שיעור המיטות בבתי"ח בישראל - הנמוך בעולם המערבי
מספר מיטות האשפוז יורד בהתמדה, התפוסה במחלקות היא הגבוהה ביותר וקרובה למאה אחוז ומספר ימי האשפוז ממשיך לעלות. בכיר במשרד הבריאות: "כל מי שנכנס לבית החולים רואה את הצפיפות, העומס והעבודה הקשה של הצוותים וגם החולה מרגיש את המצוקה"
מספר מיטות האשפוז בישראל ביחס לאוכלוסייה הוא הנמוך ביותר ב-30 השנה האחרונות. בשנת 2004 היו בישראל 2.1 מיטות ל-1,000 נפש, ירידה של 35% משנת 1975, אז עמד מספר המיטות על 3.27.
הממוצע: בדרום יש 1.4 מיטות לאלף נפש ובצפון 1.5. מספר מיטות נמוך בהרבה ממספר המיטות במרכז (2.6) ובירושלים (2.4).
המראות הקשים של חולים המאושפזים במסדרונות מחוסר מקום והתלונות על אחיות שכורעות תחת עומס העבודה מעוגנים כעת בדוח שבו נתונים על מוסדות האשפוז, שמפרסם משרד הבריאות מדי שנה.
הכי פחות מיטות - בדרום
בשנת 2004 היו בישראל 14,395 מיטות לאשפוז כללי, שליש מהן במחלקות הפנימיות. מספר מיטות האשפוז בצפון ובדרום הארץ נמוך ממספר המיטות
נתוני השנה שעברה דומים
ישראל - המובילה בצפיפות מיטות בבתי"ח
דורון שפר
התפוסה בבתי-החולים עמדה ב-2004 על מאה אחוזים ויותר. בהיעדר מיטות, מטופלים "מגורשים" הביתה מהר. בתוכנית הרפורמה שהוצגה לשר הבריאות, נקבע כי עד 2015 יש להוסיף אלפי מיטות אשפוז וכן להקים שלושה בתי-חולים - באשדוד, בשרון ובקריות
בעוד שמספר מיטות האשפוז יורד בהתמדה, עולה התפוסה במחלקות. בשנת 2004 נרשמה תפוסה ממוצעת של 98%, לעומת 96% בשנה שקדמה לה.
בכיר במשרד הבריאות ציין שהנתון מעיד על חומרת מצב מיטות האשפוז בישראל: "שיעור תפוסת המיטות בבתי החולים מתקרב ל-99%. לא היה אחוז תפוסה כל כך גבוה במדינת ישראל. שיעור האשפוז גבוה בעיקר במחלקות הפנימיות", אמר.
תפוסה ממוצעת של מעל מאה אחוזים נרשמה במחלקות הפנימיות, יולדות וכירורגיה ילדים, עור ומין וכירורגיית כלי דם.
בנוסף, למרות שאין שינוי במספר מיטות האשפוז עלה מספר ימי האשפוז במרבית בתי החולים לעומת השנה הקודמת ועומד על כ-5 מיליון. משך האשפוז הממוצע בשנת 2004 היה 4.2 ימים והוא יציב בשנים האחרונות. "אי אפשר לצמצם יותר את משך האשפוז מעבר לכך. פעמים רבות צריך לשחרר חולים כי מגיעים חולים חדשים והמצב בפירוש דורש היערכות מתאימה שלא נגיע למצבים בלתי אפשריים", אומר הבכיר במשרד הבריאות.
צפיפות ועומס בבתי החולים
"בכל פרמטר בינלאומי שיעור המיטות אצלנו הוא הנמוך בעולם המערבי", אומר הבכיר, "צריך להוסיף מיטות בבתי החולים הכלליים הקיימים או להסב מיטות בבתי חולים גריאטריים למיטות אישפוז. משרד הבריאות הגיש הצעה לתוספת של כמה אלפי מיטות אבל היא תקועה במשרד האוצר ואין פרטנר כדי ליישם אותה. כל מי שנכנס לבית החולים רואה את הצפיפות, העומס והעבודה הקשה של הצוותים וגם החולה מרגיש את המצוקה".
בתחום בריאות הנפש ישנה ירידה קבועה במספר מיטות האשפוז, בעקבות
העברת השיקום של חלק מהחולים לקהילה. ישנן 5,430 מיטות לאשפוז פסיכיאטרי. גם משך האשפוז נמצא בירידה ועומד על 71 ימים.
בשנים האחרונות ישנה מגמת עלייה במספר המיטות המיועדות לקשישים (מחלות ממוכות). בישראל כ-20,000 מיטות המיועדות לשיקום גריאטרי, גריאטריה סיעודית ותשושי נפש. 67 מיטות לאלף איש בני 75 ומעלה.
בתי החולים בישראל. עומס שלא יתואר
צילום: צביקה טישלר
מומלצים