שתף קטע נבחר
 

מה קורה כשבלוטת התריס מפסיקה לעבוד?

בלוטת התריס אחראית להפרשת ההורמון תירוקסין, שחיוני בין השאר לחילוף החומרים בגוף וליצירת אנרגיה. מה קורה כשהכמות המופרשת קטנה מדי, איך מאבחנים את המחלה ומה הטיפול המקובל

אלפי ישראלים סובלים מעייפות, מיובש בעור, משיער דליל ומסימפטומים נוספים שנגרמים מתת פעילות של בלוטת התריס (היפותירואידיזם). הבעיה נעוצה בבלוטת התריס, שממוקמת במרכז הצוואר ואחראית להפרשתו של ההורמון תירוקסין.

 

ההורמון הזה אחראי לחילוף החומרים בגוף ונחוץ לפעילות תקינה של התאים, לגדילה וליצירת אנרגיה. תסמיני המחלה קיימים לפעמים שנים עד שהחולה מאובחן, אבל בזכות העלייה במודעות למחלה, הן של הרופאים בקהילה והן של האוכלוסייה, האבחון היום פשוט, מהיר ויעיל.

 

למה זה קורה?

 

תת פעילות של בלוטת התריס גורמת להפרשת כמויות קטנות מהנורמה של ההורמון תירוקסין. התוצאה היא האטה בחילוף החומרים בגוף בתוך כמה שבועות או חודשים. הגורם העיקרי לבעיה במדינות מערביות הוא מחלות אוטואימוניות - מחלות שבהן המערכת החיסונית תוקפת איברים בגוף.

 

בעקבות המחלה הורסים נוגדנים שמייצר הגוף את הבלוטה. כיוון שנשים נוטות יותר ללקות במחלות אוטואימוניות, היפותירואידיזם שכיח יותר אצלן. סיבות נוספות, שכיחות פחות, לתת פעילות של בלוטת התריס הן שימוש בתרופות כימותרפיות או בתרופות לטיפול בהפרעות קצב וצריכה מועטה של יוד, שנפוצה יותר במדינות העולם השלישי.

 

מהם הסימפטומים?

 

התסמינים כוללים עייפות, האטה בדופק הלב (לפעמים עד מתחת ל-50 פעימות בדקה), אי סבילות לקור, עצירות, השמנה (למרות שהחולים ממעטים באכילה), דלדול השיער, יובש בעור, בצקות בפנים, קול עמוק וצרוד בשל הצטברות נוזלים במיתרי הקול, ירידה בשמיעה בשל הצטברות נוזלים באוזניים, דימום וסתי רב אצל נשים בגיל הפריון ופגיעה בדחף המיני אצל גברים ונשים כאחד.

 

איך מאבחנים?

 

הסימפטומים הראשונים של תת פעילות של בלוטת התריס הם עייפות, עצירות, נשירת שיער ואי סבילות לקור. החולה נשלח לבדיקות דם לאיתור רמות ההורמונים TSH ו-T4 וכן לבדיקת א-ק-ג, שכן אצל מבוגרים הפרעות בבלוטת התריס עלולות לגרום להפרעה בהולכה החשמלית של הלב ולהאטה בדופק.

 

ההורמון TSH (שנקרא גם תירוטרופין או הורמון מעורר תירואיד) משוחרר מבלוטת יותרת המוח ומגרה את בלוטת התריס להפריש את ההורמונים T3 ו-T4. שני ההורמונים האלה שולטים בפעילות בלוטת התריס ואחראים לחילוף החומרים בגוף.

 

הרמות התקינות של TSH הן 5-0.4 מילי-יחידות לליטר. רמות גבוהות מדי מעידות על תת פעילות של בלוטת התריס, שגורמת לבלוטת יותרת המוח להפריש כמויות גדולות יותר של TSH בניסיון לגרום לבלוטת התריס לחזור לפעילות תקינה ולהפריש יותר הורמונים.

 

ההורמון T4 (שנקרא גם תירוקסין) מופרש מבלוטת התריס יחד עם ההורמון T3 כתוצאה מהגירוי שביצע ההורמון TSH. בלוטת התריס משמשת מעין משאבה שעושה שימוש ביוד לבניית שני ההורמונים T3 ו-T4 . במעבדות נבדק ההורמון T4 שמספיק להערכת תפקוד הבלוטה. ערכיו התקינים הם 11.2-4.5 מיקרוגרם לדציליטר. רמות נמוכות מעידות על תת פעילות של הבלוטה.

 

אם התגלו חריגות ברמות הורמוני התריס, מבוצעת בדיקת אולטרסאונד צווארי, שמאפשרת לאתר גושים, ציסטות או גידולים בבלוטת התריס. מדובר בבדיקה מהירה, לא מכאיבה ולא מסוכנת. בדיקה נוספת שמאפשרת לאתר שינויים בתפקוד בלוטת התריס היא מיפוי.

 

החולה בולע גלולת יוד רדיואקטיבי ארבע שעות לפני הבדיקה או מקבל זריקה לווריד של חומר רדיואקטיבי שנקרא טכניציום. החומרים האלה, שהם לא מסוכנים, נספגים בבלוטת התריס, ובסריקת המיפוי מתקבלת תמונה שמודדת את התפשטות היוד בבלוטה ואת מידת פעילותה.

 

מה הטיפול?

 

תת פעילות של בלוטת התריס שנגרמת מצריכת יוד מופחתת במזון ניתנת לטיפול באמצעות תזונה מאוזנת. עם זאת, רמות היוד במזון ובמי השתייה בארץ מספיקות, ולא אמורה להיות בעיה. בשאר המקרים הטיפול בתת פעילות של הבלוטה נעשה באמצעות נטילה יומית של התרופה אלטרוקסין, שמכילה את ההורמון תירוקסין. בדרך כלל השיפור מהיר וניכר כבר בתוך שבועות ספורים.

 

האיום: סרטן בלוטת התריס

 

בשני העשורים האחרונים קיימת עלייה של כ-%70 בשכיחות סרטן בלוטת התריס בישראל, סרטן קטלני, אך כזה שניתן לריפוי מלא. לפי ההערכות, בישראל חיים יותר מ-5,000 חולים במחלה, ומדי שנה מתווספים כ-500 חולים חדשים. שני שלישים מהחולים הם נשים שמאובחנות בשנות ה-30 עד ה-50 לחייהן.

 

רוב החולים שאובחן אצלם סרטן בלוטת התריס עוברים כריתה של הבלוטה וטיפול ביוד רדיואקטיבי לסילוק שארית הרקמות הממאירות. אחרי הטיפול עליהם לקחת מדי יום במשך כל חייהם הורמון תירואיד מלאכותי. החולים נמצאים במעקב תקופתי שכולל בדיקת דם, בדיקות גופניות והדמיה על ידי אולטרסאונד, לפעמים בצירוף מיפוי רדיואקטיבי כל גופי.

 

שלא כמו מחלות סרטן אחרות, מדובר כאמור בסרטן שברוב המקרים אפשר להחלים ממנו לגמרי לאורך שנים. אצל שליש מהחולים המחלה חוזרת, ונוצרות גרורות בגוף. זו הסיבה לחשיבות האבחון והגילוי המוקדם של המחלה ולמעקב תקופתי רציף וארוך טווח.

 

אלטרוקסין: הטיפול הנכון

 

הרופא רשם לכם טיפול לתת פעילות של בלוטת התריס? שמירה על כמה כללים תסייע לטיפול ותמנע נטילת מינון גבוה מדי או נמוך מדי של התרופה:

 

  • על בטן ריקה: תרופות ותוספי תזונה שונים עלולים לעכב את ספיגת האלטרוקסין, ובהם תוספי סידן או ברזל ותרופות להורדת רמות כולסטרול. לכן עדיף ליטול את האלטרוקסין על בטן ריקה, ובהפרש של לפחות שלוש-ארבע שעות מתרופות אחרות. הזמן הטוב ביותר לנטילת התרופה אצל רבים הוא לפני השינה. ואל דאגה, התרופה לא תפריע למהלך השינה שלכם.

 

  • המינון המדויק: נטילת מינון גבוה מדי של התרופה עלולה לגרום לדפיקות לב, לדופק מהיר ובמקרים קשים גם ללחץ בחזה. נטילה ממושכת של כמות גבוהה מדי של ההורמון עלולה לגרום גם לאובדן משקל ולשלשול. אם נטלתם כמות נמוכה מדי של ההורמון, אתם עלולים לחוש עייפות ולסבול מעצירות, מעלייה במשקל ומנפיחות סביב העיניים ובגפיים התחתונות. נשים שנוטלות מינון נמוך מדי עלולות לסבול גם ממחזור חודשי לא סדיר או מדימום רב בווסת. אם אתם סובלים מחלק מהתסמינים האלה, פנו לרופא שישלח אתכם לבדיקה של רמות הורמוני בלוטת התריס, ואחריה יותאם לכם המינון מחדש.

 

  • גלולות וטיפול הורמונלי חלופי: נשים שנוטלות כדורי אסטרוגן - אם בצורת גלולות למניעת הריון ואם לטיפול בתסמיני גיל המעבר - יזדקקו כנראה למינון גבוה יותר של אלטרוקסין, מאחר שהאסטרוגן מוריד את רמות התרופה בגוף. הסבי את תשומת לב הרופא שלך לכך.

 

  • הריון: חשוב להיוועץ ברופא עוד לפני שמתחילים בניסיון להתעבר. העובר תלוי בהורמוני בלוטת התריס של האם לצורך התפתחותו התקינה במהלך השליש הראשון להריון. רק בשבוע ה-13 להריון מתחילה בלוטת התריס של העובר להתפתח וליצור את הורמוני התריס.

 

מאחר שבמהלך ההריון מיוצרות בגוף האישה רמות גבוהות של אסטרוגן, בלוטת התריס מייצרת כמות גבוהה יותר של הורמוני תריס כפיצוי. לכן אפשר שתזדקקי למינון גבוה יותר של אלטרוקסין.

 

כיוון שנשים בדרך כלל מגלות שהן הרות רק חודש או חודשיים אחרי שהתעברו, כדאי לבצע בדיקת הריון ביום שהמחזור מאחר כדי להתחיל מיד בבדיקה של רמות בלוטת התריס, ובעת הצורך להגדיל את מינון התרופה. במהלך השליש הראשון להריון תידרשי לעקוב בקפידה אחרי רמות בלוטת התריס בבדיקת דם לפחות פעם בחודש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
בלוטת התריס. הפרשה לא תקינה של הורמון התירוקסין
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים