שתף קטע נבחר

 

מחאה בדמשק: הוצתו שגרירויות דנמרק ונורווגיה

גם היום המשיכו רבבות מוסלמים להפגין ברחבי העולם נגד פרסום הקריקטורה של הנביא מוחמד. בדרום אפריקה נאסר על פרסום הקריקטורות, והוותיקן דווקא הביע תמיכה במוסלמים. אצלנו, אמרו נואמים בהפגנה של התנועה האיסלמאית: "לא ניתן לאיש לפגוע בערכים הקדושים לאיסלאם". מחמוד א-זהאר: "היה עלינו להרוג את כל מי שמכפישים את הנביא מוחמד"

ברחבי העולם ובישראל הפגינו היום (שבת) רבבות מוסלמים נגד פרסום הקריקטורה בה נראה הנביא מוחמד בעיתון בדנמרק. בסוריה, פרצו מאות מפגינים פרצו לבניין שגרירות דנמרק בדמשק, והציתו את הבניין, במהלך הפגנת מחאה. לאחר שהמפגינים פרצו את המחסומים שהציבו השוטרים, הם הצליחו להצית את הבניין, שבו שוכנות גם שגרירויות צ'ילה ושבדיה. לאחר מכן פנו המפגינים לשגרירות נורווגיה, והציתו גם אותה. נורווגיה ודנמרק קראו בתגובה לכל אזרחיהן השוהים בסוריה לעזוב את המדינה.

 

מאוחר יותר עצרה משטרת סוריה באמצעות זרנוקי מים מפגינים שניסו להסתער גם על בניין שגרירות צרפת בדמשק.

 

שרי החוץ של סקנדינביה הביעו זעם על הצתת השגרירויות: "זה נורא ולחלוטין בלתי מקובל", אמר שר החוץ של דנמרק, פר סטיג מולר. הוא ציין כי שוחח עם עמיתו הסורי פארוק א-שרע, ומחה על כך שרשויות סוריה לא הצליחו להגן על השגריריות. א-שרע הביע בתגובה צער על האירוע.

  

ההפגנה בדמשק - לפני הצתת השגרירויות. צילום וידאו: רויטרס

 

גם נשיא איראן,  מחמוד אחמדי-נג'אד, שארצו הופנתה היום למועצת הביטחון, מצא זמן להתייחס לנושא והורה לשר המסחר האיראני לבדוק אפשרות של ביטול חוזים מסחר שנחתמו עם מדינות אירופה שעיתונים בהן פירסמו קריקטורות של הנביא מוחמד. כך דיווחה סוכנות הידיעות האיראנית הרשמית. הנשיא אמר שהקריקטורות מראות את "החוצפה וגסות הרוח של עיתוני המערב".


הצתת השגרירות בדמשק. צילום: רויטרס

 

ואצלנו, למעלה מאלף מפגינים צעדו בצהריים ברחובות נצרת במחאה על פרסום הקריקטורות. בצעדה שאורגנה על ידי פעילי הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, אמרו הנואמים: "לא ניתן לאיש לפגוע בערכים הקדושים לאיסלאם". הצעדה יצאה ממסגד השלום והסתיימה סמוך לכנסיית הבשורה בעיר. בסיום הצעדה נשאו דברים בכירי התנועה האיסלמית. יו"ר התנועה, השייח ראאד סלאח אמר שמי שהחל במסע נגד האיסלם הוא נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, מסע שבארץ ערבים מוסלמים ונוצרים מגנים. עוד אמר סלאח שהוא פנה לכלי תקשורת בארץ שפירסמו את הקריקטורה על מנת שיתנצלו.


מאות צעדו בנצרת  (צילום: חגי אהרון) 

 

סגנו של סלאח, השייח כאמל חטיב הדגיש בדבריו שהאיסלם מחנך לאהבה כלפי האחר ובדבריו הדגיש את החשיבות של הנביא מוחמד, אך באותה מידה אמר שגם משה רבנו וגם ישו חשובים. התהלוכה הסתיימה ללא הפרות סדר מיוחדות. בהפגנה של הפלג הדרומי של התנועה אמר חבר הכנסת אחמד טיבי (תע"ל) כי "יש לחוקק חוק באירופה המעניש בגין פגיעה באיסלאם, כמו החוקים נגד אנטישמיות".

 

מוקדם יותר היום הסתערו מפגינים פלסטינים על מרכז התרבות הגרמני בעיר עזה, שברו חלונות ודלתות והציתו את הדגל הגרמני, במחאה על פרסום הקריקטורות פרסום הקריקטורות גם בעיתון הגרמני "די-וולט".

 

ביום חמישי השתלטו עשרות חמושים מהג'יהאד האיסלאמי והפתח על בניין של האיחוד האירופי בעזה ודרשו מממשלת דנמרק התנצלות על פירסום קריקטורות שפגעו לטענתם ברגשות המוסלמים. 

 

ואילו משרד החוץ של פקיסטן זימן אליו שגרירים מתשע מדינות מערביות לשיחת מחאה על פרסום הקריקטורות של הנביא מוחמד בעיתונים שונים באירופה ובניו זילנד. לפגישה זומנו שגריריהן של צרפת, גרמניה, איטליה, ספרד, שוויץ, הונגריה, הולנד, נורווגיה וצ'כיה.

 

הוותיקן: אסור לפגוע ברגשות מאמינים דתיים

 

מי שפירסם הודעה שתומכת במוסלמים היה דווקא הוותיקן. הוותיקן פירסם הודעת גינוי המתייחסת לסערה העולמית, לפיה חופש הביטוי אינו יכול לאפשר פגיעה ברגשותיהם של מאמינים דתיים.

 

גם בית משפט בדרום אפריקה, בה מתגוררים גם מוסלמים, אסר על כמה עיתונים במדינה לפרסם את הקריקטורות. עורכי העיתונים גינו את ההחלטה ואמרו שחופש הביטוי וההחלטה אם לפרסם את התמונות או לא עברו לשיקול דעתו של בית המשפט.

 

א-זהאר: היה עלינו להרוג את כל מי שמכפישים את הנביא מוחמד

 

"איך אתם מעיזים לבוא לכאן ולהאשים אותנו באלימות. היה עלינו להרוג את כל מי שמכפישים את הנביא מוחמד ובמקום זאת אנחנו מפגינים באורח שקט. היה עלינו לרצוח אותם, לדרוש את העונש המתאים עבור מי שאינם מכבדים את הדת ואת סמליה הקדושים ביותר, במקום זאת הגבלנו את עצמנו למחאה ואתם ממשיכים להאשים אותנו. זוהי הגישה שלכם, להמשיך ולהתגרות גם כאשר אנו מתאמצים שלא להגיב", כך אמר מחמוד א-זהאר, מבכירי החמאס לעיתון האיטלקי "איל ג'ורנלה".

 


מחאה בחברון נגד הקריקטורות. צילום: איי פי  

 

כשנשאל האם התגובה לפרסום הקריקטורה שלא באה לפגוע במוסלמים במזיד לא מוגזמת, אמר א-זהאר: "החמאס לא מאיים על אף אחד, אך נראה שדנמרק, צרפת, נורבגיה ומדינות אירופה מסכימות לחלוטין עם מי שצייר את הקריקטורה. הן לא עשו כלום כדי לעצור את האחראים, לא עשו כלום כדי להתפייס עם האיסלאם. להיפך, הם השתמשו בנושא כדי להרים את הטונים ולהקשיח את ההתגרות והעימות".

 

לדברי א-זהאר פרסום הקריקטורות שמציגות את מוחמד באור שלילי עשויה לגרום להתלקחות באירופה. "אצלכם מישהו איים לשרוף את הקוראן ואתם מאשימים אותנו בהגזמה? תתביישו לכם. על אירופה להיות זהירה מאוד. אם מי שמבטיח לשרוף את הקוראן יהיה בעמדה שתאפשר לו להשלים את מעשה חילול שמו של מוחמד, תעשו טעות היסטורית, טעות שאין ממנה דרך חזרה. טעות שכל המערב יתחרט עליה קשות", הוסיף א-זהאר.

 

בשנים האחרונות העבירו מדינות אירופה כסף לרשות הפלסטינית, על מנת לסייע בפיתוח הרשות. לדברי א-זהאר הפלסטינים לא צריכים להתחשב במדינות אירופה שפגעו בכבודם. "הסיפור הזה לא נוגע רק לאירופה ולפלסטינים, העלבון פוגע בכל העולם המוסלמי. זה עימות גלובלי ואירופה אחראית לתחילתו. אנחנו לא מפגינים כפלסטינים, אלא כמוסלמים שנפגעו ונעלבו מכך שהם התעלמו מסמלינו וחיללו את דמותו של הנביא מוחמד".

 

לדברי א-זהאר תנועת החמאס המוסלמית אינה מעוניינת במאבק אלים עם הנוצרים. "חמאס לא מעוניינת באלימות, במיוחד החמאס אינו רוצה במאבק נגד אחינו הנוצרים והקתולים, להם אין כל אחריות בנוגע להכפשות הללו. ברצועה עזה הם תמיד כיבדו אותנו. לכן הלוחמים של החמאס מוכנים להגן על בתי הספר שלהם ועל הכנסיות שלהם מכל ניסיון תקיפה. אני דואג באופן אישי ונתתי את מילתי לכך שאף נוצרי לא יפגע".


פורסם לראשונה 04/02/2006 17:41

 

בהכנת הידיעה השתתף ניר מגל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
ההפגנה בנצרת
צילום: חגי אהרון
צילום: איי פי
שריפת דגל דנמרק
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
מתאמצים שלא להגיב. א-זהאר
צילום: רויטרס
מומלצים