יבלת ויראלית: מה עושים איתה ואיך נעלימה
אפשר לשפשף אותה בלימון, להקפיא אותה בחנקן, להשמיד בלייזר - העיקר להיפטר מהיבלת הוויראלית. אחרת היא תיטפל אליכם ולא תרפה
היא קטנה, עגולה, מופיעה במקומות לא צפויים ונגרמת על ידי משפחה ענפה של נגיפים (יותר מ-80 סוגים!). מספיק שאחד מהם יתיישב על שכבת העור ויתרבה בתוך התאים כדי שהיבלת תרים את ראשה המחוספס
היא שכיחה בעיקר על הידיים והרגליים, שחשופות יותר למגע, אבל יכולה להופיע גם במקומות כמו חלל הפה, חלל האף ומעל העפעף (החרוז עלינו). חוץ מהמצוקה האסתטית, לעתים מדובר גם בבעיה תפקודית. למשל, כשהן צומחות על כפות הרגליים, מקשות על ההליכה וגורמות לכאבים עזים.
ואם זה לא מספיק, זה גם מידבק. יבלות ויראליות מתרבות מעצמן (הייתה אחת ברגל ופתאום הופיעו עוד שתיים על המצח), וגם מפיצות את הבשורה לסביבה (אז אם יש לכם אחת על כף היד, עשו טובה והימנעו מלחיצות יד בכף זו). עם זאת, קצב צמיחתן איטי ויכולה לעבור חצי שנה או יותר מרגע ההדבקה בנגיף ועד הופעת היבלת.
קוטרו הממוצע של המפגע הוא 6-3 מ"מ, אבל במקרים קשים זה עלול להגיע גם ל-2 ס"מ. היא שכיחה יותר אצל ילדים, כי המערכת החיסונית שלהם חלשה יותר ועמידה פחות בפני נגיפים, אבל יכולה להופיע אצל כולם ובכל גיל, ואין כל דרכי מניעה נגדה.
הנשק הקונבנציונלי
השיטות שמציעים רופאי העור מתמקדות באותה מטרה: להרוג את הנגיפים הגורמים ליבלת, ואם לא את כולם, את רובם. איך עושים את זה? על ידי הקפאה (באמצעות חנקן נוזלי), על ידי חומרים כימיים המגיעים בצורת טיפות או משחות (ואסורים בזמן הנקה או הריון), או על ידי אנרגיית חום (באמצעות לייזר או מחט חשמלית).
מכיוון שמדובר בנגעים הידועים בעקשנותם, וכדי למנוע הופעה חוזרת של היבלת לאחר שכבר נעלמה, ההמלצה היא לטפל בשתיים משלוש השיטות - למשל, הקפאה באמצעות חנקן נוזלי בשילוב מריחה של משחה כימית.
נטורופתיה
הטיפול הטבעי מציע את ויטמין C. מכיוון שוויטמין זה משתתף בייצור ובפעילות של רקמות החיבור בגוף (קולגן), הוא ידוע כמועיל במקרים של ריפוי פצעים וכמגן מפני זיהומים בקטריאליים.
איך מגייסים אותו למלחמה ביבלות העקשניות? משפשפים את היבלת בעזרת לימון חצוי בכל שעה, או משרים קליפות משני לימונים בחומץ תפוחים שלושה ימים ובמשרה שנוצרה שוטפים את היבלת. אם לא ניכר שיפור בתוך יומיים, מפסיקים.
ארומתרפיה
מרחו שמן אובלפיכה יחד עם פרופוליס על היבלת כמה פעמים ביום. הפרופוליס נחשב למחטא חזק שיכול להמס את היבלת, ושמן האובלפיכה הוא מאחה רקמות מהיר ויעיל. שילובם יחד יאפשר בצד הרס היבלת גם חידוש ובנייה מהירים של רקמות העור באזור.
שיטה נוספת: למרוח שמן קיק על היבלת כל שעה ולשפשף בעדינות. שמן הקיק ידוע כסופח רעלים ופסולת מהגוף, וביכולתו להמס בצורה זו את היבלת. בשתי השיטות, אם לא חל שיפור בתוך 48 שעות, הפסיקו.
להיפטר מיבלות
צילום: דן לב
מומלצים