מות שושנה דמארי: מדוע דלקת ריאות כה מסוכנת לקשישים?
הבוקר נכנעה למחלה מלכת הזמר העברי, ולפני כשבועיים נפטר כתוצאה מסיבוכיה הרב הקשיש יצחק כדורי. מה הן הסכנות של דלקת הריאות, ומדוע מחלה שנחשבת לחולפת אצל אוכלוסייה צעירה, ממיתה מדי שנה מאות קשישים?
את כלת פרס ישראל שושנה דמארי הכניעה הבוקר (ג') מחלת דלקת הריאות. גופה לא הצליח להתגבר על המחלה. גם הרב הקשיש יצחק כדורי, שהלך לעולמו לפני כשבועיים, נפטר כתוצאה מסיבוך של דלקת ריאות. מדוע דווקא המחלה השכיחה הזו, שאצל צעירים מגיעה עד אשפוז רק לעיתים נדירות - הופכת קשה וקטלנית ככל שהחולה מבוגר יותר?
דלקת ריאות, ובשמה הרפואי "פנאומוניה" היא מחלה זיהומית, הנגרמת אצל מבוגרים בצורתה הקשה על ידי חיידקים, החודרים לריאה דרך האוויר או מחזור הדם, וגורמים לזיהום ברקמת הריאה. רוב דלקות הריאה נגרמות על ידי החיידק פנאומוקוק או החיידק כלמידיה.
המחלה מתחילה בתסמינים של שיעול וחום גבוה, המידרדרים לכדי נשימה מהירה עד יותר מ-20 נשימות בדקה (טאכיפנאה), צפצופים, הקאות, ולעיתים גם כאבי בטן או כאבים בחזה. אם הזיהום הדלקתי הוא נרחב, הוא עלול לגרום לירידה ניכרת ברמת החמצן בדם ולהכחלה של השפתיים וקצות האצבעות.
כשל רב-מערכתי
דלקת הריאות נחשבה בעבר למחלה קטלנית, שבעידן שקדם להנהגת האנטיביוטיקה המיתה מיליוני אנשים. כיום, ברוב המקרים, לפחות אצל צעירים, מדובר במחלה החולפת בתוך מספר שבועות, בלא להותיר סימן. עם זאת, אצל קשישים מדובר בסיפור קשה הרבה יותר.
אף שברוב המקרים, כאמור, המחלה חולפת, מדי שנה מתים בישראל מאות קשישים כתוצאה מדלקת הריאות. לפיכך, ממליץ משרד הבריאות לאוכלוסייה הקשישה להתחסן כבר בחודשי הסתיו כנגד החיידק הגורם לדלקות הריאה, ולפנות לרופא המטפל בכל הופעה של חום גבוה ושיעול – להמשך בדיקות, צילום חזה ותחילת טיפול אנטיביוטי לפי הצורך.
"ירידה במערכת החיסונית אצל קשישים, כמו גם מחלות נלוות כמו מחלות לב, ריאות או סוכרת, הופכות את הפנאומוניה למחלה קשה ביותר", מסביר ד"ר אמיתי אלקיים, מומחה בכיר לרפואה פנימית מהמרכז הרפואי שיבא. "מערכת החיסון אינה מתפקדת בשיאה, וכך הופכת דלקת הריאות למצב של כשל רב-מערכתי, שמזכיר נפילה בזו אחר זו של קוביות דומינו".
ד"ר אלקיים מסביר כי האוכלוסייה הקשישה שלוקה בדלקת ריאות, סובלת מהתקדמות מהירה של הזיהום הנרחב בריאות, מבלי שמערכת החיסון - המקומית בריאות או הכללית בגוף - תצליח להתמודד עם הבעיה. "גם האנטיביוטיקה לבדה לא תמיד מתגברת על הזיהום, ולא אחת מגיעים החולים לאישפוז ביחידה לטיפול נמרץ כשהם באי-ספיקה נשימתית ונזקקים להנשמה".
זהירות: אישפוז
אם לא די בחיידק המחולל את דלקת הריאות, הרי שעצם האישפוז של קשישים בבית החולים כרוך לעיתים קרובות בסכנת זיהומים נוספים, ביניהם הדבקה בחיידקים העמידים לרוב סוגי האנטיביוטיקות. "עם זאת, בכל מקרה של אישפוז אנחנו שוקלים את הנזק מול התועלת", מסביר ד"ר אלקיים, "וכאשר הסכנה גדולה, אין ברירה אלא לקחת סיכון ולאשפז את החולים לטיפול רפואי אינטנסיבי".
במהלך האישפוז, מטופלים החולים במינונים גבוהים של אנטיביוטיקה ישירות לתוך הווריד, ביחד עם טיפול תומך במחלות אחרות מהם סובל החולה, דאגה למאזן הנוזלים והמלחים בדם, וטיפול בחמצן לפי הצורך. "במקרה של הידרדרות נוספת, המאושפז מגיע לטיפול נמרץ, שמגדיל את האפשרות שלנו לתמיכה רפואית, באמצעות הנשמה".
נכנעה לדלקת הריאות. שושנה דמארי המנוחה
צילום: תומריקו
מומלצים