3 שנות מאסר למכחיש השואה דייויד אירווינג
ההודאה באשמה ומילות החרטה לא עזרו - בית משפט באוסטריה גזר שלוש שנות מאסר על ההיסטוריון מכחיש השואה דייוויד אירווינג בעקבות הרצאות שנשא באוסטריה לפני 17 שנה, בהן טען שתאי הגזים באושוויץ הם אגדה. בבית המשפט אתמול הוא חזר בו, אמר ששינה את דעותיו ואפילו הביע צער על הנרצחים - אלא שיומיים קודם לכן גילה שהוא מודה באשמה בניגוד לרצונו. "אני בהלם" אמר לאחר מתן גזר הדין, והבטיח לערער
החרטה לא ממש עזרה: ההיסטוריון הבריטי דייויד אירווינג נשפט אתמול (ב') באוסטריה לשלוש שנות מאסר בעוון הכחשת השואה. אירווינג הואשם שבהרצאות שנשא לפני 17 שנה באוסטריה אמר שתאי הגזים באושוויץ לא היו קיימים מעולם. בית המשפט מצא אותו אשם על פי הודאתו בעבירה שעל פי החוק האוסטרי עונשה 10 שנות מאסר.
"אני בהלם", אמר אירווינג בצאתו מבית המשפט, וציין שבכוונתו לערער על גזר הדין. עורך דינו אמר שכבר הגיש את מסמכי העירעור. על פי החוק באוסטריה, לא ניתן לשחרר על תנאי מי שנגזרו עליו שלוש שנות מאסר ולפיכך אם לא יתקבל עירעורו יישאר אירווינג בכלא.
אירווינג בבית המשפט (צילום וידאו: רויטרס)
משפטו של אירווינג נמשך יום אחד בלבד. אתמול בבוקר, עם פתיחת המשפט, הוא פנה לשופט והצהיר שהוא מודה באשמה. "שגיתי כשאמרתי שלא היו תאי גזים באושוויץ", אמר בבית המשפט, ואפילו הביע צער על "מותם של חפים מפשע במלחמת העולם השניה". כשנשאל על ידי השופט האם הוא עדיין טוען שהשואה לא התרחשה, אמר אירווינג שבשנים האחרונות, בהתבסס על חומר היסטורי שלא היה בידיו קודם לכן, הוא אינו חושב כך עוד. "הנאצים כן רצחו מיליוני יהודים", הוסיף.
אלא שאת הדברים הוא אמר בעוד הוא מחזיק בידו את אחד מ-30 ספריו - "מלחמתו של היטלר" - המטיל ספק בהיקף השואה.
מוקדם יותר, עוד בטרם נכנס לאולם בית המשפט, פנה אירווינג לעיתונאים הרבים שהמתינו לו, וטען בתוקף שאינו מכחיש שואה. הוא הסביר שדעותיו היום שונות מבעבר. "ההיסטוריה היא עץ צומח, ככל שיש יותר מסמכים אתה לומד יותר. למדתי הרבה מאז 1989". עם זאת הוא מתח ביקורת על ההליך המשפטי וטען ש"מגוחך שאני עומד לדין על משהו שאמרתי לפני 17 שנה. איך יכולה אוסטריה לומר שאינה מדינה נאצית אם היא עושה דבר שכזה".
הרצאות מלפני 17 שנה
אירווינג, בן 67, נעצר באוסטריה בחודש נובמבר מתוקף צו שהוצא בשנת 1989, בעקבות שתי הרצאות שנשא במהלכן חזר על עמדותיו לפיהן תאי הגזים באושוויץ לא היו קיימים.
ההרצאה הראשונה הייתה בפני קהל של כ-300 מאזינים בעיר לובן, בה טען שליל הבדולח בשנת 1938 בוצע "אלמונים" לבושים בבגדים של חברי ה-SA, שאנה פרנק לא יכולה הייתה לכתוב את יומנה משום שהעט בו טענה שהשתמשה לא הומצא עדיין ושהיטלר לעולם לא נתן את ההוראה להשמיד את היהודים.
הוא גם טען שממחקרו של מומחה אמריקני (שהופרך בינתיים) עולה שלא נמצאו שרידים משמעותיים של ציאניד באושוויץ, והאשים את הקונגרס הציוני העולמי בהפצת "האגדה" ב-1942 לפיה הרייך השלישי מתכנן את הפיתרון הסופי.
אבל בהרצאה השניה, בחדר אחורי של פאב וינאי, הוא היה בוטה אפילו יותר. בהקלטה של ההרצאה הוא נשמע אומר שאושוויץ היא "אגדה" וש"קיומם של עדים מוכיח שלא הייתה השמדה המונית".
"מסמכים חדשים" שינו את דעתו
בעקבות צו המעצר שהוצא נגדו נמנע אירווינג במשך שנים רבות מלהגיע לאוסטריה, אולם בנובמבר הוא הגיע לביקור בן יום אחד בווינה להרצות בפני קבוצות סטודנטים ימניות. מקורביו טענו כי המשטרה למדה על בואו כשהאזינה לשיחות הטלפון ועקבה אחר הודעות הדואר האלקטרוני שלו.
שבועיים בלבד לאחר מעצרו הודיע אירווינג, באמצעות עורך דינו, שהוא אינו מטיל עוד ספק בקיומם של תאי הגזים באושוויץ. הוא טען שמסמכים חדשים שהובאו לידיעתו גרמו לו לחזור בו מעמדותיו הקודמות.
אחד המסמכים היה תמליל של שידור רדיו לאדולף אייכמן בשנת 1943, בו דווח כי ב-12 החודשים הקודמים יותר ממיליון בני אדם מתו במחנות טרבלינקה, סוביבור ובלזץ. אירווינג טען שהמסמכים הובאו לידיעתו כבר בשנת 1992 בעת טיול בארגטינה - אולם שמר את הגילוי לעצמו עד לאחרונה.
בראיון שהעניק בסוף השבוע האחרון לערוץ 4 הבריטי רמז אירווינג שבכוונתו להודות באשמה בלית ברירה, גם אם הוא אינו סבור שחטא. "בהתאם לחוק, אין לי ברירה אחרת... האמן לי שלא רציתי להודות באשמה אבל עורך הדין שלי אמר לי 'מר אירווינג, אין לך ברירה. כך קובע החוק ואתה חצית את הגבול", אמר.
היה זה רמז לאסטרטגיה בה נקט בהופעתו בפני השופטים ושמונת המושבעים. אירווינג - שטען לא פעם שאין שום הוכחה ל"פיתרון הסופי" ושהיהודים במחנות מתו ממחלות ולא הושמדו - הצהיר שהוא אדם שונה כיום, וש"חזר בתשובה" בכל הנוגע לסוגיית תאי הגזים והשואה.
אך התובע במשפט, מייקל קלאקל, קרא תיגר על טענותיו החדשות של אירווינג. "דייויד אירווינג שאני שומע היום אינו אותו דייויד אירווינג שלמדתי להכיר בהכנה למשפט", אמר לבית המשפט וקרא לשופטים לבחון היטב את דבריו של הנאשם כדי לוודא שהוא מביע חרטה אמיתית וכנה ולא רק מפזר הצהרות בניסיון להקל על עונשו.