שתף קטע נבחר

התגלה האב הקדום של טירנוזאורוס רקס

בחפירות שנערכו בסין, נמצאו שתי גולגלות של מה שנראה כאחד מאבותיו של הטי-רקס, "מלך הדינוזאורים". התגלית מעוררת תהיות בקרב חוקרים, שלא מבינים מדוע לדינוזאור הגדול הייתה ציצית עצם על ראשו

הטירנוזאורוס רקס, דינוזאור טורף גדול מימדים, הוא כנראה אחד המינים המוכרים והמדוברים ביותר בתרבות הפופולרית. הוא כיכב בסרטים רבים, ונחשב לדימוי המפחיד והדרמטי ביותר של לטאות הענק ששלטו בעבר בכדור-הארץ. מאמר מדעי המפורסם היום (ה') בכתב העת Nature מדווח על כך שבחפירות שנערכו בסין, נמצאו שתי גולגלות של מה שנראה כאחד מאבותיו של הטי-רקס, והיו שייכות לטירנוזאור הקדום ביותר שהתגלה עד כה.

 


המין החדש שהתגלה. צילום: אי.פי.

 

החוקרים מקווים כי התגלית תצליח להסביר מספר שאלות מדעיות הקיימות כבר שנים, בנוגע לדינוזאורים אוכלי הבשר שנתפסים כ"מלכי הדינוזאורים". אך לצד הסיכוי להישגים מדעיים ותשובות חדשות, מעלה התגלית שאלה חדשה - מדוע היה ליצור הענק מעין צִיצִית עצם על ראשו, ומה היה תפקידה.

 

הטירנוזאור שהתגלה חי לפני כ-160 מיליון שנה - כ-90 מיליון שנה לפני שהופיע הטי-רקס. הטורף, שהילך על שתי רגליים, היה קטן יותר מהטי-רקס: אורכו, מקצה הזנב ועד ראשו, הגיע לשלושה מטרים, וגובהו נאמד במטר אחד. היו לו זרועות ארוכות יחסית, כשבקצה כל אחת מהן שלושה טפרים במקום שניים במינים קרובים אחרים.

 

"הציצית על ראשו היא ללא ספק ההפתעה הגדולה והמסתורית", אמרו מפרסמי המחקר. זהו מבנה עצם עדין, צר וחלול ברובו, שלא ברור מהו ההסבר הביולוגי לקיומו. בעוד שציצית כזו התגלתה בעבר אצל דינוזאורים ממינים שונים, זו הפעם הראשונה שהוא מתגלה אצל דינוזאור אוכל בשר. לפי אחת התיאוריות, הקרן נועדה לסמן דומיננטיות של בעלי החיים, בין היתר ליצירת הירארכיה של שליטה, וכנראה שהיא שימשה גם כאמצעי מבחין בחיזור ורבייה.

 

החוקרים כינו את הדינוזאור "Guanlong wucaii", שהן המילים הסיניות ל"כתר" ו"דרקון". מאחר והוא היה קיים הרבה לפני הטי-רקס, מקווים החוקרים שכעת הם יצליחו למקם את משפחת הדינוזאורים בעץ האבולוציוני, וכך ללמוד על התפתחותן של לטאות הענק הפרימיטיביות. "זהו המבט הטוב ביותר שמצאנו עד כה, להיסטוריה של הטי-רקס, הדינוזאור השליט". לפי ההערכות, תאפשר התגלית להשיג מידע נוסף על הפיזיולוגיה של הדינוזאורים והאנטומיה הפנימית והחיצונית שלהם, כך שאפשר יהיה להבין על התנהגותם ואופיים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טי-רקס. מלך הדינוזאורים
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
צילום: רויטרס
טיראנוזאורוס במוזיאון המדע בפריז
צילום: רויטרס
מומלצים