שפעת העופות בדרום: 3 פונו ל"סורוקה"
שלושה עובדי הלול בקיבוץ עין השלושה ובחולית שבדרום פונו לבית החולים "סורוקה" בבאר שבע, בשל חשש שנדבקו בשפעת העופות. לאחר גילוי השפעת, כנראה מהזן הקטלני, בקיבוץ עין השלושה בדרום, חושדים שהנגיף התפרץ גם בקיבוץ נחשון הסמוך ללטרון. הסגר הוטל על הקיבוצים. העופות בדרום מושקים במים מורעלים
האם שפעת העופות מתפשטת בישראל? שלושה עובדי לולים בקיבוץ עין השלושה וביישוב חולית פונו בצהריים (יום ו') לבית החולים סורוקה בבאר שבע, בשל חשד שנדבקו בנגיף שפעת העופות. הראשון שבהם, פועל תאילנדי שעובד בלול, סובל מחום קל ואינו מקבל את טיפול התמיפלו. במשרד החקלאות חוששים שנגיף שפעת העופות התפרץ גם בקיבוץ נחשון שליד לטרון. מאות אלפי עופות יושמדו בקיבוצים בדרום ובנחשון. משרד החקלאות פנה להולנד בבקשה להטיס לישראל 4 מיליון חיסונים לבעלי כנף, שיאוכסנו בישראל.
במשרד החקלאות גוברת ההערכה ששפעת העופות שהתגלתה בקיבוץ עין השלושה וביישוב חולית בנגב המערבי היא מהזן הקטלני (H5N1). נוסף לשני היישובים הללו, הוטל הבוקר הסגר גם על הקיבוצים נירים וכיסופים, שנמצאים ברדיוס של כשלושה קילומטר מעין השלושה. מזכיר הקיבוץ עין השלושה רמי נגבי אמר ל-ynet שהחברים בקיבוץ קיבלו הוראה לא לשבת על הדשא.
מנהל בית החולים סורוקה, ד"ר איתן חי עם, אמר שהסיכוי שבני אדם יפגעו מהנגיף קלוש. "משרד הבריאות נערך מבעוד מועד כיצד לנהוג במקרה של התפרצות שפעת העופות. כדאי להדגיש שבעולם כולו היו מקרים בודדים בלבד של הידבקות, והסיכוי להידבק הוא קלוש. אנחנו חייבים לקחת את הסיכון ולטפל בכל מי שיש חשד שהוא חולה ולכן מי שמגיע אלינו, מבודד כבר בחדר המיון ומטופל בהתאם. עד כה הגיע אלינו עובד אחד שלגביו יש חשש שחלה בשפעת ויש חולים נוספים בדרך, כולם במצב טוב. אני מזכיר שכרגע ישנה שפעת רגילה באוויר. אין מקום לפאניקה".
צילום וידאו: רויטרס
במשקים בדרום כבר הוחלט בתהליך המתת העופות, תהליך שאורך בין 36 ל-48 שעות, בשל הצורך לכרות בורות ביחס לכמות העופות. כמו כן נמסר כי את עופות ממיתים באמצעות רעל שניתן להם במים. בכיסופים מושמדים 200 אלף עופות, בנירים - 40 אלף ובעין השלושה - 36 אלף. לואיס רוטמן, לולן מעין השלושה, אמר ל-ynet: "בשבילי זו מכה. העופות האלה הם כל החיים שלי. אני בחיי לא השמדתי עופות בצורה כזו".
משרד החקלאות קיים מסיבת עיתונאים ובה נמסר שהנגיף טרם זוהה בוודאות. הווטרינר הראשי של משרד החקלאות, שמעון פוקמונסקי, אמר: "בקיבוץ עין השלושה החלה תמותה מאוד גבוהה בתרנגולי הודו מבוגרים. נלקחו בדיקות ונכון לאתמול התקבלה תשובה סופית שמדובר בזן H5N1. כך גם בחולית, שם היתה תמותה פתאומית גבוהה מאוד של תרנגולי הודו מבוגרים וכך גם בקיבוץ נחשון. כרגע אין בידוד של הנגיף. הבדיקה מצביעה על חשד ל-H5N1. בתוך ימים ספורים יהיה לנו אימות לבדיקות שנעשו".
עד כה פורסמו רק בדיקות מעבדה שמהימנותן נמוכה יחסית (PCR), וכעת ממתינים לתוצאות המלאות. לפי שעה מתו בשלושת המוקדים (חולית, עין השלושה ונחשון) 11,400 עופות וניתנה הוראה להשמיד את כל העופות בטווח שלושה ק"מ מהלולים שבהם התגלה הנגיף.
במסיבת העיתונאים הודיעו אנשי משרד החקלאות שיצרו קשר דרך מתאם הפעולות בשטחים לצורך עדכונים עם הרשות הפלסטינית, שכן קיבוץ עין השלושה קרוב מאוד לעזה. משרד החקלאות גם יצר קשר עם המשטרה, כדי להיערך למקרה שיהיה צורך להטיל הסגרים נוספים.
במשרד החקלאות מבהירים כי ניתן להמשיך לצרוך עופות וביצים בצורה רגילה, כל עוד נקנו במקומות מסודרים ובושלו כראוי. השירות הווטרינרי במשרד החקלאות עדכן את כל הגורמים הרלוונטיים בארץ ובחו"ל באמצעות הארגון הבינלאומי למחלות בעלי חיים. ד"ר משה חיימוביץ', מנהל השירותים הווטרינריים, אמר: "אין השמדת עופות בר באזור ההסגר. אך עם זאת יש מעקב וכל פגר של עוף שנמצא עובר בדיקה".
אנשי יחידת הפיצו"ח (פיקוח על החי והצומח) מונעים מעבר של בעלי כנף, כלי רכב ואנשים שהיו בלולים הנגועים. כדי למנוע מעבר לא מבוקר הקימו הפקחים תלוליות עפר בדרכים צדדיות. יו"ר ארגון הרופאים הווטרינריים, ד"ר ישראל גלאס, הודיע לווטרינרים ברשויות המקומיות שהתגלו בישראל מקרי שפעת עופות, לגלות רגישות מיוחדת לסימני המחלה ובכל מקרה של חשש הידבקות בעל חיים, להודיע מייד ללשכה הווטרינרית הקרובה.
מימין לשמאל: מנהל המחלקה למחלות עופות ודגים, שמעון פרק, וראש המחלקה לבריאות הציבור, ד"ר אלכס לבנטל (צילום: אלי אלגרט)
במשך כל הלילה שהתה בעין השלושה הרופאה המחוזית יחד עם אנשיה, על מנת לעמוד מקרוב על המשך הטיפול בכל הקשור להידבקות בשפעת העופות. כהוראה ראשונית הוחלט שלא להתקרב אל הלולים ולאתר את אלו שבאו במגע עם העופות.
ראש המועצה האזורית אשכול, אורי נעמתי, כינס דיון חירום של מומחים ואנשי מקצוע לגבי המשך הפעילות. בין הנושאים שבהם דנו - השמדת בעלי הכנף באזור. בדיון השתתפו רופאים, וטרינרים ונציגי היישובים באזור. בצהריים יתכנסו לראשונה חברי קיבוץ עין השלושה ויקבלו הנחיות ברורות. להסביר להם על המצב ולענות על שאלות המטרידות אותם.
אמש נמסר כי בשני לולים בדרום הארץ, בקיבוצים חולית ועין השלושה, התגלתה בימים האחרונים תמותה גבוהה מאוד של מאות תרנגולי הודו לפיטום. לואיס רוטמן, מנהל אחת משלוחות הלולים, אמר ל-ynet כי המקרה התגלה אצלו ביום שלישי האחרון, אז מצא 27 עופות מתים. "מייד שלחתי את העופות לבדיקה והיום חזרו התוצאות עם הבשורה".
בסך הכול מתו בשלוחה 426 עופות מתוך 14 אלף. רק ביומיים האחרונים מתו 399 מתוכם. "אני לא כל כך חושש מכיוון שאנו עובדים עם אמצעי מיגון אוברול, משקפת, מסכה וכפפות. עלינו להמתין להנחיות כדי שנדע כיצד לנהוג וההרגשה היא רעה מאוד, בייחוד לאור זה שכנראה אאלץ להשמיד את כל הלול".