תביעה נגד AT&T: סייעה לממשל האמריקני לצותת לגולשים
ה-EFF, ארגון הפועל למען הגנה על זכויות אזרח, הגיש תביעה ייצוגית נגד ספקית התקשורת האמריקנית, בטענה כי הפרה את פרטיות לקוחותיה בכך שאיפשרה לממשל לבצע האזנות סתר
ארגון הפועל למען הגנה על זכויות האזרח בארה"ב הגיש אתמול (ג') תביעה נגד ענקית התקשורת AT&T, בטענה כי סייעה ל-NSA (הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי) לצותת לשיחות טלפון ודואר אלקטרוני של אזרחים אמריקנים ללא הודעה מוקדמת.
התביעה הייצוגית, שהוגשה בבית המשפט המחוזי בסן פרנסיסקו על ידי ה-Electronic Frontier Foundation (או EFF), כוללת דרישה להפסקת הציתות, שהחל זמן קצר לאחר פיגועי הטרור שבוצעו בארה"ב ב-2001. נוסף על כך, דורשת ה-EFF שחברת התקשורת תשלם פיצויים בסך מיליארדי דולרים.
ה-EFF טוען כי AT&T לא רק סיפקה גישה ישירה לרשת התקשורת שלה, המשמשת לביצוע שיחות טלפון והעברת תקשורת נתונים, אלא גם איפשרה ל-NSA לעיין בשפע המידע שמאוחסן במסד הנתונים שלה, הכולל מידע על תקשורת טלפוניה ואינטרנט המבוצעת דרכה.
"מטרתנו העיקרית היא לשים קץ לחדירה הזו לפרטיות, למנוע את הישנותה ולוודא כי AT&T וכל שאר ספקי התקשורת מבינים שבמידה ויעברו על החוק – תהיינה לכך השלכות משפטיות וכלכליות", אמר קווין בנקסטון, אחד מעורכי הדין של ה-EFF.
שימוע בקונגרס
הנשיא בוש הודה כי אישר לסוכנות הממשלתית החשאית לצותת לשיחות טלפון בינלאומיות והודעות דואר אלקטרוני של אזרחים, שבוצעו בתוך תחומי ארה"ב, מבלי לקבל לכך אישור מבית משפט, כפי שמחייבים חוקי המעקב וההאזנה הקיימים.
הבית הלבן הגן בתוקף על תוכנית ההאזנות, ומסר כי הנשיא פעל כחוק, תוך ניצול הסמכויות שהוענקו לו על ידי החוקה ועל ידי החלטה שהעביר הקונגרס לאחר פיגועי ה-11 בספטמבר, במסגרתה ניתנו לו סמכויות נרחבות למלחמה בטרור.
דמוקרטים ופעילי זכויות אזרח מבקרים עמדה זו, וכבר הגישו תביעות נגד הממשל הפדרלי, ובכוונתם לקיים שימוע בעניין בקונגרס.
האם ייחשפו סודות מדינה?
EFF טוען בתביעה, כי AT&T הפרה את החוק האמריקני ואת פרטיותם של לקוחותיה, כחלק מה"תוכנית רחבת היקף לצותת ולאסוף מידע על שיחות ומסרים של אמריקנים". לדברי אנשי הארגון, הקשר של AT&T לפרשה התברר באמצעות דיווחי חדשות וחקירה עצמאית של ה-EFF.
"אנחנו בטוחים למדי שנחשוף ראיות שיוכיחו כי הטענות שלנו נכונות", אמר בנקסטון. גם הממשלה צפויה להיות צד במאבק המשפטי, וייתכן שיפנה לבית המשפט ויבקש לא לחשוף ראיות רגישות הקשורות לבטחון לאומי.
"אני בהחלט חושב שצפוי לנו קרב בעניין חשיפת הסודות הביטחוניים", אמר בנקסטון, אך ציין כי "מעולם לא נעשה שימוש בנימוק של ביטחון לאומי וסודיות במשפט שעסק בהפרת זכויות שיטתית של אזרחים כה רבים".
הממשל מאזין לאזרחים. אילוסטרציה
צילום: פי סי מגזין
מומלצים