מחקר: לאנשים עם מוח אנליטי סיכוי כפול ללדת אוטיסט
חוקרים מאוניברסיטאת קיימברידג' בבריטניה מצאו כי לאנשים אנליסטים סיכוי גדול פי שניים ללדת תינוקות הלוקים באוטיזם. מומחית ישראלית: אכן עשוי להיות קשר כזה לאוטיזם, אך אין סיבה להיכנס לפאניקה
יותר אוטיסטים נולדים לזוגות מתחום המדעים המדויקים, בהשוואה לזוגות עם נטייה הומאנית: כך עולה ממחקר חדש שערכו חוקרי אוניברסיטת קיימברידג'. על המחקר החדש דיווח כתב העת The Journal Archives of Disease of Childhood בגליונו האחרון.
מבדיקה שנערכה עם 1000 ילדים אוטיסטיים, נמצא כי להורים העוסקים בתחום האנליטי (מדענים, מתמטיקאים לדוגמה) סיכוי של פי שניים להביא צאצא הלוקה באוטיזם. כמו כן נמצא כי לסטודנטים למדעי הטבע, יותר קרובי משפחה אוטיסטים מאשר לסטודנטים עם נטייה הומנית. תוצאות נוספות של המחקר בעריכת סריקה של המוח לאמהות לילדים אוטיסטיים, הראה כי מוחן כולל מאפיינים מדעיים יותר, מאשר מאפיינים אמוציונליים.
את התופעה מסביר ראש צוות החוקרים, פרופ' סימון בארון-כהן בכך שהחלק האנליטי במוחם של אנשי המדעים המדוייקים יותר מפותח מהחלק הרגשי והחברתי, שהינם מאפייני האוטיזם. ילדים אוטיסטים, הסביר בארון-כהן, אף הם בעלי כישורים חברתיים סוציאליים לקויים.
עוד קובע המחקר כי כיום, אחד מתוך מאה תינוקות לוקה באוטיזם. את העלייה באחוז התינוקות הלוקים באוטיזם מסביר פרופ' בראון-כהן במודעות הרבה שיש לנושא אולם גם בעובדה שאנשי מדע מדוייק נפגשים יותר עם אנשים המתעניינים בתחומם, מה שמעלה את הסיכוי להעברת מטען גנטי אוטיסטי לצאצאים.
"מנסיוננו אכן עשוי להיות קשר גנטי לאוטיזם", אומרת ל-ynet חנה אלונים, דוקטורנטית בתחום בריאות הנפש, ומנהלת מרכז מפנה לטיפול באוטיסטים, "לאוטיסטים תכונות מתמטיות מובהקות, נטייה לנקיון כפייתי או הפרעות אכילה המאפיינים אנשים הבוחרים במקצועות מדעיים".
האם יש סיבה לפאניקה? אלונים מסייגת את ממצאי המחקר ומרגיעה: "מדובר בהשערה בלבד, כשחדשות לבקרים מתפרסמים מחקרים בנושא החם הזה, לחלקם אין כלל אחיזה במציאות. הנושא כל כך עלום, ורב הלא נודע על הנודע ולכן אין לקחת את המחקר הזה כתורה מסיני. וממילא, אין כל בדיקה טרום לידתית לאבחון אוטיזם, כך שאין הרבה מה לעשות גם אם המחקר נכון".
פורסם לראשונה 31/01/2006 23:28
אוטיזם. תכונות מתמטיות
צילום: סי די בנק
מומלצים