שתף קטע נבחר

דרום דקוטה: אות הפתיחה למאבק נגד הפלות

לראשונה מאז החקיקה ההיסטורית שהתירה הפלות בארה"ב, אישרה מדינה חוק האוסר הפלות, מלבד במקרים בהם ההפלה הינה בגדר הצלת חיי האישה ההרה. מדינות שמרניות רבות עשויות ללכת בעקבות דרום דקוטה ונראה כי המאבק המשפטי רק בתחילת הדרך

האם ארצות הברית בדרך לביטול החוק המתיר הפלות? אות הפתיחה ניתן השבוע בהחלטה שהתקבלה במדינת דרום דקוטה, ההופכת הפלות לבלתי חוקיות. ההחלטה, שעברה בסנאט של המדינה, הופכת את ההפלות לעבירה פלילית – רופאים שיבצעו הפלות, או כל אדם אחר שיבצע אותן, צפויים עונשי מאסר של עד חמש שנים. החוק מתיר הפלה רק במקרים בהם היא מצילה את חייה של האישה ההרה.

 

הצעת החוק כבר עברה, אם כי בנוסח שונה מעט, בבית הנבחרים של המדינה ומושלה הרפובליקני, מייק ראונדס, צפוי לחתום על ההצעה ולאשרה. ראונדס אמר כי הוא נוטה לכך, "אני מאמין שהפלות הן אסורות ושעלינו לעשות הכל כדי להציל חיים". עם זאת, ראונד מתקשה להאמין שהמאבק להביא את הנושא לדיון בעליון יישא פרי ורמז כי אינו סבור שאליטו ורוברטס יחוללו שינוי דרמטי בעמדת העליון בנושא. הוא ציין גם שכלל לא בטוח כי בית המשפט העליון יסכים לדון בשינוי החקיקה בעניין.

 

בניגוד לראונדס, רבים מאמינים כי החקיקה בדרום דקוטה היא רוח חדשה במפרשיהם של המתנגדים להפלות. "אם נאמר בפשטות - עכשיו זה הזמן", אמר דובר הסנאט במדינה, מת'יו מישלס.

 

"הורות מתוכננת", שהיא המרפאה היחידה במדינה המבצעת הפלות, הודיעה כי בכוונתה לפנות לערכאות משפטיות נגד החוק. מנהלת המרפאה, קייט לובי, טוענת שהחוק יפגע בעיקר בנשים עניות שלא יוכלו להרשות לעצמן לנסוע למדינה אחרת על מנת לעבור הפלה ו"ייאלצו לנקוט בשיטות לא בטוחות לביצועה".

 

מתנגדי החקיקה מאשימים כי נוסח החוק הוא קיצוני מדי ומתעלם לחלוטין מזכותן של נשים שנופלות קורבן לאונס לבצע הפלה, וממקרים של גילוי עריות או חשש בריאותי. "זה יוצר מצב שבו אם אישה נאנסה ונכנסה להריון לאנס יכולות להיות זכויות הוריות מלאות", אומרת קריסטה הרן-גרבר מהמרכז נגד אלימות מינית במדינה, "הרעיון שהאנס יוכל לקחת חלק בחיי הילד מפחיד - יש מקרים שבהם צריך לאפשר בחירה". 

 

לסלי אורורה, מהמרכז לייעוץ להפלות במדינה, טוענת כי הביקורת אינה עניינית ורובן של 800 ההפלות שמבוצעות מדי שנה במדינה אינן תוצאה של אונס אלא פשוט של שיקולי נוחות, "רוב הנשים רוצות שהמדינה תאסור הפלות - חלק ממי שעברו הפלות בוודאי חושבות בדיעבד כי עדיף שמישהו היה עוצר אותן בזמן".

 

דרום דקוטה היא המדינה היחידה בארה"ב שהעבירה חוק האוסר הפלות ומדינות אחרות בעלות רוב שמרני צפויות ללכת בעקבותיה. אך הקרב האמיתי סביב הנושא ייערך, אם יגיע עד שם, בבית המשפט העליון.

 

הפסיקה ההיסטורית מ-1973, בתום משפט רואו נגד וייד, נתנה תוקף חוקי להפלות בארצות הברית. אז קבעו השופטים בצעד חסר תקדים כי "על הרופאים המבצעים הפלה לשקול את כל הגורמים הקשורים לשלומה של המטופלת, כולל בריאותה הרגשית והנפשית".

 

האפשרות לשינוי

 החקיקה ההיסטורית עלתה מחדש בקרב מתנגדי ההפלות מאז מונה סמואל אליטו השמרן לעליון במקומה של השופטת, סנדרה דיי א'וקונור, שהיוותה את לשון המאזניים הליברלית בדיונים רבים בנושא. אליטו עשוי ליצור חזית נגד ההפלות יחד עם המינוי הקודם של ג'ורג' בוש, נשיא בית הדין ג'ון רוברטס ג'וניור.

 

כיום, רוב השופטים בבית המשפט העליון תומכים בעקרון הבסיסי של זכות האישה על גופה, שעומד מאחורי הפסיקה, אך איזון זה יכול להשתנות עד שהדיון יגיע לעליון - אם אחד השופטים הליברלים יותר יפרוש או יחלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מתנגדי ההפלות. מחדשים את המאבק
צילום: איי פי
צילום: איי פי
אליטו. יצור חזית?
צילום: איי פי
צילום: איתי גל
רק אם ההריון מסכן חיים (ארכיון)
צילום: איתי גל
מומלצים