פטרוזיליה: מולטי-ויטמין מן הטבע
מי היה מאמין? לפטרוזיליה שנמצאת בכל מטבח כמעט, סגולות ריפוי למחלות לב וכליות, מסייעת לבעיות עיכול ומונעת בעיות גינקולוגיות. כך, עם כל צניעותה, תתרום הפטרוזיליה לבריאותכם. תנו לה את הכבוד הראוי
תודו שלא ידעתם, הפטרוזיליה שאתם אוכלים היא פצצת בריאות אמיתית: בסלט, במטבל, במרק או בתבשיל - הפטרוזיליה מוצאת דרכה לכל המטבחים כמעט. ואתם אוהבים אותה בגלל הטעם וגם בגלל מחירה הזול, אבל מעטים אולי יודעים עד כמה היא בריאה.
הפטרוזיליה, שקיימת כבר מעל ל-2000 שנה, שימשה כתרופה הרבה לפני ששימשה כתוסף למזון. היוונים הקדמונים יחסו לה יכולות בתחום הבריאות וכמחזקת ספורטאים. הרומאים אף ייחסו לפטרוזיליה השפעת קסם נגד שכרות.
עם הזמן גילו במטבחים הים-תיכוניים את תרומתה של הפטרוזיליה בהעשרת טעמם של המאכלים. משם לאורך ההיסטוריה, שימשה הפטרוזיליה כמזון, תבלין וכתרופה ושרדה בהצלחה עד למטבח המודרני. ההשתלבות היתה כל כך דומיננטית וכך כך טבעית, שהעלייה בצריכתה עומדת בפני עצמה וללא קשר לייחוס הרפואי. ואגב, לפרוזיליה שימושים נוספים גם מחוץ למטבח - בשמנים הנמצאים בגרעין הירק משתמשים ליצור ריח הניחוח שבבשמים, בסבונים או בקרמים.
פטרוזיליה. לא רק בשביל הטעם (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
האבסורד הוא שדווקא בעולם המערבי, המייחס חשיבות רבה למזון הבריא, בעיקר במסעדות הגורמה, היא תופסת מקום נכבד רק כקישוט הצלחת, בנפרדת מהמזון המוגש, ונזרקת לצד כשאוכלים את המנה.
מה יש בה בפטרוזיליה?
הפרופיל התזונתי של הפטרוזיליה מורכב ממגוון רחב של ויטמינים, מינרלים, פיטוכימיקלים ושמנים חיוניים וברמת צפיפות (כלומר, רמת השפעה רלוונטית) טובה עד מצוינת. ב-30 גרם של פטרוזיליה, המכילים כ-10 קלוריות, מתחבאים:
- רמה מצוינת (מעל 75% מהדרישה היומית) של ויטמינים C ו-A וחומצה פולית
- רמה טובה מאוד (מעל 50% מהדרישה היומית) של ברזל
- רמה טובה (מעל 25% מהדרישה היומית) של אשלגן, סידן, סיבים תזונתיים, מגנזיום, ויטמין E ומנגן.
- בכוס פטרוזיליה, על-פי נתוני משרד החקלאות האמריקני (USDA) יש יותר בטא קרוטן (ויטמין A) מאשר בגזר גדול, פי שניים ויטמין C מאשר בתפוז, יותר סידן מאשר בכוס חלב ופי עשרים ברזל מאשר במנת אכילה של כבד
אבל מעבר למגוון הויטמינים והמינרלים המרשים, הפטרוזיליה עמוסה בשמנים חיוניים והם אלו שמקנים לה את רוב הסגולות הרפואיות אמיתיות:
נושא | השפעת הפטרוזיליה |
מחלות לב | הורדת הסתברות למחלות לב מאחר ומורידה את לחץ דם. |
כלי דם | מנקה את כלי דם ומקלה על נפיחות של ורידים. |
מחלות כרוניות | מכילה מרכיבים רבים נוגדי חמצון (ויטמינים C,A,E, חומצה פולית ובעיקר myristicin) הנלחמים ברדיקלים חופשיים בגוף. בעלת יכולת לנטרל חמצון הנובע מעישון סיגריות ומזון מעושן בגריל. דרך כך מקטינה את ההסתברות למחלות הסרטן ובעיקר סרטן הריאות. מרכיבים אחרים (כמו luteolin) תומכים בהרחבת קיבולת האנטי אוקסידאנטים בדם. |
עיכול | מגבירה את פעילות העיכול ותורמת להקלה בבעיות גסטרונומיות. מגבירה את התיאבון. |
כליות | מונעת היווצרות אבנים בכליות ומשתנת. |
נשימה | טובה לריפוי מחלות של צינור הנשימה. לעיסת פטרוזיליה מסלקת ריחות רעים מהפה והנשימה. |
גניקולוגיה ולידה | מקלה על אינפקציות הנובעות מוסת. תורמת ללידת תינוקות בריאים, ובעת הצורך מעוררת את פעילת הרחם ומזרזת לידה. |
דלקת מפרקים | מורידה את הסיכון לדלקת מפרקים שגרונית הנובעת מתהליך הזדקנות. |
אוזניים | טובה נגד דלקות אוזניים ובטיפול לליקויי שמיעה. |
מעבר לסגולותיה הרפואיות, אלו היתרונות הבריאותיים של שלל הוויטמינים והמינרלים הנמצאים בפטרוזיליה:
- ויטמין A (בטא קרוטן): התורם לשיפור ראיית לילה ועור בריא.
- קומפלקס ויטמין B: שימוש חמצן וחומצות אמינו ושיקום תאי הגוף ושחרור אנרגיה מהתאים
- ויטמין C: לתחזוקת המערכת החיסונית.
- ויטמין E: להגנה על התאים מפני התבלות הבאה עם הגיל.
- ויטמין K: לוויסות סמיכות הדם וניקוי וסינתזה של חלבון הכבד.
- ברזל: ליצור המוגלובין הנדרש לאנרגיה.
- מנגן: עוזר לספיגת ויטמין C, מייצר את הורמוני המין.
- אשלגן: נדרש לגדילה, בניית שרירים ומערכת העצבים.
- אבץ: מחזק את המערכת החיסונית ומונע אקנה.
- סידן: לחיזוק העצמות, השיניים והשער.
- סיבים וכלורופיל: מטהרים, מונעים זיהום בקטריאלי ומגבירים את תגובת המערכת החיסונית.
כדי ליהנות מכל היתרונות - רק פטרוזיליה טרייה
ללא ספק, עשב התיבול הירוק והפשוט הזה בהחלט ראוי לתואר של מולטי ויטמין-מינרל המתגבר את המערכת החיסונית.
אך כמובן כל הסגולות, ואפילו הטעם, אינם מתייחסים לפטרוזיליה המיובשת המוצעת במדפי התבלינים.
פטרוזיליה איכותית יש לקנות כטרייה, עם עלים ירוקים ללא סימני יובש ודהיית הצבע. יש לשטוף ולייבש ואת פעולת הקיצוץ יש לעשות סמוך לזמן האכילה על מנת למנוע "בריחת ויטמינים". אם משלבים את הפטרוזיליה בבישול, יש להוסיפה לקראת סופו כדי לשמר את מרבית הטעם והאיכות תזונתית.
וקצת הסתייגות: העלים והשורש נחשבים לבטוחים ואין הגבלה בצריכתם ללא חשש מהרעלה. החלק הבעייתי היחיד הינם הגרעינים המכילים חלק מהשמנים החיוניים ויש ליטול מהם באופן מדוד. צריכת יתר של הגרעינים יכולה לגרום לבחילה, כאב ראש, רגישות לאור השמש ופגיעה לאורך זמן בכבד ובכליות. הפטרוזיליה גם אינה מומלצת לנשים בהריון מחשש לזירוז לידה וגם לא למיניקות מחשש ליבוש החלב.
מעכשיו - אוכלים את הקישוט
יתכן ובגלל שהיא נפוצה בכל העולם, גדלה בכל אקלים, דורשת טיפול זול ופשוט, הפטרוזיליה לרוב לא מוערכת כראוי: מחקרים לאחרונה קבעו כי פטרוזיליה, נמנית בין שלושת צמחי המרפא הטובים ביותר (לצד השום והסרפד). ולמרות כל זאת, מעטים אוכלים את הפטרוזיליה בפני עצמה, ואלו שכבר עושים זאת, משתמשים בפטרוזיליה לרענון הפה בעיקר לאחר אכילת ארוחה כבדה או שום.
לכן, בפעם הבאה שתופיע הפטרוזיליה בצלחתכם, כקישוט למאכל הגורמה או כמצע לנתח הבשר, זכרו את סגולותיה ואל תוותרו על תוספת של בריאות לגופכם.
- הכותבת הינה מהנדסת ויועצת בנושאי תזונה, עיצוב וחיטוב. לאתר הבית של אוסנת הראל - לחצו כאן