שר הבריאות: "בארץ אין שפעת עופות בבני אדם"
בעקבות דיון חירום שכינס במשרדו, ביקש שר הבריאות יעקב אדרי להבהיר: יש חשש סביר לשפעת עופות בישראל, אך השפעת נמצאת בעופות, ולא בבני אדם. מנכ"ל משרד הבריאות שלח מסר הרגעה לאזרחים המודאגים: מותר לאכול עופות וביצים מבושלות, ההדבקה בבני אדם נדירה. ומה אומרים בקיבוצים הנגועים? "אנחנו מגדלים עופות כבר 40 שנה. יש עופות ויש מחלות ואנחנו רגילים", מבהיר אחד הלולנים. "אין לנו מה לחשוש"
שר הבריאות, יעקב אדרי, כינס אמש (יום ה') ישיבה מיוחדת ובה קיים הערכת מצב בשל החשש לגילוי שפעת העופות בקיבוצים בדרום. בישיבה השתתפו מנכ"ל המשרד ומומחים בתחום בריאות הציבור. תמותת תרנגולי ההודו "הצביעה על חשש די סביר שיש כנראה שפעת עופות בעופות, לא בבני אדם", הבהיר שר הבריאות. "חשוב להדגיש זאת כי יש הבדל גדול בין שני הדברים".
הלול הנגוע (צילום: אמיר כהן)
השר אדרי ציין כי משרד החקלאות פעל מייד עם היוודע דבר המחלה, ובודד את האזור הנגוע. כעת נוקטים בצעדים שונים כדי למנוע את התפשטותה. "ההשלכות הן שמצאתי לנכון לקיים דיון והערכות מצב, ולהוציא הנחיות לכל בתי החולים שלנו שבמידה ויגיע חולה שיש לו מגע עם עופות, תיערך לו בדיקה יסודית לבחון שאין שום השפעה של שפעת העופות בבני אדם".
עוד הוסיף שר הבריאות כי משרדו ומשרד החקלאות מקיימים דיונים שוטפים וממלא מקום ראש הממשלה עודכן בנושא. "כמובן שאם נצטרך חיסונים לעופות יש מלאי גדול", הבהיר.
מנכ"ל משרד הבריאות, הפרופסור אבי ישראלי, הסביר כי אין כל בעיה לאכול עופות וביצים מבושלות. "שפעת העופות במצב הנוכחי היא מוגבלת וההדבקה לבני אדם נדירה. אנחנו משגיחים על כל האנשים שהיו במגע עם העופות. נעקוב ונראה מה קורה איתם. כרגע לא ידוע לנו שמישהו נחשף. אין מקום לבהלה. יש המון ארצות היום במערב אירופה עם שפעת עופות בעופות, וגם שם לא נדבקו בני אדם".
הפרופסור ישראלי נשאל גם לגבי תסמינים בבני אדם שנדבקים במחלה ואמר כי הסימנים הם חום, דלקת ריאות, וסימנים בעיניים. "כאשר יש מישהו שבא במגע עם עופות ויש לו תסמינים הוא צריך ללכת ולהיבדק. עדיין לא ידוע אם מדובר בשפעת עופות ותוך כמה שעות תהיה לנו תמונת מצב ברורה יותר".
רוצים לבחון עופות ברשות הפלסטינית
שר החקלאות, זאב בוים, הנחה את מנהל השרותים הווטרינריים לפעול ללא דיחוי לקבלת תוצאות הבדיקה שתקבע האם תרנגולי ההודו בדרום מתו כתוצאה מהזן הקטלני של שפעת העופות, H5N1. לדבריו, אם אכן מדובר בשפעה העופות, יש לפעול לפי הנהלים, ביניהם השמדת כל העופות ברדיוס של שלושה קילומטרים ממקום ההתפרצות. במקביל, יתבצעו בדיקות בעופות נוספים בסביבה. במקביל פנו גורמי קישור לנציגי הרשות הפלסטינית ברצועת עזה וביקשו מהם להעביר לישראל עופות מלולים ברצועה, לצורך בדיקות בישראל. זאת, מחשש שעופות נגועים הגיעו לקיבוצי הדרום מהרשות הפלסטינית.
ראש המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות, הפרופסור מנפרד גרין, ביקש להרגיע: "זה חשד לשפעת עופות שנדבקו בה רק תרנגולות. רק במקרים נדירים אנשים שעובדים עם תרנגולות חולות עלולים להידבק. בכל מקרה, אין מדובר במחלה שעוברת מאדם לאדם בשלב זה. הידבקות אנשים מבעלי כנף היא תופעה שמתרחשת בדרך כלל בדרום מזרח אסיה. בלולים מסודרים זה לרוב לא קורה".
לדברי פרופסור גרין, אם יתקבלו בבדיקת מעבדה תוצאות חיוביות תינתן בימים הקרובים תרופת התמיפלו, שפותחה כנגד הנגיף. "עדיין לא ידוע מה מקור ההדבקה אם הייתה כזו, זה יכול להיות מציפורים נודדות. כפי שכבר אמרנו היה צפוי שהנגיף יגיע לכאן, אנחנו על מסלול הנדידה".
ומה אומרים בעין השלושה? "אנחנו מודאגים מאוד, המשפחה בעיקר. אמנם לפני שאנחנו נכנסים ללול, ואחרי שאנחנו יוצאים ממנו, אנחנו פושטים את הבגדים ועוברים מקלחת, אבל עדיין יש דאגה", אמר ל-ynet לואיס רוטמן, הלולן שבחלקתו בעין השלושה נמצאו העופות הנגועים. "כשהגעתי הביתה מיד שלחו אותי לעשות עוד מקלחת", הוסיף רוטמן.
אדישות בעין השלושה
אלא שבבתים אחרים בקיבוץ נראה שהנושא מקבל כתף קרה של אדישות. מרבית התושבים מודאגים פחות. "אנחנו מגדלים עופות כבר 40 שנה. יש עופות ויש מחלות ואנחנו רגילים. כרגע אין לנו מה לחשוש", אומר רמי נגבי, מזכיר הקיבוץ. מרסלו פלסיק, אחד הלולנים, החליט לקחת את הבדיחה צעד אחד נוסף ובביתו עונים מעתה לטלפון "שפעת העופות שלום". אמש הגיעה לקיבוץ הרופאה המחוזית והסבירה לתושבים על הסכנות ועל דרכי הפעולה שיש לנקוט. לפי שעה ההנחייה שניתנה לתושבים היא שלא להתקרב יתר על המידה אל הלולים.
סמוך לשעה 20:00 אתמול הודיעו במשרד החקלאות לארגון הבינלאומי למחלות בבעלי חיים על כי נתגלה חשד ראשוני לכך ששפעת העופות הגיעה לישראל. זאת, בכדי שהארגון יוכל לעדכן מדינות נוספות באזור. שמעון פוקימונסקי, וטרינר ראשי למחלות עופות בשירותים הווטרינריים, הסביר: "זה שלב שיש חשד בלבד לשפעת עופות ועדיין אין לנו אימות שאכן מדובר בנגיף זה. היטלנו הסגר על כל חוות הלולים ומשעות הצהריים הגיעו למקום רופאים של משרד הבריאות והנחו את המגדלים כיצד לנהוג".
לדברי פוקימונסקי, תהליך המתה של עופות יתרחש רק לאחר שיתקבל אימות סופי שמדובר בנגיף. הדיווח הראשוני הגיע למשרד החקלאות שלשום בשעות הערב. החקלאים סיפרו על תמותה של כמה מאות תרנגולי הודו מתוך לול שבו 12 אלף תרנגולים בעין השלושה. בשעות הבוקר אתמול התקבלו תוצאות ראשוניות לפיהן ישנו חשד שמדובר בשפעת עופות.
"חשוב להדגיש שביישוב חולית יש אמנם תמותה של תרנגולי הודו לפיטום, אבל שם אין עדיין תוצאות ראשוניות ולכן לא ניתן להגיד שיש שם חשד לשפעת עופות", הסביר פוקימונסקי. הוא ציין כי יש שני ישובים נוספים ברדיוס של שלושה קילומטרים מעין השלושה - נירים וכיסופים - וגם בהם צפוי להיות מוטל הסגר מהבוקר.
בנוגע לבשר תרנגולי ההודו לפיטום ציין פוקימונסקי כי הלהקה הנוכחית עדיין לא נמצאת בשוק. "בכל מקרה אין סיבה לחשש כאשר בשר מבושל בצורה רגילה. בנוסף אין סיבה לחשש מאכילת ביצים מבושלות".