העובדים התעללו באוטיסטים, ההנהלה שתקה
כתב אישום חמור שגובש בפרקליטות נגד צוות בית החולים "איתנים" מפרט שורה של מעשי התעללות, השפלה ופגיעה פיזית בחוסים - והכל בהוראת האחות הראשית ובידיעת מנהלי המחלקות ומנהל המוסד. אחד החוסים הוחזק עירום במחסן קטן ללא אוורור חיצוני או צוהר בדלת, עם מזרון בלבד. סגן בית החולים ידע וראה - ולא עשה דבר
"חוסה שסובלת מאוטיזם אולצה לאכול כשהיא מתחת לספסל. כאשר התנגדה לבצע פעילויות, הושכבה על הרצפה תוך שאנשי הצוות חונקים אותה ומכים אותה בראשה". תיאור מזעזע זה הוא אחד מתוך רבים המופיעים בכתב אישום חמור במיוחד, שגיבשה הפרקליטות נגד אחד-עשר מעובדי בית החולים לחולי נפש "איתנים" הסמוך לירושלים.
העובדים, בהם גם מנהל בית החולים, סגנו, האחות הראשית, המפקחת הסיעודית ומנהלי מחלקות, צפויים לעמוד בפני אישומים קשים על התעללות בחסרי ישע (החוסים המאושפזים במוסד). הפרקליטות טיפסה בהאשמותיה עד הדרגים הגבוהים ביותר, בטענה שעליהם מוטלת החובה לדווח על המעשים. לאחרים – נאמר בכתב האישום - היה יסוד סביר לדעת על המתרחש בחדרים השונים בבית החולים ומי שלא ידעו על כך מעלו בתפקידם.
כתב האישום, המתפרס על כעשרים עמודים, מפרט באופן יסודי מעשים מזעזעים באוטיסטים, מפגרים ואחרים המאושפזים במחלקת האוטיסטים של בית החולים. מעשי ההתעללות נמשכו כשנתיים ונחשפו בזכות סטודנטים לרפואה שהגיעו להתמחות במקום והזדעזעו ממה שראו עיניהם.
באחד המקרים, מציין כתב האישום, החליטה האחות הראשית במחלקה, דנה בן מאיר, כי יש לשנות בכפייה התנהגויות מסוימות של החוסים ולכן הנהיגה "דרכי טיפול" פסולות שלמעשה היוו התעללות בהם ומנעו מהם קבלת טיפול מתאים. היא הורתה לכל שאר אנשי
הצוות שעבדו במחלקה ליישם את דרכי הטיפול שהחליטה עליהם. בנוסף, נטען, התעלמה בן מאיר מגילויי אלימות שהפעילו אנשי הצוות כלפי החוסים ואף העבירה מסר כי הפעלת האלימות מותרת.
מנהל המחלקה, על פי כתב האישום, ידע על מעשיה של בן מאיר ועל משמעותם הקשה אך לא עשה דבר כדי לעצור אותם. מחודש פברואר 2003 קיבלה ההנהלה דיווחים חוזרים ונשנים על דרכי הטיפול בחוסים ועל האלימות נגדם, אך למרות זאת לא דיווחה למשטרה ולא עשתה דבר לשינוי המצב. יתרה מזאת – המפקחת הסיעודית, מריאל ויאדר גולדברג, בדקה את דרכי הטיפול שהונהגו במחלקה ואישרה אותם.
סטירה וגרירה על הרצפה
בכתב האישום נטען כי למנהל בית החולים, יעקב מרגולין, היה יסוד סביר לחשוב שנעברו עבירות אלימות והתעללות בחוסים חסרי הישע ולמרות זאת גם הוא וסגנו – משה אברמוביץ' – לא דיווחו על כך לאיש. כך למשל מפורט בכתב האישום כי האחות הראשית במחלקה, בן מאיר, אילצה חוסים שסובלים מפיגור שכלי ומאוטיזם לאכול את הקאותיהם. לאחד החוסים, שנוהג להתנדנד, הוצמדה כוס מים מלאה כך שכאשר התנדנד נפלה עליו והרטיבה אותו. על אחד החוסים אמרה בן מאיר כי הוא חייב להיות בתחושת פחד תמידית וסגרה אותו בחדר מבודד למשך שעות וימים וכן אסרה עליו לדבר.
נגד אחד העובדים, סמיון פיינשטיין, נטען כי השליך על אחד החוסים כוס שפגעה באפו וגרמה לו לדימום, ואף שפך מרק על חולצתו והאכיל אותו כשהוא מניח חלק מהמזון על ראשו. אותו עובד אף הלביש את החוסה בחזייה ובשמלה והוא ועוד שני נאשמים שעבדו כאנשי צוות במחלקה איפרו אותו באודם ובלק ולעגו לו. אחד מעובדי הצוות סטר לאותו חוסה, גרר אותו, בעט בו וחנק אותו. באחת הפעמים אף נשברה ידו של החוסה כתוצאה מהמכות שקיבל.
מנהל המחלקה, דניאל מאיר, ידע על היחס כלפי אותו חוסה ואף ביקש מהאחות הראשית בן מאיר להפסיק, אולם מעבר לכך לא עשה דבר ממשי כדי לעצור את ההתעללות. באשר לחוסה אחר שסובל מאוטיזם, החליטה האחות הראשית כי התקפיו נשלטים וכי הוא משתמש בהם כמניפולציה על אנשי הצוות. לפיכך היא הורתה להפסיק להזריק לו ואליום והחליטה לכלוא אותו בחדר למשך שעות ארוכות. החוסה הזיק לעצמו עד כדי זיהום כללי בגופו והיה צורך לאשפזו, מעורפל הכרה, בבית חולים.
חוסה אחר הוחזק עירום במחסן קטן ללא אוורור חיצוני או צוהר בדלת, עם מזרון בלבד. סגן בית החולים ידע וראה את התנאים בהם הוחזק במחסן אך לא עשה דבר. חוסה שסובלת מאוטיזם אולצה לאכול כשהיא מתחת לספסל וכאשר התנגדה לבצע פעילויות שהורו לה אנשי הצוות לעשות, הושכבה על הרצפה תוך שהם חונקים אותה ומכים אותה בראשה. אחד החוסים הואכל כשהוא קשור לכיסאו בידיו וברגליו ועל חוסה אחר זרקו אנשי הצוות פירות בחצר המחלקה והיכו אותו עד שנפל לרצפה. הם גם אסרו עליו לגשת לשירותים והותירו אותו לבוש בבגדים ספוגים בשתן במשך שעות ארוכות.
בעקבות התלונות שעלו לפני כשנתיים, עם חשיפת הפרשה, הוקמה ועדת בדיקה מיוחדת בבית החולים, בראשות ד"ר דנילוביץ', כדי לבחון את הממצאים. חודשיים לאחר הקמת הוועדה, הורה שר הבריאות דאז, דני נוה, לסגור את המחלקה. השר נוה הורה גם על השעייה מיידית של שני מטפלים בבית-החולים החשודים בביצוע ההתעללות, והעברת החומר לחקירת משטרה. את המטופלים מהמחלקה הורה נוה להעביר למסגרות אחרות.
"אני מזועזע ונחרד מדו"ח
הוועדה", אמר השר נוה ל-ynet בחודש יולי 2004. "צמרמורת עברה בגופי כשקראתי את הדברים שנעשו למטופלים חסרי הישע. לא אסכים בשום אופן שתופעות כאלו יתרחשו במערכת הבריאות שלנו, אין למעשים אלו לא סליחה ולא מחילה".
הגשת כתב האישום עודנה כפופה לשימוע שייערך אצל פרקליט המחוז, עורך הדין אלי אברבנל ואצל עורכת הדין טל ויסמן בן שחר, שתהיה התובעת במשפט. כיום, איש מאנשי המקום המופיעים בכתב האישום אינם עובדים עוד בבית החולים.
ממשרד אבי עמירם, פרקליטו של סמיון פיינשטיין מסר בתגובה כי "הטענות שהושמעו כלפי מרשי מקורן בגורמים המונעים מיצרים אפלים ומעשה נקם בעקבות פיטוריהם מהמחלקה. מסירותו של מרשי למטופלים במחלקה היתה ללא ליאות וללא קץ. קיימת סתירה של ממש בין מסקנות ועדה מקצועית שמונתה ע"י שר הבריאות דאז, דני נווה, לבין מסקנות הפרקליטות, ואין ספק כי השוני הקוטבי בין המסקנות הנ"ל מצביע על כך שגרסת מרשי לפיה אין לו יד ורגל בחשדות המיוחסים לו מוצקה ואיתנה".