האם ייתכן שגוגל בונה אינטרנט חדש?
גל השמועות לא נפסק: כעת נטען כי החברה מפתחת "רשת חלופית לאינטרנט". נראה שאין דבר בלתי אפשרי כשמדובר בגוגל, עליה אנחנו משליכים את כל הציפיות החיוביות מהטכנולוגיה, בעוד מיקרוסופט היא נייר הלקמוס הנצבע בכל הפחדים והתסכולים. אך אין זה אומר שה-GoogleNet לא קיימת
דיווח מעט מבולבל , שפורסם אתמול ב"טיימס און ליין", המצטט גורמים מסחריים המנהלים משא ומתן עם גוגל, טוען כי החברה מפתחת רשת מבוססת פרוטוקול אינטרנט (IP), חלופית לאינטרנט הקיים.
נשמע כמעט הגיוני. אם נלך צעד אחד קדימה, הרי שהחוק הראשון של הרשת החדשה, GoogleNet (ואולי Web 3.0?) יקבע שכל מה שרע בעיני סרגיי ברין אסור בתכלית האיסור, ואילו השני יצווה על הכל להתחיל באות G. ברשת זו תגלשו באתר Gynet, באמצעות דפדפן Gbrowser, על גבי מערכת ההפעלה GoogleOS שלכם. רק תיזהרו מ-Gviruses.
גוגל מפתחת גם שירות מוזיקה, מחשב PC זול ו-MentalPlex, טכנולוגיית חיפוש שקוראת מחשבות ויודעת מה אנחנו מחפשים, ובכך פוטרת אותנו מהצורך להקליד. כל הדוגמאות האחרונות (מלבד האחרונה, שהיא מתיחה), הן שמועות לא מאומתות.
גוגל היא הקוסם הלבן הגדול
צחוק בצד. בעיני רבים, מיקרוסופט היא הסיטרא אחרא, הכח האפל בעולם הטכנולוגיה, בעוד גוגל היא המאפשרת הגדולה, קוסם שכל מעשיו יתקבלו בהשתאות ומחיאות כפיים. אך גוגל לא עושה קסמים - ברוב המקרים מדובר בטכנולוגיה פשוטה, חכמה ויעילה, אך בהחלט לא מושלמת.
אנחנו משליכים על גוגל את כל הציפיות החיוביות שלנו מהטכנולוגיה, בעוד מיקרוסופט היא נייר הלקמוס הנצבע בכל הפחדים והתסכולים ממנה. כשפירסמנו כאן סקירה פושרת על Google Talk, תוכנת המסרים המידיים של גוגל, היו גולשים שרצו לסקול אותנו באבנים.
סביר להניח שאם מיקרוסופט הייתה מפיצה תוכנה כזו בסיסית, רבים מהם היו בין המבקרים החריפים ביותר שלה. על רקע זה אין פלא שביל גייטס אמר ברוב תסכולו: "שמעתי שהם מפתחים רובוט שיודע להכין המבורגרים. בואו נפיץ את השמועה – הרי אין דבר שגוגל לא יכולה לעשות".
ירח הדבש התקשורתי של גוגל
גוגל נמצאת בשלב "ירח הדבש התקשורתי" שלה, כפי שמכנים זאת במיקרוסופט. הרומן הזה נמשך הרבה זמן, אך יש סימנים שעשויים להעיד על סיומו, לפחות בתקשורת, אם לא בציבור הרחב. בינתיים, אין דבר שגוגל לא יכולה לעשות, וגם עיתונים רציניים נופלים פעם אחר פעם בפרסום שמועות בלתי מבוססות. יש להניח כי העמימות התקשורתית הזו מצד גוגל היא מכוונת ורק תורמת לדימוי הדאוס-אקס-מכינה שלה.
המקור לשמועה האחרונה היא מודעת דרושים שפורסמה בחודש שעבר בעיתונים בבריטניה ובארה"ב, לפיה גוגל "מחפשת מועמדים לניהול מו"מ, המתמחים בתחום של רשתות כבלי סיבים אופטיים שלא נמצאות בשימוש (dark fiber), במסגרת פיתוח תשתית פיזית מרכזית לרשת גלובלית".
ב-dark fiber הכוונה היא לסיבים אופטיים שנפרשו לאורך ולרוחב ארה"ב בתקופת בועת האינטרנט במחצית השנייה של שנות ה-90, ובעקבות קריסתן של חברות רבות מונחים מאז כאבן שאין לה הופכין (ומכאן השימוש במילה "אפל" – dark).
על פי הדיווח, בשנה שעברה רכשה גוגל מתקני תקשורת בניו יורק בשטח של 25 אלף מ"ר, שישמשו כבסיס ההפעלה של הרשת שמתכננת החברה להקים.
אומרים שלום לאינטרנט?
אז כדאי להיפרד מהאינטרנט הישן לטובת רשת ה-G החדשה? לא כל כך מהר, אך אין זה אומר שה-GoogleNet לא נבנית בעצם הימים האלה.
הפרסום הראשון על הרשת של גוגל הופיע בגיליון ספטמבר, 2005, של המגזין Business 2.0, בכתבה של העיתונאי והבלוגר אום מליק.
השערה: גוגל בונה תשתית פס רחב
מליק גילה שגוגל פורשת בארצות הברית רשת ארצית רחבת פס באמצעות סיבים אופטיים שהיא רוכשת. הסיבה לכך היא כלכלית – כיום, גוגל צריכה לשלם לספקי אינטרנט לא מעט עבור תעבורת המידע של גולשים באתר.
תהליך המיזוגים בארה"ב גורם לכך שמספר קטן של חברות התקשורת חולשות על הגישה לרשת וכפי שכתבנו כאן לאחרונה הן סבורות שאתרים כמו "גוגל" הם "טרמפיסטים", שצריכים לפצות אותן על השימוש שעושים גולשי האתר בפס "שלהן".
על פי מליק, כדי להיות אדון לעצמה, גוגל תפרוש רשת של סיבים אופטיים לערים הגדולות בארה"ב, ותהפוך לחברת תשתית בעצמה. את ה"מייל האחרון" עד לבתים תצלח החברה באמצעות רשתות Wi-Fi, שיספקו לגולשים אינטרנט חינם (החברה כבר מפעילה רשת אלחוטית ניסיונית בסאן פרנסיסקו). כך גוגל תוכל לממש את תוכניתה להעביר תכניי פס רחב בעלות נמוכה בווידאו, אודיו ו-VoIP, ותרשום הכנסות מפרסום.
תיאוריית חוות השרתים
הערכה מתונה יותר מספק הפרשן הטכנולוגי רוברט קרינגלי. לדעתו, גוגל אינה מתעתדת להיות ספק אינטרנט, פשוט מפני שאין לה שום יתרון יחסי בתחום.
הוא מעריך כי החברה עומדת לפרוש בעוד כשנתיים 300 חוות שרתים זולות (data centers) ברחבי ארה"ב, על גבי הסיבים האופטיים שברשותה. רשת כזו תאפשר לחברה להגיע קרוב מאוד לבתי הגולשים, ולשתף פעולה ישירות עם ספקי האינטרנט הגדולים, ובכך לצמצם דרמטית את העלויות שהיא משלמת לספקי משנה ושאר מתווכים ברשת.
גוגל תיהנה מרשת רחבת פס בעלות נמוכה, שיכולה לשדר לבתים וידאו (IPTV), טלפון אינטרנטי (VoIP) ועוד. "אקמאי על סטרואידים" מכנה זאת קרינגלי. לדבריו, אב טיפוס של חוות שרתים כזו כבר פועל בקומפלקס של גוגל בקליפורניה, והוא מחוץ לתחום לרוב עובדי החברה. לא מן הנמנע כי כל השמועות שהוזכרו בתחילת הכתבה הן מסך עשן לדבר האמיתי - אותה רשת רחבת פס.
מה ידוע בוודאות?
אך גם ההשערות המלומדות האלה אינן מאומתות. הדבר היחיד שאפשר להיות בטוחים לגביו כעת הוא שגוגל פורשת רשת של סיבים אופטיים בארצות הברית, והרשת הזו תשתלב באינטרנט (שהיא רשת של רשתות). בניגוד גמור לפרסום בטיימס, לא מדובר ברשת אלטרנטיבית לאינטרנט - כזו שלא תאפשר למשתמשיה לגלוש לאתרים שנמצאים באינטרנט "הישן". אין במהלך כזה שמץ של הגיון מצד גוגל.