שתף קטע נבחר

 

חמינאי: איורי מוחמד - נקמה ישראלית על ניצחון חמאס

על רקע דבריו של המנהיג הרוחני של איראן נמשכו ההפגנות האלימות ברחבי העולם המוסלמי במחאה על איורי הנביא מוחמד. באפגניסטן נהרגו לפחות ארבעה בני אדם בהתקפה של המון זועם וחמוש ברובים ורימונים על מחנה של נאט"ו בו מוצרים חיילים נורווגים. הפגנות ענק, של אלפי משתתפים, בפקיסטן. ר"מ דנמרק: זה כבר לא עניין של כמה איורים בעיתון. זה משבר פוליטי בינלאומי

הפירסום במערב של האיורים על הנביא מוחמד היה מזימה ישראלית שנולדה מהתסכול בישראל נוכח ניצחון חמאס בבחירות הפלסטיניות. כך אמר היום (ג') המנהיג הרוחני של איראן, אייתוללה עלי חמינאי, בנאום בפני חיילי חיל האוויר האיראני.

 

חמינאי אמר שפירסום האיורים הם שערוריה, בעיקר משום שמקורם הוא בגורמים "המעלים על נס תרבות וחופש ביטוי... המערב מגנה כל הכחשה של השואה היהודית אבל מתיר העלבה של קודשי האיסלם".

 

דבריו נאמרו על רקע המהומות ברחבי העולם המוסלמי, שנמשכו גם היום - וביתר שאת. באיראן הפגינו מאות בני אדם מול שגרירות דנמרק זה היום השני ברציפות, כשהם מיידים אבנים ובקבוקי תבערה על הבניין. קומץ מפגינים הצליח לטפס על חומת המתחם ולהצית עץ שניצב בחצר הבנין. כמה מפגינים הצליחו לפרוץ את שער המבנה אך גורשו בידי שוטרים.

 

אמש הותקף הבניין באופן דומה על ידי מאות מפגינים במשך כמה שעות. צוות השגרירות פונה זה מכבר מהמקום.

 

איראן ניתקה את כל יחסי הסחר שלה עם דנמרק בעקבות פרסום האיורים ומונעת כניסת סחורות דניות לשטחה. איראן מייבאת מדנמרק סחורות בשווי של 280 מיליון דולר בשנה - מוצרים תעשייתיים, מזון ומוצרים רפואיים כגון אינסולין. מדובר בצעד חריף הרבה יותר מהחרם על מוצרים דניים שמופעל באופן עצמאי על ידי רשתות קמעוניות ברחבי העולם המוסלמי מזה כשבועיים.

 

האיחוד האירופי בתגובה הביע תרעומת על ההחלטה. "חרם על מוצרים מדנמרק הוא חרם על אירופה. איננו סבורים שחרם הוא אמצעי תגובה ראוי".

 

הפגנות ענק בפקיסטן; הרוגים באפגניסטן

 

בפקיסטן התקיימו הפגנות ענק, הגדולות ביותר מאז פרץ גל הזעם המוסלמי במחאה על האיורים. כ-6,000 איש הפגינו בפשאוור שבצפון מערב המדינה, קראו קריאות נגד דנמרק וארצות הברית, ושרפו דגלים ובובת של ראש ממשלת דנמרק. מדובר באזור הסמוך לגבול עם אפגניסטן, בו ישנה השפעה גדול לתנועות קיצוניות התומכות בטליבאן. מנהיג מקומי שהוביל את ההפגנה אמר להמון: "אנו דורשים שמי שאחראי לאיורים ייענש כמו טרוריסט".


ההפגנה בפשאוור, פקיסטן (צילום: רויטרס)

 

כ-5,000 בני אדם הפגינו במחוז וואזיריסטן, אזור בשליטה שבטית שעל פי גורמי מודיעין מעניק חסות לפעילי טרור של אל-קאעידה.

 

מעבר לגבול באפגניסטן תקף המון זועם וחמוש ברובים ורימונים מחנה של כוחות נאט"ו בו מוצבים חיילים מנורווגיה, שגם בה פורסמו האיורים השנויים במחלוקת. המפגינים שרפו כמה כלי רכב ואת עמדת השמירה בשער המחנה לפני שפוזרו בידי הכוחות בגז מדמיע. לפחות ארבע אנשים נהרגו מירי בעימות. בכך עלה מספר ההרוגים בהפגנות בעולם לתשעה - שבעה באפגניסטן (אתמול והיום), אחד בסומליה ואחד בלבנון.

 

הפגנות דומות התקיימו בבירה קבול מול שגרירות דנמרק ומשרדי הבנק העולמי. בצפון המדינה נערכה הפגנה של כ-3,000 איש מול משרדי ממשלה ובסיס של כוחות שמירת שלום איטלקיים.


קריקטורה נגדית בהפגנה בפקיסטן (צילום: איי.פי)

 

הפגנות ענק נוספות נערכו היום בפיליפינים וכן בארבע ערים באינדונזיה, המדינה המוסלמית הגדולה בעולם.

 

גם בצ'צ'ניה הגיבו בזעם על האיורים. סגן ראש הממשלה רמזן קדירוב הורה לגרש את כל האזרחים הדנים מהרפובליקה - רובם עובדי ארגון סיוע הומניטרי. "לא נרשה להכניס לצ'צ'ניה כל דבר שבא מדנמרק", אמר.

 

רסמוסן: איננו אוייבי האיסלם

 

ראש ממשלת דנמרק, אנדרס פוג רסמוסן, פנה למפגינים המוסלמים המוחים על פרסום האיורים וביקש מהם להרגיע את הרוחות.  "אנחנו ניצבים כעת מול משבר גלובלי הולך וגובר", אמר במסיבת עיתונאים, "זה כבר משהו שונה לגמרי מכמה איורים ב'יילנדס פוסטן'", אמר רסמוסן בהתייחסו לעיתון שפירסם לראשונה את האיורים. "הענין הפך לסוגיה פוליטית בינלאומית ואני קורא לרגיעה והחזרת הסדר", הוסיף ראש הממשלה, שהדגיש שארצו איננה אוייבת של האיסלם.

 

דבריו של רסמוסן העידו שאין בכוונתו לשנות את המדיניות בה נקט עד כה, במסגרתה התעקש שמשמעות ערכי חופש הביטוי שדנמרק מקדשת היא שאין הוא יכול להתנצל בשם דנמרק על החלטות של עיתון זה או אחר. העיתון התנצל על הפגיעה ברגשות המוסלמים אך התעקש שהפירסום היה שימוש לגיטימי בחופש הביטוי והעתונות.

 

רסמוסן קיבל היום שיחת טלפון תומכת מנשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש. "הסכמנו שהדרך קדימה היא באמצעות דיאלוג ולא אלימות", סיפר ראש הממשלה אודות השיחה. בסוף השבוע מתחה מחלקת המדינה האמריקנית ביקורת על פירסום האיורים.

 

גם ראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני אמר שלא היה צריך לפרסם את האיורים. הוא גינה את האלימות וקרא לחידוש הדיאלוג בין הצדדים לצורך הרגעת הרוחות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
שוטרים מכים מפגינים באפגניסטן
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
שריפת מוצרים דניים בירדן
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
הפגנות באינדונזיה
צילום: רויטרס
מומלצים