שתף קטע נבחר

 

נזיפה בקונגרס לחברות האינטרנט שמשתפות פעולה עם סין

בדיון שנערך אתמול בוועדת הקונגרס לזכויות אדם האשימו הפוליטיקאים את החברות האמריקניות, כי הן מעדיפות רווחים על פני עקרונות

המחוקקים האמריקניים מאשימים חברות אינטרנט אמריקניות בהעדפת רווחים על פני עקרונות. הפוליטיקאים הטיחו את הדברים אתמול (ד'), במסגרת דיון שנערך בוועדת הקונגרס לזכויות אדם, בעניין שיתוף הפעולה של גוגל, יאהו, מיקרוסופט וסיסקו עם הממשל הסיני בצנזור תכנים מקוונים.

 

הדיון עשוי להוביל לחקיקה שתחייב חברות אמריקניות הפועלות במדינות המדכאות את חופש הביטוי. חברי הוועדה וארגוני זכויות אדם שהשתתפו בדיון, גינו את ענקיות האינטרנט האמריקניות על שיתוף הפעולה עם הממשל, וטענו כי הן הופכות את עבודתם של 30,000 אנשי משטרת האינטרנט של הממשל הסיני לקלה יותר.

 

"אסור להן להעדיף רווחים כספיים על פני ערכים דמוקרטיים מסורתיים כמו חופש הביטוי", אמר טים ראיין, חבר קונגרס דמוקרט מאוהיו, שניהל את הדיון. ואילו טום לנטוס, דמוקרט מקליפורניה, יו"ר משותף של הוועדה אמר: "חברות שפרחו והרוויחו מיליארדי דולרים במדינה הזו, המקדשת את חופש הביטוי, בחרו להתעלם מהערך הבסיסי הזה בפעילותם בחו"ל".

 

צנזורה מרצון

 

ארבע החברות, שהוזמנו לדיון אולם העדיפו שלא להגיע, מסייעות, כל אחת בדרכה, לצנזורה שמטילה ממשלת סין על הגולשים בתחומה.

 

בשבוע שעבר הודיעה גוגל כי באתר החיפוש החדש שהשיקה בסין יצונזרו תכנים רגישים בנושא טייוואן, כת הפאלון גונג, הטבח בכיכר טיאננמן ועוד תוכן הכולל הבעת התנגדות למשטר, אולם זהו רק הצעד האחרון במה שלנטוס הגדיר כ"שורת מקרים מטרידים שבהם חברות אמריקניות נכנעו ללחצים מבייג'ין".

 

לנטוס ביקר את החברות על כך שבמקום להשתמש במשאבים שלהן לצורך פיתוח טכנולוגיות שיעקפו את ההגבלות הממשלתיות - הן מסכימות לצנזר מידע בעצמן. "עליהן להתבייש בעצמן. הן נכנעו ללחצים למען כסף", אמר.

 

לדברי חברי הארגון "עיתונאים ללא גבולות",הפועל להגנה על זכויותיהם של כתבים ברחבי העולם, בעבר הוכח כי יאהו סיפקה מידע שסייע לממשלת סין לזהות ולהרשיע את שי טאו, עיתונאי סיני שביקר את הפרת זכויות האדם שמתבצעת במדינה. על טאו נגזרו 10 שנות מאסר.

 

כחלק מצנזורה מרצון שכפתה מיקרוסופט על עצמה ועל גולשיה, היא אינה מאפשרת שימוש במילים כמו "דמוקרטיה", "חירות" ו"זכויות אדם" בפורטל MSN הסיני שלה, חסמה שימוש במילים כמו "הפגנות" בשירות הבלוגים MSN Spaces, ובדצמבר האחרון ספגה ביקורת על שהוריד המהרשת בלוג של מתנגד למשטר.

 

גם סיסקו אינה טומנת ידה בצלחת, והואשמה בכך שהנתבים שהיא מייצרת מאפשרים לממשל לעקוב אחרי מתנגדים מקוונים.

 

שהממשל האמריקני יפתור את הבעיות

 

מיקרוסופט ויאהו הוציאו הכרזה משותפת, בה הן פונות לממשל האמריקני בבקשה שיסייע להן לפתור את הבעיה ברמה המדינית, זאת, מאחר ואין בידיהן כוח והשפעה מספקים. על פי ההצעה, ארבע החברות ישתפו פעולה עם ממשלת ארה"ב בנסיון להגן על האינטרסים של כל הצדדים.

 

"אנחנו לא מתייחסים למצב האינטרנט בסין כ'עסקים כרגיל'", נכתב בהודעה של השתיים, שגרסו כי "מעבר לשיקולים המסחריים, אנחנו מאמינים שהשירותים שלנו קידמו את חופש הביטוי ואיפשרו למאות מיליוני גולשים בסין ובמקומות אחרים  גישה נרחבת יותר למקורות מידע עצמאיים".

 

עיתונאים ללא גבולות, אמנסטי אינטרנשיונל וארגון ה-Human Rights Watch, אמרו כי הם בכך שהקונגרס יביא לכך שהחברות ינסחו קוד התנהגות אחיד, שיגן על חופש הביטוי של הגולשים בעולם.

 

בניגוד לדיון הראשון, שהנוכחות בו לא היתה מחוייבת, החברות נדרשות לפקוד את הדיון הבא, שייערך ב-15 בפברואר בפני תת הוועדה לזכויות אזרח בעולם, וארבעתן אישרו את השתתפותן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עבודת שוטרי האינטרנט בסין הופכת קלה יותר
צילום: איי פי
מומלצים