שתף קטע נבחר

לידת בית הסתבכה והסתיימה בבי"ח. מצב התינוק יציב

לידת בית - בטוחה או לא? בסוף השבוע האחרון כמעט והסתיימה לידה כזו באסון: לאחר שמסייעת הלידה לא הצליחה לסיים את תהליך הוצאת התינוק, הובהלה היולדת ל'איכילוב'. הלידה עברה בשלום, אולם כרגע לא ניתן להעריך אם נגרם נזק לתינוק. על תופעת לידות הבית בישראל והתמיכה המחקרית המפתיעה בלידות כאלו

לידת בית, שנעשתה בסוף השבוע האחרון בסיועה של תומכת לידה הסתבכה ויש חשש שלעובר נגרמו נזקים שיתבררו רק בעוד ימים או חודשים. התינוק, בן 4 ימים מאושפז בפגיית בית החולים "ליס", מצבו מוגדר יציב והוא נושם בכוחות עצמו. עם זאת מסר גורם בבית החולים כי "אפשר יהיה לדעת אם וכמה הוא נפגע רק בעתיד".

 

היולדת, תושבת תל-אביב, הגיעה לבית החולים ביום חמישי, לאחר שחל סיבוך במהלך לידת הבית. מבירור פרטי המקרה עולה כי תומכת הלידה לא הצליחה לסיים את השלב האחרון של הלידה, שהוא הוצאה של העובר דרך תעלת הלידה ואובחן שהעובר נמצא במצוקה.

 

היולדת הגיעה במהירות לבית החולים "ליס" ליולדות, שם הצליח הצוות לסיים את הלידה בהצלחה. היולדת שוחררה לביתה. מהמרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב) נמסר שהתינוק נמצא בפגייה להשגחה בלבד.

 

האירוע לא דווח למשרד הבריאות משום שעדיין לא ברור אם נגרמו לעובר נזקים ומהם.

 

358 לידות בית בשנה

 

נושא לידות הבית בישראל אולי מדובר מאד ונחשב לאופנתי, אולם בפועל מעט נשים בוחרות ללדת בג'קוזי, באמבטיה או בסלון. בשנת 2004 היו בישראל 358 לידות בית מדווחות, שמהוות רק 0.24% מכלל הלידות.

 

העמדה הרשמית של משרד הבריאות היא שביצוע לידות בבתי חולים עדיף על לידות בית, אולם בקרוב יפרסם המשרד תקנות חדשות המפרטות מי רשאי לבצע לידת בית וכיצד ינוהל מהלך הלידה.

 

לפי טיוטת ההנחיות רק מיילדת מוסמכת בעלת 3 שנות ניסיון בעבודה בחדר לידה או רופא מומחה בגניקולוגיה יוכלו לבצע לידת בית, בתנאי שיעברו קורס החייאה בילודים.

 

לידת בית תוכל להתקיים כאשר ההריון הוא של עובר אחד, המצוי במנח ראש ומשקלו בין שניים וחצי לארבעה קילו. האישה צריכה להיות בשבוע 37-41 להיריונה, מעל גיל 18 ובריאה נפשית וגופנית.

 

ההנחיות קובעות כי די באחד המצבים הבאים על מנת לשלול את האפשרות ללידת בית: מחלות שונות אצל האם, בהן מחלות לב וכלי דם, מחלות בדרכי הנשימה, זיהומים כרוניים ומחלות דם, עבר מיילדותי כושל, פגמים ברחם או בתעלת הלידה ועוד.

 

בטיוטת ההנחיות מפורטים המיכשור והציוד ההכרחיים ללידת בית: ערכת תפירה, ערכת קבלת לידה, כפפות סטריליות וחד-פעמיות, חמצן, מד לחץ דם, ומאזני שקילה. עוד נקבע כי המיילדת או הרופא צריכים לשהות עם האישה מרגע התחלת הלידה ועד ארבע שעות לאחריה, והם צריכים לשוב ולבדוק אותה יממה לאחר מכן.

 

למרות הכל: מחקר אמריקני מצא - לידת בית בטוחה

 

ולמרות החששות וההגבלות על לידות בית, מצא מחקר אמריקני כי לידה ביתית כאשר ההיריון תקין והיולדת צעירה ובריאה היא בטוחה יותר.

 

מדובר במחקר מדעי נרחב שנערך בארצות-הברית והקיף יותר מ-5,000 נשים שתכננו ללדת בבית בשנת 2000. החוקרים הישוו בינן לבין מידע שנאסף מיותר מ-3 מיליון נשים בריאות אחרות שילדו בבתי חולים.

 

הממצאים הפתיעו את החוקרים: נשים שנהנו מהריון קל ונטול סיבוכים ובחרו ללדת בצורה טבעית, נזקקו להרבה פחות התערבויות רפואיות כמו לידת מלקחיים, חיתוכי חיץ וניתוחים קיסריים מאשר חברותיהן שילדו בבית-חולים.

 

רק 9.6% מהנשים שהתכוונו ללדת בבית, כך התברר, נזקקו לזירוז הלידה באמצעים תרופתיים (לעומת 21% מהנשים שילדו בבית-חולים); 3.7% עברו בסופו של דבר ניתוח קיסרי (לעומת 19% מהנשים שילדו בבית-חולים); 2.1% נזקקו לחיתוך חיץ (לעומת 33% מהנשים שילדו בבית-חולים); אחוז אחד בלבד נזקקו לסיוע מלקחיים (לעומת 2.2% מהנשים שילדו בבית-חולים), ו-0.6% ילדו בסיוע ואקום (לעומת 5.2% מהנשים שילדו בבית-חולים).


פורסם לראשונה 19/02/2006 23:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
אי אפשר להעריך את הנזק כרגע. (צילום אילוסטרציה)
צילום: אלכס קולומויסקי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים