הארבעה שאושפזו לא חלו בשפעת העופות
מתברר כי 4 עובדי הלול שאושפזו אתמול בדרום אינם חולים בשפעת העופות. נגיף שפעת העופות התגלה גם במושב שדה משה, הסמוך לקריית-גת. הסגר הוטל על אזורי הלולים בקיבוצים עין השלושה, נירים, כיסופים, חולית שבדרום ועל קיבוץ נחשון שליד לטרון. מדובר כנראה בזן הקטלני של שפעת העופות. אלפי עופות כבר הומתו באזורים הנגועים. במקביל, אירופה אסרה על יבוא עופות חיים ובשר עופות מישראל
שפעת העופות: איש מבין ארבעת החולים שאושפזו בבתי החולים סורוקה וברזילי בחשד שנדבקו בשפעת העופות לא חולה במחלה. כך עולה מתוצאות הבדיקות שנמסרו אמש (ו') למשרד הבריאות. מדובר בארבעה עובדי לולים, בהם עובד בלול בשדה משה.
משרד החקלאות הטיל הגבלות חמורות על אזורי הלולים בקיבוצים עין השלושה, נירים, כיסופים וחולית שבדרום, בעקבות התפרצות מגיפת שפעת העופות. גם במושב שדה משה, הסמוך לקריית גת דווח על התפרצות המחלה, שהמיתה שם 250 עופות.
במקביל, הנציבות האירופית אסרה על יבוא עופות חיים ובשר עופות מישראל, בשל החשש להתפרצות הזן הקטלני של שפעת העופות. ואילו השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות עצרו את יצוא מוצרי העוף הלא מעובדים מישראל לשאר מדינות העולם.
נועם תמיר, בעל הלולים בשדה משה, סיפר ל-ynet כי התפרצות המחלה החלה לפני שלושה ימים ובתקופה זו מתו מאות עופות. וטרינר של משרד החקלאות איבחן שמדובר בשפעת העופות. עובד בלול, תושב קריית-גת, שחש ברע, אושפז להשגחה בבית החולים ברזילי באשקלון. בעל הלול סיפר שננקטים אמצעי זהירות כמו לבישת חליפות, מסיכות ומגפיים לכל מי שבא במגע עם הלול.
אתמול בקיבוץ עין השלושה (צילום: רויטרס)
בקיבוץ עין השלושה נעלו את השערים וכינסו את החברים לישיבה ובה הסבירו את המצב. אחות הקיבוץ תדרכה את החברים כיצד לנהוג. השער סגור לכניסת מי שאינו חבר הקיבוץ והמכוניות היוצאות עוברות ריסוס. כך עשו גם ביישובים נוספים באזור. עם זאת, בקיבוץ נירים ביקשו להבהיר ש"החיים נמשכים כמסלולם, ואפילו מסיבת פורים שתוכננה להערב לא בוטלה".
במשרד החקלאות גוברת ההערכה ששפעת העופות שהתגלתה בקיבוץ עין השלושה וביישוב חולית היא מהזן הקטלני (H5N1). ממשרד הבריאות נמסר ל-ynet שההוראות הנוגעות לאכילת בשר עופות וביצים נותרו ללא שינוי מאז שהתגלו מקרי שפעת העופות בעולם: "אין שום מניעה לאכול בשר עופות וביצים בתנאי שמדובר במוצרים בפיקוח של משרד החקלאות שנרכשו במקומות מסודרים ובתנאי שבושלו כראוי". משרד החקלאות פועל בתאום עם המשטרה לצורך אכיפת ההסגר על הקיבוצים. היחידה הכפרית של מג"ב דרום פועלת למנוע העברת עופות מהאזורים הנגועים.
בכניסה לקיבוצים תלה משרד החקלאות שלטים ועליהם הכיתוב "סכנה - מחלה מדבקת לעופות. האזור בהסגר, הכניסה אסורה". במשקים בדרום כבר החלו להמית את העופות, תהליך שאורך בין 36 ל-48 שעות, בשל הצורך לכרות בורות ביחס לכמות העופות. כמו כן נמסר כי את עופות ממיתים באמצעות רעל שניתן להם במים. בכיסופים מושמדים 200 אלף עופות, בנירים - 40 אלף ובעין השלושה - 36 אלף. לואיס רוטמן, לולן מעין השלושה, אמר ל-ynet: "בשבילי זו מכה. העופות האלה הם כל החיים שלי. אני בחיי לא השמדתי עופות בצורה כזו".
אנשי צוות המרפאה וגורמים מקיבוץ נחשון נפגשו עם אנשי משרד החקלאות והבריאות ופועלים על פי הנחיותיהם. משעות הבוקר החל רכז הבריאות של הקיבוץ, משה לב, לשוחח בטלפון עם כל תושבי הקיבוץ שבאים במגע עם העופות וקרא להם לבוא להיבדק במרפאה. אחת ההנחיות של משרד החקלאות היתה להציב אדם בשער הקיבוץ, כדי ליידע את התושבים שלא להתקרב לאזורים המסוכנים.
עופות בקיבוץ נחשון (צילום: גיל יוחנן)
מיקי טרופר, תושב הקיבוץ, התייצב לבדיקה משום שהוא מגדל להקה של כ-400 תוכים: "עכשיו קראו לי למרפאה להיבדק, אין ספק שזה מלחיץ". טרופר חשש להיבדק יחד עם אנשי הלולים: "אני לא רוצה לבוא איתם במגע, עם אלו שעובדים עם ההודים, זה מפחיד אותי".
באווירת האי-ודאות והלחץ ששוררת בקיבוץ, החלו עימותים בין עובדי הלול לבין עיתונאים שהגיעו לקיבוץ. אחד העובדים אף החל יידה אבנים לעבר אחד הצלמים. כוח מג"ב ומפקד משטרת בית שמש, עוז אליאסי, הגיעו למקום.
כאמור, לבית החולים סורוקה פונו שלושה עובדי לול, בהם עובדים בעין השלושה ובחולית. שניים הושמו בבידוד במחלקת המיון ועובד לולים נוסף הושם בבידוד במחלקה הפנימית. הם אינם סובלים מחום, כפי שהתלוננו כאשר הגיעו לבית החולים והוחלט שלא להעניק להם טיפול מונע, עד לקבלת תוצאות בדיקות המעבדה. לבית החולים ברזילי באשקלון פונה תושב קריית גת בן 58 שעובד במושב שדה משה. הוא סובל מבעיות בדרכי הנשימה.
איברהים שטיווי בן 25, לולן מהיישוב חולית, הובהל לבית החולים סורוקה. הוא פונה בעבר במסגרת תוכנית ההתנתקות מדהריה לתל שבע שבנגב. "כבר מיום שלישי לא מרגיש טוב, אבל לא נתנו לי חופש. אמרתי לבעל הבית שלי שאני חולה אבל הוא אמר שיש עבודה. לא איכפת לו שאני אמות". כאמור, מהבדיקות התברר כי איש מהחולים אינו חולה בשפעת העופות.
בית החולים סורוקה מקבל את המאושפזים (צילום: אמיר כהן)
מקורביו של שטיווי אמרו ל-ynet כי מאז שלשום הוא סובל מכאב ראש, דימום מהאף ומהקאות. הוא עצמו אומר: "אתמול מתו לי בלול 1,200 עופות. אני חושש, יש לי משפחה וילדים". גם אחיינו, חסן, אושפז בסורוקה.
המנהל העסקי בקיבוץ חולית, הוריסיו ויניצקי, מסר בתגובה: "מתבצעת חקירה של משרד הבריאות, הם תחקרו את כל אלו שבאו במגע עם העופות. אני לא מכיר מקרה שבו מישהו הרגיש לא טוב והוא לא פונה לקבלת טיפול רפואי".
גם בקיבוץ נחשון שליד לטרון חוששים: "זה באמת מפחיד, אבל מה נעשה? זה כנראה עניין של זמן עד שזה יגיע לכל הארץ", אמר נדב, "האנשים בקיבוץ אפילו עדיין לא יודעים ורק עכשיו הם שומעים בכלי התקשורת מה קורה ובעיקר ניזונים משמועות".
העובדים בלול רצו לצאת לבדיקות רפואיות במהלך הבוקר, אך חששו לצאת החוצה שמא שצלמי העיתונות יצלמו אותם. בסופו של דבר יצאו העובדים לבדיקות בעזרת אנשי הקיבוץ שהבריחו אותם למרפאה בדרך צדדית, הרחק מעיני הצלמים. במקום התפתחו עימותים בין העובדים לכלי התקשורת, ואז הגיע כוח משטרה מתחנת בית שמש, על מנת להשליט סדר.