שתף קטע נבחר

 

מזוז על הנגבי: נבחרי ציבור אינם לוקחים אחריות

בכנס בירושלים, תקף היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, את החלטתו של צחי הנגבי להמשיך לכהן כשר ולא להתפטר, למרות ההחלטה להגיש נגדו כתב אישום, "זה מצב לא תקין ולא ראוי"

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, תקף הערב (יום א') את השר צחי הנגבי על שנותר בתפקידו חרף ההחלטה להגיש נגדו כתב אישום בפרשת המינויים הפוליטיים במשרד לאיכות הסביבה. לאחר שהנגבי תקף את מזוז, לא נותר האחרון חייב ואמר כי "במקום שנבחרי הציבור אינם נוטלים על עצמם אחריות - אין מנוס ממעורבות של המערכת המשפטית. ניסיתי לקדם תרבות של נטילת אחריות אישית". הדברים נאמרו בכנס של "המרכז לאתיקה" בירושלים.  

 

מזוז אמר כי החקירה נגד הנגבי זימנה מספר דילמות בנושא משפט ואתיקה הנוגעות לשאלה מתי שר צריך להשעות את עצמו ומתי יש לפטרו ועוד. "לשאלות כאלה אין תשובות ברורות בבית המשפט. השאלות שהתעוררו החלו בשלב הפתיחה בחקירה נגד שר מכהן ובתחנות השונות בטיפול בתיק - אלה מסוג השאלות שאני הייתי שמח אילו היו נחתכות על פי קווים של אתיקה ציבורית ולא של משפט ובתי משפט".

  

מזוז ציין כי הנגבי קיבל את המלצתו להתפטר מתפקידו, "שר שהתקבלה כלפיו החלטה על העמדה לדין, גם אם עדיין ההחלטה כפופה לשימוע, אם מדובר בעבירות חמורות - זה מצב לא תקין ולא ראוי שישאר בתפקידו ורצוי שהשר יתפטר. אבל הדין, להבדיל מהאתיקה, עדיין לא קבע נורמה משפטית שמחייבת אותו להתפטר או מחייבת את ראש הממשלה לפטר אותו".

  

מזוז גם התייחס לנושא השימוע שבו נתלה הנגבי בסירובו להתפטר כעת והשיב לטענות הנשמעות לפיהן היה עליו להקדים את השימוע, "מועד השימוע נקבע על-ידי החשוד. מבחינתנו אנחנו ערוכים לשימוע ביום שבו הודענו על ההחלטה, אבל החשוד זקוק לזמן כדי ללמוד את חומר החקירה. לא נאפשר לגרור זאת לפרק זמן ארוך מהסביר", הדגיש מזוז. בכך רמז לח"כ שלמה בניזרי מש"ס שלאחר דחיות אין ספור של השימוע ואי התייצבות, החליט מזוז להגיש נגדו כתב אישום בלא שימוע.  

 

מזוז דיבר אחר כך באופן כללי, אך בלי שום ספק, ניכר היה שכיוון את דבריו גם לצחי הנגבי "אני חסיד של אתיקה ציבורית ומאמין גדול ביתרון של תרבות האתיקה הציבורית ובנטילת אחריות אישית ללא צווים. מעורבות יתר של המערכת המשפטית בחיים הציבוריים מעידה על חולי של המערכת הציבורית, שאינה יכולה להקפיד על נורמות וזקוקה להתערבות המערכת המשפטית. בהיעדר נורמות ציבוריות, אין מנוס מחדירת נורמות משפטיות לואקום. תופעת רמיסה של טוהר מידות גורמת לאובדן אמון הציבור וללגיטימציה לאי כיבוד החוק מצד הפרט. מציאות שבה חש הציבור שמערכת השלטון אינה מכבדת את החוק יוצרת תסכול".

  

מזוז התייחס להרשעותיהם של נעמי בלומנטל ועמרי שרון: "אנחנו רואים חשיבות רבה לעיתוי ההחלטות על שרון ובלומנטל כיוון שהן מייצגות עמדה של נוקשות כלפי עבירות שלעיתים נוטים להקל בהן ראש. בתי המשפט הפגינו עמדה נחרצת בתיקים אלה ואני מקווה שיהיה לזה אפקט מצנן על מערכת הבחירות".

 

התנועה לאיכות השלטון עתרה לבג"ץ בדרישה להורות לאולמרט להדיח את צחי הנגבי, בעקבות טיוטת כתב האישום שתגובש באופן סופי בסוף השבוע. כפי שהדברים נראים כעת, יש סיכויים טובים שבג"ץ ידחה את העתירה.

 

שופטי בג"ץ הביעו חוסר נכונות לקבל את דרישת התנועה לאיכות השלטון בטרם נערך להנגבי השימוע - והדבר יקרה רק בעוד כשלושה חודשים. "הציבור יכול לבוא ולומר, 'עם כל הכבוד ליועץ המשפטי לממשלה, שעדיין לא החליט סופית, אנחנו מחליטים'. למה שאנחנו השופטים נקדים את הציבור בעניין הזה? בעוד שלושה שבועות, יגיד הציבור את דברו", העיר השופט אליעזר ריבלין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מני מזוז, בכינוס הערב
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
צחי הנגבי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים