פוטין: אזמין את מנהיגי החמאס למוסקבה
נשיא רוסיה הודיע כי ארצו מקיימת מגעים עם ארגון החמאס, וכי בכוונתו להזמין בעתיד הקרוב את מנהיגות התנועה למוסקבה: "חייבים לכבד את בחירתו הלגיטימית של העם הפלסטיני". החמאס: "אם נקבל הזמנה רשמית - נבוא". בירושלים הופתעו: מאז שניצח חמאס בבחירות ברשות, מנסה ישראל לגבש חזית בינלאומית אחידה נגדו - עד עכשיו, בהצלחה. בארה"ב ביקשו מרוסיה הבהרות
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הודיע היום (ה') כי בכוונתו להזמין בקרוב את מנהיגי החמאס למוסקבה: "רוסיה מקיימת מגעים עם ארגון החמאס, ומתכוונת בעתיד הקרוב להזמין את מנהיגות התנועה למוסקבה", אמר פוטין במסיבת עיתונאים שקיים במדריד, שם הוא מבקר, יחד עם ראש הממשלה הספרדי, חוזה לואיס רודריגז ספטרו.
בכיר החמאס איסמעיל הנייה אמר בתגובה כי "אם נקבל הזמנה רשמית לבקר ברוסיה, נבקר ברוסיה".
פוטין אמר במסיבת העיתונאים: "אנחנו לא ראינו בחמאס ארגון טרור. היום אנו חייבים להכיר בכך שהארגון הגיע לעמדת כוח ממשית כתוצאה
מבחירות לגיטימיות, וחייבים לכבד את בחירתו של העם הפלסטיני".
"אבל יש לחפש פתרונות וצעדים שיהיו מקובלים הן על הכוחות הפוליטיים שמובילים את הרשות, הן על הקהילה הבינלאומית והן על ישראל", הוסיף הנשיא הרוסי.
הצהרתו של פוטין מנוגדת לעמדה שהציגה עד עתה מוסקבה בדיוני הקוורטט הבינלאומי. העמדה מפתיעה גם משום שבעבר הוא הביע עמדה עיקשת - לא להידבר עם גורמי טרור שביצעו את הפיגועים במוסקבה. עתה הוא מזמין לביקור במוסקבה ארגון שהעולם מכיר בו כארגון טרור.
בלשכת ראש הממשלה בירושלים הבהירו הערב שהזמנת החמאס לפגישה עם פוטין במוסקבה מנוגדת לעמדת הקוורטט. כמו כן אומרים בירושלים שמדובר בעמדה מנוגדת לכל תפיסת הקהילה הבינלאומית.
ארצות הברית דרשה מרוסיה הבהרות לגבי כוונותיה. דובר מחלקת המדינה האמריקנית, שון מקורמק, אמר שארה"ב תובעת שכל מי שנפגש עם החמאס, צריך לתבוע מהם לעמוד בהתחייבויות שמעמידה הקהילה הבינלאומית לפלסטינים.
בירושלים נדהמו
ההזמנה של החמאס למוסקבה התקבלה בירושלים בתדהמה: "רוסיה הרי חלק מהקוורטט, וההודעה של הקוורטט אחרי בחירת החמאס היתה הפוכה לחלוטין", אמר גורם מדיני בכיר בירושלים.
צעדו של פוטין נחשב על ידי ישראל כפריצה של מעגל ההסכמה הבינלאומי באשר לחמאס. בעקבות הבחירות בחמאס והשיחות שערכו מ"מ ראש הממשלה אהוד אולמרט ושרת החוץ לבני עם מנהיגים ושרי חוץ ברחבי העולם, היה נדמה שגם מוסקבה תנהג על פי אותן הבנות. הבנות אלה קבעו שלא יהיה כל דיאלוג עם החמאס בטרם ישוב זה מדרך הטרור ויתפרק מנשקו, שלא יתקיים הדיאלוג עד שהחמאס לא יבטל את הסעיף הקורא להשמדת ישראל באמנתו ושהחמאס יתחייב לעמוד בכל ההסכמים וההתחייבויות שנטלה הרשות הפלסטינית מאז הסכמי אוסלו ב-1993.
בימים הקרובים תנסה ישראל לברר בדרכים שקטות מדוע שינתה מוסקבה את עמדתה. כמו כן, ייעשה מאמץ שהמדינות אשר הגיעו להסכמה עם ישראל על נוסח הדרישות מהחמאס, יפעלו כדי לשנות את עמדתה של מוסקבה.
בחודשים האחרונים היו הסכמות רחבות בין ישראל לרוסיה בסוגיות הבינלאומיות, החל מהיחס לפרשת רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק חרירי, דרך ההתייחסות לצורך באי יצירת נשק גרעיני על ידי איראן, וכלה ביחס לחמאס לאחר נצחונו. עמדה זו של רוסיה גורמת להפתעה רבתי בירושלים, מכיוון שהיא מנוגדת גם להלך הרוח של מדינות המערב, איתן משתפת מוסקבה בחודשים האחרונים פעולה.
רייס: "צריך עמדה ברורה של הקהילה הבינלאומית"
מאז שזכה חמאס לניצחון הגדול בבחירות ברשות, מנסה ישראל לגבש חזית בינלאומית אחידה נגדו. שרת החוץ לבני עושה כעת בארה"ב, ונושא החמאס עמד במרכזה של הפגישה שהתקיימה אמש בינה למזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס. במסיבת עיתונאים משותפת, שנערכה במחלקת המדינה בתום הפגישה, אמרה לבני כי אם החמאס יהווה חלק מהממשלה הפלסטינית, זו תהיה מדינת טרור.
"כיישות, המדינה נשלטת על-ידי מחבלים", אמרה לבני. "המשמעות היא שהיישות, הרשות, המדינה הולכת לעבור שינוי למדינת טרור". עוד הבהירה שרת החוץ כי ישראל לא תוכל לנהל מגעים עם רשות שכזו. רייס הדגישה ש"צריך שהקהילה הבינלאומית תציג עמדה ברורה בנושא".
צמרת החמאס סיימה היום במצרים את הביקור הראשון בסבב הביקורים שמתכננת הנהגת החמאס במספר מדינות ערביות. זהו ביקור שהתחיל ביום שבת שעבר, ואמור להקיף בנוסף למצרים גם את סודאן, קטאר וסעודיה.
גם הביקורים במפרץ ייוחדו להצגת עמדות החמאס המדיניות לגיוס מימון לממשלה הפלסטינית בראשות החמאס, ולניסיון לגייס את המדינות האלה אל מול החזית שמבקשת ליצור ישראל מול ממשלה בראשותם.
עוד במסיבת העיתונאים: ראש ממשלת ספרד אמר כי פוטין צריך לשמש כמתווך בין איראן למדינות המערב כדי לנסות לפתור את המשבר על רקע תוכנית הגרעין האיראנית. ספטרו הוסיף כי "הנשיא הרוסי יכול לסייע בתהליך השלום במזרח התיכון".