בוש: החסות שאיראן נותנת לטרור חייבת להיפסק
חלק נכבד מהנאום השנתי על מצב האומה הקדיש נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש למזרח התיכון. הוא קרא לחמאס להכיר בישראל, להתפרק מנשקו ולפעול לשלום והגן על מדיניות הדמוקרטיזציה של ממשלו במזרח התיכון. הוא קרא לאומות העולם למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני ואמר: "אמריקה תמשיך להוביל את העולם בעימות עם האיום הזה". על עיראק אמר: אין שלום בנסיגה; על אמריקה: חייבת להיגמל מההתמכרות לנפט
בהופעה השנתית שלו בפני הקונגרס האמריקני, ובשידור חי למאות מיליונים ברחבי העולם, חזר הנשיא על ההצהרה כי ארה"ב רואה במלחמה בטרור משימה גדולה המוטלת עליה. "המאבק נגד הטרור אינו כולל רק פעילות צבאית. בסופו של דבר הדרך להכניע את הטרוריסטים, היא להכניע את החזון הקודר של שנאה ופחד על ידי הצעת תחליף מלא תקווה, של חופש פוליטי ושינוי בשלום", דברי בוש.
הדמוקרטיזציה של המזרח התיכון היא הדרך לרפורמה ושלום, אמר הנשיא. "בחירות הן חיוניות אבל הן רק ההתחלה. צמיחת דמוקרטיות מחייבת שלטון החוק, הגנה על מיעוטים, ומוסדות חזקים שצריכים לתת דין וחשבון".
כאן עבר הנשיא למנות את ההתקדמות לעבר הדמוקרטיה במזרח התיכון. הוא ציין את הבחירות ברשות הפלסטינית כהישג חרף התוצאה. למרות הדיכוי של האופוזיציה במצרים, והתחזקות האחים המוסלמים בבחירות, הצהיר בוש: "תושבי מצרים הגדולה הצביעו בבחירות רב מפלגתיות לנשיאות ועכשיו הממשלה שלהם חייבת לפתוח נתיב של שלום לאופוזיציה שתוריד את כוח המשיכה של הקיצוניות".
על סעודיה אמר בוש כי היא "נקטה צעד ראשון לרפורמה", והסביר כי "דמוקרטיות במזרח התיכון לא ייראו כמו זו שלנו, כי הן ישקפו את המסורות של אזרחיהן".
איראן בת ערובה בידי קיצונים
אבל את הלפתן השאיר בוש לאיראן שהיא לדבריו "אומה שמוחזקת כבת ערובה על ידי קבוצה דתית קטנה שמבודדת ומדכאה את אזרחיה. המשטר במדינה זו נותן חסות לטרור בשטחים הפלסטינים ובלבנון וזה חייב לבוא לסיום".
על המאבק הרב לאומי נגד התחמשות איראן בנשק גרעיני אמר בוש: "הממשלה האיראנית מזלזלת בעולם בשאיפה הגרעינית שלה ואומות העולם אסור שיאפשרו למשטר האיראני להשיג נשק גרעיני. אמריקה תמשיך להוביל את העולם להתעמת עם האיומים הללו".
נאום הנשיא הועבר בשידור בשפות שונות ובהן פרסית. בוש ניצל את ההזדמנות ופנה ישירות לאיראנים. "הלילה בואו נדבר ישירות לאזרחי איראן. אמריקה מכבדת אותכם, ואנחנו מכבדים את ארצכם. אנחנו מכבדים את זכותכם לבחור את עתידכם ולזכות בחופש שלכם. והאומה שלנו מקווה שיום יבוא שנהיה הידידים הטובים ביותר עם איראן חופשית ודמוקרטית".
על עיראק: "אנחנו מנצחים"
מבלי להציג שום בשורות חדשות בנושאי פנים או חוץ, הנשיא בוש הגן על מדיניות הממשל במישורים השונים. זאת, למרות התמיכה הציבורית הדלה בו ובמדיניותו, הרצון של 66 אחוז מהאמריקנים לראות את מרבית הצבא האמריקני מחוץ לעיראק, והחשש של הרפובליקנים לאבד את הרוב שיש להם בשני בתי המחוקקים בבחירות לקונגרס שיהיו בחודש נובמבר.
בוש נואם בסנאט (צילום: רויטרס)
על המערכה בעיראק אמר בוש: "אנחנו בהתקפה בעיראק, עם תוכנית ברורה לנצחון. ראשית אנחנו עוזרים לעיראקים לבנות ממשלה משותפת כך שהכעס ישכך והמורדים יבודדו. שנית אנחנו ממשיכים במאמצי השיקום ועוזרים לממשלה העיראקית להילחם בשחיתות ולבנות כלכלה מודרנית, כך שכל העיראקים יוכלו ליהנות מהיתרונות של החופש. שלישית אנחנו מכים בטרוריסטים בעוד אנחנו מאמנים כוחות עיראקים בעלי יכולת גדלה להכניע את האויב. העיראקים מפגינים את האומץ שלהם כל יום ואנחנו גאים להיות בני בריתם במשימת החופש".
בוש הודה אמנם כי "המלאכה בעיראק קשה כי האויב שלנו הוא אכזרי, אבל הברוטליות אינה עוצרת את ההתקדמות הדרמטית בדמוקרטיה החדשה. בפחות משלוש שנים האומה הזו עברה מרודנות לחופש, לעצמאות, לחוקה ולבחירות לאומיות".
בוש הבטיח לאמריקנים: "אני בטוח בתוכנית שלנו לנצחון. אני בטוח ברצון העם העיראקי. אני בטוח במיומנות והרוח של הצבא שלנו. עמיתי האזרחים, אנחנו נלחמים כדי לנצח ואנחנו מנצחים".
על הטרור: לא נשב בשקט עד שנותקף שוב
בוש גם הזהיר את הציבור האמריקני כי הטרוריסטים "לא איבדו את הרצון והיכולת לתקוף אותנו". בניסיון להגן על תוכנית להפעלת ציתות לשיחות ותשדורות בתוך ארצות הברית הוא הוא הזכיר כי "לפני 11 בספטמבר 2001 ממשלתנו נכשלה בחיבור הנקודות והבנת הקשר. עכשיו אנחנו יודעים כי שניים מחוטפי המטוסים בארה"ב יצרו קשר טלפוני עם מפעיליהם מאל קעידה מעבר לים. אבל לא ידענו על תוכניתם עד שהיה מאוחר מדי.
"כדי למנוע התקפה נוספת בהתבסס על הסמכות הניתנת לי בחוקה ועל ידי החוק הוריתי על תוכנית לצותת לטרוריסטים, לחפש תקשורת בינלאומית של חשודים כמפעילים של אל קעידה והקשורים אליהם באמריקה", דברי הנשיא. בנושא זה זוכה בוש לתמיכה של הציבור האמריקני בסקרים, בצד חשש של הציבור כי הציתותים עלולים להיות מנוצלים לפגיעה בחופש הפרט. "אם יש אנשים בתוך ארצנו שמדברים עם אל-קאעידה, אני רוצה לדעת על זה, כי אנחנו לא נשב בשקט ונחכה עד שנותקף שוב".
"אנחנו אוהבים את החופש שלנו ונלחם כדי לשמור עליו. בשעת מבחן אנחנו לא יכולים למצוא בטחון על ידי נטישת המחוייבויות שלנו ונסיגה לתוך גבולותינו. אם נעזוב את המתקיפים האכזרים לבד, הם לא ישאירו אותנו לבד. הם יעבירו את שדה המערכה לחופינו. אין שלום בנסיגה ואין כבוד בנסיגה".
קשר הטרור
"אחד המקורות העיקריים לריאקציה ולאופוזיציה הוא האיסלאם הקיצוני. מעטים הופכים אמונה אצילית לאידיאולוגיה של טרור ומוות", אמר בוש. "טרוריסטים כמו בין-לאדן רציניים בכוונותיהם לרצח המונים, ועלינו להתייחס ברצינות להצהרותיהם".
הנשיא האמריקני קשר בין הטרור הבינלאומי לנעשה בעיראק ואמר כי "הם (הטרוריסטים) מנסים לאכוף מערכת טוטליטרית חסרת לב במזרח התיכון, ולחמש עצמם בנשק לרצח המוני. מטרתם היא לשלוט בעיראק ולהפוך אותה כגן עדן לטרור, ממנו יוכלו לתקוף את אמריקה ואת העולם. מכיוון שחסר להם הכוח הצבאי לאתגר אותנו ישירות, הם בחרו להשתמש בנשק הפחד".
אמריקה מכורה לנפט; נגמול אותה
הנשיא דיבר הלילה גם על פריצת דרך בתחום תחליפי האנרגיה לנפט. "כדי לשמור את אמריקה תחרותית מחייב השגת אנרגיה לא יקרה. כאן יש לנו בעיה רצינית. אמריקה מכורה לנפט שלעיתים קרובות מיובאת מחלקים לא יציבים של העולם. הדרך הטובה ביותר להיגמל מההתמכרות היא דרך טכנולוגיה".
משנת 2001 ארה"ב השקיעה קרוב ל-10 מיליארד דולר לפתח מקורות אנרגיה אלטריטיבים נקיים יותר זולים ואמינים יותר. "אנחנו על סף פריצת דרך להתקדמות בלתי רגילה", אמר בוש והכריז על "היוזמה לאנרגיה מתקדמת". הוא הודיע על תוספת של 22 אחוז במחקר לפיתוח אנרגיה נקיה במשרד האנרגיה, דחיפה לפריצת דרך בשני תחומים חיוניים: שינוי במקורות החשמל והחימום של בתים ומשרדים.
"נשקיע יותר במפעלי פחם עם אפס פליטה; בטכנולוגיות מהפכניות באנרגית שמש ורוח; ובטכנולוגיה גרעינית נקיה ובטוחה... פריצת דרך בטכנולוגיה חדשה זו תאפשר לנו להחליף יותר מ-75 אחוז מהנפט המיובא שלנו מהמזרח התיכון עד שנת 2025".