. בראיון לרשת הטלוויזיה TV2 הוא אמר כי הממשלה הדנית "אינה יכולה להתנצל בשם העיתון. כך לא פועלת דמוקרטיה". לדבריו, "תקשורת עצמאית לא יכולה לעבור עריכה של הממשלה".
פוג רסמוסן נשאל לדעתו האישית בנושא והשיב: "לי באופן אישי יש כבוד גדול לאמונותיהם הדתיות של אנשים ולעולם לא הייתי משרטט את מוחמד, ישו או כל דמות דתית אחרת, באופן שעלול היה לפגוע באחרים".
המסורת האיסלאמית, מתנגדת לכל תיאור של הנביא מוחמד, גם למחמיאים שבהם, בחשש שתמונות כאלו עלולות להוביל לסגידה.