זוכי פרס ישראל לחקר המשפט: אמנון רובינשטיין ורות לפידות
בנימוקיה קבעה וועדת הפרס כי רובינשטיין הוא "אבי המשפט החוקתי של מדינת ישראל" וכי לפידות "השפיעה מאוד על עיצוב התפיסה המודרנית של מושג הריבונות". רובינשטיין: "אני רואה בזכייה כסיום פרק והתחלת פרק חדש"
הפרופסורים למשפט אמנון רובינשטיין ורות לפידות הם זוכי פרס ישראל בתחום חקר המשפטים. כך הודיע היום (ד') שר החינוך התרבות והספורט, מאיר שטרית. על הזוכים החליטה ועדה בראשותו של הפרופ' יעקב נאמן, בה היו חברים שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, דבורה ברלינר, ופרופ' גבריאלה שלו מהקרייה האקדמית קריית אונו.
השופטים כינו את רובינשטיין, נשיא המרכז הבינתחומי בהרצליה, כ"אבי המשפט החוקתי של מדינת ישראל", וקבעו כי "ספרו, 'המשפט הקונסטיטוציוני של מדינת ישראל, שרק לאחרונה ראתה אור המהדורה השישית שלו, הוא ספר יסודי בתחום המשפט החוקתי". עוד קבעו השופטים כי "בכתיבתו המחקרית המעמיקה, ובפעילותו הציבורית המגוונת, הוא מקדם ערכי דמוקרטיה, שוויון וזכויות אדם... מעטים הם האנשים היכולים להשתוות לו בתרומה למדינת ישראל, כאיש ציבור, כחבר ברשויות המחוקקת והמבצעת, כחוקר וכמשפטן מבריק".
רובינשטיין הרצה בשלוחת תל-אביב של האוניברסיטה העברית וכיהן כדיקן מייסד של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב במשך עשר שנים. בשנת 1974 הקים רובינשטיין את תנועת "שינוי" ובשנת 1977 נבחר לכנסת ברשימת ד"ש. במשך 25 שנות כהונתו בכנסת מילא בה תפקידים רבים ומגוונים, ובין היתר היה חבר בוועדות החוץ והביטחון, הכספים, הכלכלה, וחוקה חוק ומשפט. ב-1993 הוא מונה לכהן כשר החינוך, התרבות והספורט.
בתגובה לזכייה אמר רובינשטיין: "אני שמח על הזכייה, אינני רואה בה סוף פסוק אלא סיום פרק והתחלת פרק חדש. תמיד ראיתי את העיסוק המשפטי קשור לצד הלאומי והחברתי".
על לפידות כתבו השופטים כי "הפרופ' מהאוניברסיטה העברית בירושלים רכשה לעצמה שם בארץ ובעולם של מומחית בינלאומית מהשורה הראשונה בחקר המעמד המשפטי של ירושלים, מושג הריבונות המודרני, דיני הים ונושאים נוספים בתחום המשפט הבינלאומי הפומבי".
לפידות ייצגה את מדינת ישראל במספר פורומים בינלאומיים חשובים, כגון העצרת הכללית של האו"ם, ועידת הצלב האדום, והמשא ומתן שבמהלכו נחתמה אמנת השלום עם מצרים. משנות החמישים של המאה הקודמת ועד היום היא פרסמה תשעה ספרים וערכה שלושה ספרים נוספים. פרופ' לפידות כתבה גם למעלה מתשעים מאמרים שפורסמו בכתבי העת הטובים בעולם בתחום המשפט הבינלאומי.
"מאמריה החדשניים והמצוטטים רבות על ידי חוקרים, בארץ ובעולם, השפיעו מאוד על עיצוב התפיסה המודרנית של מושג הריבונות", קבעו השופטים. "היא גם ביקרה את ההלכות הקיימות בעניין קליטת אמנות בינלאומיות למשפט הישראלי, ביקורת שזכתה להד נרחב בקרב משפטנים ומדינאים".
לפידות, שאף זכתה בעבר בתואר "מצטיינת במשפט הבינלאומי", מטעם האגודה האמריקנית למשפט בינלאומי, כיהנה בעבר כיועצת המשפטית של משרד החוץ. כמו-כן היא ראש תוכנית לתואר שני בבית הספר למשפטים במסלול האקדמי במכללה למנהל.