שתף קטע נבחר

 

הפקחים האירופים נטשו ומעבר רפיח נסגר

בעקבות האירועים ביריחו וגל החטיפות ברצועה, נטשו אחר הצהריים הפקחים האירופים את עמדותיהם. המעבר נסגר, ובישראל חוששים מפריצת הגבול בין מצרים לרצועה. גם מעבר כרם שלום נסגר

הפקחים והמשגיחים האירופים במעבר רפיח עזבו אחר הצהריים (יום ג') את עמדותיהם, כך דיווחו מקורות פלסטינים. לפי הדיווחים, בעקבות גל חטיפות הזרים ברצועת עזה החליטו האירופים לעזוב את המעבר, מחשש לחייהם ולאחר שקיבלו הוראה לעזוב. פעילי החזית העממית, שאנשיהם הם שנצורים ביריחו, חוטפים מאז הצהריים אזרחים זרים בזה אחר זה. 

 

במערכת הביטחון עוקבים אחר הנעשה באזור, שכן מדובר במעבר המרכזי בין מצרים לרצועת עזה, שכל אירוע בו עשוי להשפיע על ישראל. בצה"ל בשלב זה לא נערכים להיכנס לאזור, או לבצע פעילות אקטיבית אחרת, אולם גורמים שעוקבים אחר המתרחש מציינים כי החשש הוא שהמון פלסטיני, כולל חמושים רבים, יגיעו לאזור ויפרצו את הגדר המפרידה בין רצועת עזה למצרים.

 


הפקחים עוזבים (צילום: צבריר אביוב)

 

בשלב זה מתקיים תיאום ביטחוני בין הישראלים למצרים והצדדים מחליפים מידע על הנעשה באזור. השוטרים הפלסטינים מצידם, שנמצאים באזור, לא פועלים כדי מנת למנוע אי סדר במקום. את המעברים כרם שלום ורפיח מאיישים בין היתר נציגים איטלקיים ובריטיים.

  

בנובמבר האחרון נפתח בטקס חגיגי מעבר רפיח בניהול מצרי-פלסטיני ובפיקוח של אנשי האיחוד האירופי. המעבר נפתח בתום מו"מ אינטנסיבי בין ישראל לרשות ובלחץ אמריקני. אנשי האיחוד האירופי, כך לפי ההסכם, פועלים במעבר כמעין "צד שלישי".

 

המעבר משמש לכניסת אזרחי הרשות הפלסטינית, והרשות מדווחת מראש לישראל על כניסת דיפלומטים, משקיעים זרים ו"מקרים הומניטאריים". ישראל יכולה להסתייג, אך ההחלטה הסופית נתונה בידי הפלסטינים. ההסדרים היו אמורים להישאר בתוקף למשך שנה והמשקיפים האירופים יכולים לדרוש בדיקה נוספת של נוסעים ומטענים לפי שיקול דעתם.

 

במקביל לנטישת מעבר רפיח עזבו הפקחים האירופים גם את מעבר כרם שלום שבדרום הרצועה. מדובר במעבר המשמש להעברת סחורות מהרשות ואליה. במערכת הביטחון ציינו עוד קודם לאירועים במעברים כי המקום מהווה נקודת תורפה וכי יש חוסר שביעות רצון ממה שקורה לאורך הגזרה. יש לציין כי במקום אין פיקוח ישראלי ישיר באמצעות כוחות צה"ל, והפיקוח מתבצע על ידי הנציגים הזרים והמצרים. אירועי היום עשויים רק להחמיר את הבעיה בגבול ואת החשש כי במקום יעברו פעילי טרור ומבוקשים ללא יכולת פיקוח ובקרה.

 

גל החטיפות נמשך

 

בעקבות גל החטיפות ביקשו במקביל כמה אזרחים זרים, אזרחי צרפת, בריטניה, גרמניה ודרום קוריאה, למצוא מקלט במפקדת כוחות הביטחון הפלסטינים בעיר עזה. הזרים הגיעו למקום וביקשו מחסה מחשש לחייהם.

 

פעולות החטיפה החלו בשעות הצהריים, אז חטפו אנשי החזית העממית שתי אזרחיות צרפתיות בצפון רצועת עזה באזור בית חנון. זמן קצר אחר-כך נחטפו אזרח שוויצרי, איש הצלב האדום, וכן מורה אמריקני. בצהריים נחטפו בשכם שני אזרחים בריטים על-ידי גדודי חללי אל אקצה, ואחר הצהריים נחטפו ממלון בעזה, שני עיתונאים מדרום קוריאה, עיתונאי צרפתי ועיתונאי איראני. יחד עמם נחטפו עוד ארבעה אזרחים זרים שזהותם אינה ברורה. במקביל נחטפו שני אזרחים אוסטרלים. אזרח אמריקני נוסף נחטף בג'נין. מפקד המשטרה הפלסטינית בעזה הורה לכוחותיו בעיר לפתוח באש לעבר חמושים שיינסו לפגוע באזרחים זרים.

 

החוטפים בשכם דורשים את הפסקת פעולת צה"ל ביריחו ומאיימים לפגוע בחטופות. מאז הבוקר נשמעים איומים לחטוף ישראלים ואף לפגוע ביעדים ישראליים בארץ ובעולם. אחד החמושים בשכם אמר ל-ynet: "אם המבצע לא ייפסק נוציא את החטופים להורג".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
בדרך החוצה. המשקיפים
צילום: צפריר אביוב
צילום: צפריר אביוב
חוששים ממהומות. הפקחים, הערב
צילום: צפריר אביוב
צילום: איי פי
מעבר רפיח (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הפקחים האירופים, בטקס פתיחת המעבר
צילום: רויטרס
מומלצים