לראשונה: ועדה איפשרה לבני זוג לבחור מין העובר
בני הזוג הדתיים, שהבעל הוא כהן, ביקשו ללדת בת, כדי שלא יצטרכו לחשוף שהיא נולדה מתרומת זרע. 63 מהפניות מתוך ה-80 שהתקבלו עמדו בקריטריונים, וגם להן תינתן זכות הבחירה למין הוולד
תינוק בהזמנה. 80 פניות של הורים התקבלו בוועדה לבחירת מין היילוד במשרד הבריאות - 63 מהן עומדות בקריטריונים לאישור, כך נמסר היום (ה') מהוועדה.
הוועדה הוקמה לפני כשנה כדי לאפשר לבני זוג שלהם ארבעה ילדים בני אותו מין לבחור את מינו של הילד החמישי. כמו כן ניתן לוועדה מנדט לטפל גם במקרים חריגים ונדירים, בהם ההורים רוצים לקבוע את מין היילוד.
הוועדה אישרה לאחרונה לבני זוג דתיים, שהבעל הוא כהן, לבחור בהליך של 'אבחון גנטי טרום השרשתי' את מין היילוד, ולאפשר להם ללדת בת. זהו האישור הראשון שניתן מאז הקמת הוועדה לפני כשנה, לאחר שהתקבלו נהלי העבודה וחוות דעת פסיכולוגית.
המשפחה רוצה לעשות העתק מאלו שנספו בשואה
יו"ר הוועדה ויו"ר המועצה הלאומית לרפואת נשים, נאונטולוגיה וגנטיקה, פרופ' ואצלב אינסלר הסביר שהוועדה התרשמה שללא קבלת האישור המבוקש בני הזוג לא היו מביאים תינוק לעולם. בשל בעיות פוריות נאלצים בני הזוג להרות מתרומת זרע ומשום כך הילד שיוולד להם לא יהיה כהן כמו אביו. לחברי הוועדה הם הסבירו שאם היה נולד להם בן, הם לא היו יכולים להעלות אותו לתורה ככהן והם היו נאלצים לספר שהוא נולד לאחר תרומת זרע. "דנו על כך לעומק והתייעצנו בנושא גם עם אנשי דת", אמר פרופ' אינסלר.
בהנחיות מנכ"ל משרד הבריאות צויין ש"ככלל, בחירת מין היילוד למטרה שאינה מטרה רפואית אסורה, אך ייתכן ותיעשה אך ורק במקרים יוצאי דופן, חריגים ומיוחדים". לאחר שהוועדה השתכנעה ש"קיים סיכון ממשי וניכר לפגיעה מהותית ומשמעותית בבריאות הנפשית של ההורים או של הילד העתיד להיוולד".
בוועדה יושבים פסיכולוג קליני, מומחה לאתיקה, רופא נשים, עובד סוציאלי, משפטן, גנטיקאי ואיש דת. הוועדה נעזרת באבחונים פסיכולוגיים חיצוניים, כדי לקבוע מה תהיה מידת הנזק שתיגרם להורים אם יוולד להם עובר ממין שאינו רצוי.
לדברי פרופ' אינסלר בימים הקרובים יאושרו עוד כמה בקשות. אחת הבקשות המרגשות שהונחו לפני הוועדה נוגעת למשפחה שהיא דור שני לשואה. המשפחה מבקשת לעשות "העתק" של בני המשפחה שניספו ולכן הם מעוניינים בבחירת מין היילוד.
"אני לא מרגיש כמו אלוהים"
אולם לצד בקשות כאלו, מספר יו"ר הוועדה, התקבלו גם בקשות מאנשים שלא הבינו מהן מטרות הוועדה, בהן גם בקשות לבחירת מין היילוד במשפחות שבהן ילד אחד בלבד. משפחות שאינן עומדות בקריטריונים קיבלו כבר תשובות שליליות. "אני לא מרגיש כמו אלוהים, אלא כמו אדם שמנסה לבצע את תפקידו עד שיהיה חוק", אמר פרופסור אינסלר. לדבריו, "הוועדה פועלת באופן זמני בלבד ובסופו של דבר יהיה חוק בנושא. חשוב שאנשים יבינו שבחירת מין היילוד היא לא אופנה, שאין יותר גורל ואין יותר מקריות. זו טכנולוגיה מסובכת, שכרוכה בסיכונים ניכרים לאישה".
אבחון גנטי טרום השרשתי (PGD) הוא תהליך אבחוני יקר המאפשר לערוך בדיקה גנטית לעובר שהושג בתהליך של הפרייה חוץ גופית, עוד לפני השתלתו לרחם. בבדיקה נלקחים תא או שניים מהעובר בן שלושת הימים. בבדיקת התאים שלהם ניתן לאתר כרומוזומים פגועים ולקבוע את מין היילוד.
נייר עמדה של ההסתדרות הרפואית קובע עם זאת, שבחירה של מין היילוד היא ראויה רק כאשר היא נעשית מטעמים רפואיים. לדבריהם, בחירת מין היילוד שנעשית מסיבה דתית, חברתית וכלכלית היא אינה ראויה ופסולה מבחינה אתית.