מהומות הקריקטורות: שגרירות דנמרק בביירות הוצתה
אלפי מפגינים זועמים באו באוטובוסים להפגין מול בניין השגרירות בלבנון. כשהרוחות התלהטו הם פרצו את טבעת האבטחה, ניפצו את חלונות הבנין והעלו אותו באש. השוטרים ירו באוויר והשתמשו בגז מדמיע וסילוני מים כדי לפזר את ההמון; 28 מפגינים נפצעו. המפגינים יידו אבנים גם על כנסיה מארונית סמוכה, ועוררו את החשש ממהומות על רקע דתי במדינה השסועה
אלפי מפגינים מוסלמים הציתו היום (א') את בניין שגרירות דנמרק בביירות, יממה אחרי שבניין השגרירות הדנית בדמשק הוצת בהפגנה אלימה. הרקע להתפרעות הוא גל הזעם ששוטף את המזרח התיכון בעקבות פירסום הקריקטורות השנויות במחלוקת על הנביא מוחמד בעיתונים דניים בספטמבר - ובעיתונים באירופה בשבוע שעבר.
אלפי מפגינים הגיעו למקום בשעות הבוקר באוטובוסים מכל רחבי לבנון. המוני המפגינים, ביניהם מספר כוהני דת, נופפו בדגלים ירוקים ובשלטים עליהם נכתב: "אומת מוחמד, התעוררי!". עד מהרה התלהטו הרוחות והמפגינים הצליחו לפרוץ דרך טבעת האבטחה שהוצבה במקום ולהעלות את הבניין באש. הם ניפצו את חלונות הבניין, בזזו ריהוט וציוד משרדי ואז העלו את הבניין באש. הם גם שרפו דגלים של דנמרק ורכבי כיבוי שעמדו בסמוך.
(צילום וידאו: רויטרס)
עוד בנושא:
- הוצתה שגרירו דנמרק בדמשק; א-זהאר: להרוג את כל מכפישי הנביא
- עזה: מפגינים שרפו את דגל גרמניה
- שר החוץ הדני התנצל בפני אבו מאזן
המשטרה נערכה לעימות אלים במקום. מבעוד מועד נפרשו כ-,2,000 שוטרים ואנשי ביטחון - לקח מהאירועים האלימים אתמול בדמשק. תחילה ניסו השוטרים למנוע מההמון לפרוץ לבניין על ידי גז מדמיע וסילוני מים, אולם בהמשך נאלצו לירות באוויר. לפחות 28 מהמפגינים נפצעו בעימות, ביניהם מפגינים, שוטרים וכבאים.
הבניין, בכל אופן, היה ריק מיושביו; צוות השגרירות פונה כבר לפני יומיים מהמקום תוך צפיה לעימות והפגנת אלימות נוכח עליית מפלס האלימות והאיומים המתרבים נגד נתינים דניים במזרח התיכון.
מחוץ לשגרירות דנמרק בביירות (איי.אף.פי)
לאחר שכילו זעמם בבניין השגרירות החלו המפגינים ליידות אבנים לעבר כנסיה מארונית סמוכה ולעבר מבנים נוספים בשכונה הנוצרית אשרפיה, בה שוכן בניין השגרירות. הדבר עורר חשש מפני התלקחות של מהומות על רקע דתי בלבנון, שידעה אירועי דמים קשים בעבר.
חשש למהומות על רקע דתי
שר המשפטים של לבנון מיהר לעלות לשידור בטלוויזיה וקרא למנהיגי המפגינים לגלות ריסון. גם ראש ממשלת לבנון, פואד סניורה, גינה את ההתקפה. "אלה שביצעו את המעשים הללו אין להם דבר עם האיסלם או עם לבנון. זוהי לחלוטין לא הדרך לבטא את דעותיך", אמר ראש הממשלה, שרמז שהמפגינים שאבו כנראה השארה מהמהומות אתמול בדמשק.
אתמול, כאמור, הוצתו שגרירויות דנמרק ונורווגיה בדמשק. אלפי מפגינים זועמים פרצו לבניין, בו שוכנות גם שגרירויות שבדיה וצ'ילה, שפכו במקום דלק והציתו אש שגרמה נזק רב לרכוש.
(צילום: איי.אף.פי)
משרדי החוץ של דנמרק, נורווגיה ושבדיה שיגרו לסוריה מסרים זועמים ומחו על אזלת ידה של המשטרה, שלא הצליחה לאכוף את הסדר במקום ואיפשרה את המהומה. דנמרק ונורווגיה קראו אמש לכל אזרחיהם השוהים בסוריה לעזוב את המדינה. גם ארצות הברית גינתה את שריפת השגרירויות וטענה כי מדובר בצעד "שאין לו סיבה ותירוץ".
הפגנות גם בטורקיה ואפגניסטן
על אותו רקע הפגיעו כ-300 טורקים, שיידו ביצים על מבנה קונסוליית דנמרק באיסטנבול. מלבדם, כ-2,000 מוסלמים שיעים התקבצו במסגד בעיר, שם קראו קריאות בגנות דנמרק והעלו באש את תמונתו של ראש ממשלתה, אנדרס פוג רסמוסן.
גם באפגניסטן הפגינו, ובאחד המקרים, בעיר פייזבד, נאלצו שוטרים לירות באוויר על מנת לפזר את ההמון הזועם. פקיד מקומי סיפר שהמשטרה מנעה בכך מכאלף מפגינים לצעוד לעבר בניין בו שוכנים משרדים של האו"ם.
בשבוע שעבר, לאחר פגישה שתוכננה מראש עם ראש ממשלת דנמרק גינה נשיא אפגניסטן חמיד קרזאי את האיורים ואמר שלא היה צריך לפרסם אותם.
בתוך כך החזירה איראן את שגרירה מקופנהאגן במחאה על פירסום האיורים. "חופש (עיתונות) צריך להיות מלווה באחריות", אמר דובר משרד החוץ האיראני. האיורים השנויים במחלוקת פורסמו בינתיים בכלי תקשורת רבים בכתריסר מדינות ושר התרבות האיראני הזהיר כי ארצו תחרים כלי תקשורת שפירסמו את התמונות.
"אם העיתונים שפירסמו את התמונות לא יתנצלו בפני המוסלמים, פעילותם של הכתבים שלהם באיראן תופסק", אמר השר. איראן הודיעה אתמול כי תשקול לנתק קשרים כלכליים ולחזור בה מהסכמים מסחריים עם מדינות שבהן פורסמו האיורים.