מודי'ס חולקת שבחים למשק; אישררה דירוג האשראי
תחזית חברת דירוג האשראי הבינלאומית לגבי ישראל היא "יציבה". לדברי מודי'ס, כלכלת ישראל והממשלה הוכיחו עמידות בפני סדרה של זעזועים חיצוניים משמעותיים, אשר אירעו בו-זמנית
חברת דירוג האשראי הבינלאומית Moody's פרסמה היום (ב') את הסקירה השנתית שלה בנוגע למדינת ישראל בו אישררה את דירוג האשראי של ישראל ברמה של A2 עם תחזית "יציבה".
השפעות סביבתיות
מודי'ס: לאיראן ולחמאס השפעה על דירוג האשראי
אלי שמעוני
בכירים בחברת הדירוג הבינלאומית מודי'ס חולקים שבחים לכושר העמידות של המשק הישראלי ואינם צופים בטווח הקצר שינוי בדירוג של ישראל, אך מבהירים: לעליית החמאס והנשק הגרעיני שאיראן מפתחת תהיה השפעה על דירוג האשראי
האינפלציה, נאמר בדו"ח, שהייתה גבוהה ב-2005 מבשנים קודמות (בעיקר בשל מחירי הנפט), נותרה במסגרת היעד. שער החליפין הריאלי של השקל ביחס לסל המטבעות שמר על יציבות מאז תחילת שנת 2004.
עוד נאמר בסקירה של מודי'ס, כי בשנה האחרונה נמשכה המגמה של הגדלת משקל הסקטור הפרטי בתוצר על חשבון משקלם של השירותים הממשלתיים. להגברת הצריכה הפרטית תרמו העלייה בשכר הריאלי והפחתות המסים. העודף בחשבון השוטף, השיפור בהשקעות הזרות והרמה הגבוהה של יתרות המט"ח מפחיתים מאד את הסיכוי למשבר במאזן התשלומים. ישראל ממשיכה ליהנות מיתרון יחסי בייצור ומתן שרותי מידע וטכנולוגיה עתירי ידע, כאשר תעשיות ההיי-טק מהוות את עיקר הייצוא התעשייתי של המדינה ורמת המכירות של המוצרים הללו אף גבוהה מזו שהיתה בשנת 2000. בכל הקשור לשיעור השקעה במו"פ ביחס לתוצר, ההשקעה בישראל הינה גבוהה מזו של כל המדינות המפותחות (4.6% בשנת 2003).
כלכלת ישראל והממשלה הוכיחו עמידות בפני סדרה של זעזועים חיצוניים משמעותיים, אשר אירעו בו זמנית. יכולת זו מצביעה על התשתית המוסדית האיתנה של המדינה, על החברה האזרחית הנמרצת ועל הדרג הכלכלי-פוליטי האחראי. בשנים האחרונות, רפורמות מבניות שבוצעו הצליחו להרחיק את הכלכלה מיסודותיה ההיסטוריים הריכוזיים לעבר כלכלה מודרנית יותר, תחרותית ומוטת שוק. המשך המגמות והשינויים המוסדיים שהתפתחו בשנים 2003-2005 יעודדו בטווח הבינוני-ארוך יצירה של שיעורי צמיחה איתנים יחד עם דיכוי האינפלציה, ירידה באבטלה וירידת אי השוויון בהכנסות. יחד עם מדיניות פיסקאלית שקולה שתעודד את הקטנת הסקטור הציבורי והפחתת שיעורי החוב, תשמור על רמת ריביות נמוכה ותעודד השקעות של הסקטור הפרטי – יווצר לחץ להעלאת דירוג האשראי של המדינה.
לגבי הרפורמות המבניות שבוצעו בשנים 2003-2005 נאמר בסקירה כי הן זוכות לתמיכה רחבה הן בקרב הדרג הפוליטי והמקצועי והן בקרב הציבור. חבילת הרפורמות המבניות דחקה את האידיאולוגיה והמנגנונים ההיסטוריים הסוציאליסטיים והריכוזיים שאפיינו את מדינת ישראל מאז הקמתה. המהפכה הזו יצרה בסיס מוסדי ואידיאולוגי חדש וקונצנזוס חברתי לדחוף את ישראל קדימה כגוף דינמי ותחרותי יותר, המותאם טוב יותר לבסס צמיחה אל מול הדרישות המחמירות של הכלכלה העולמית.
באמצעות המשך המדיניות הפיסקאלית והמוניטארית ההדוקה, נאמר בסקירה, מדינת ישראל תוכל לצמצם באופן משמעותי את שיעור החוב/תוצר שלה, העומד כיום על מתחת ל-102%.
מ"מ ראש הממשלה ושר האוצר, אהוד אולמרט, הביע שביעות רצון מהודעתה של החברה שלדבריו מעידה על כך שכלכלת ישראל יציבה וחזקה, על יכולתה של הממשלה להמשיך במדיניותה התקציבית ועל המשך ביצוע הרפורמות המבניות אשר יוסיפו וישפרו את פוטנציאל הצמיחה של המשק.
להלן דירוג האשראי של ישראל על פי שלוש חברות הדירוג המובילות:
- מודי'ס: דירוג האשראי במטבע חוץ לטווח ארוך - A2, תחזית דירוג האשראי במט"ח לטווח ארוך - יציב, דירוג האשראי במטבע מקומי לטווח הארוך - 2A, תחזית דירוג האשראי במטבע מקומי לטווח ארוך - יציב.
- S&P: דירוג האשראי במטבע חוץ לטווח ארוך - A- , תחזית דירוג האשראי במט"ח לטווח ארוך - יציב, דירוג האשראי במטבע מקומי לטווח הארוך - +A, תחזית דירוג האשראי במטבע מקומי לטווח ארוך - יציב.
- פיץ': דירוג האשראי במטבע חוץ לטווח ארוך - A- , תחזית דירוג האשראי במט"ח לטווח ארוך - יציב, דירוג האשראי במטבע מקומי לטווח הארוך - A, תחזית דירוג האשראי במטבע מקומי לטווח ארוך - יציב.
ציון טוב בכלכלה
מומלצים