לוי: מזוז היה מעכב את המבצע ביריחו בגלל הבחירות?
שופטי בג"ץ יפסקו במהלך היום בעתירה נגד החלטת היועץ המשפטי לממשלה להקפיא את דיוני ועדת סל התרופות עד לאחר הבחירות. השופט אדמונד לוי מתח עליו ביקורת: "האם היה מעלה היועץ על דעתו לפנות לממשלה שלא תוציא את האסירים מכלא יריחו בגלל שיש בזה ריח של בחירות? מה עושה יועץ נבון? אומר לוועדה: תתכנסי, תחליטי". נציגת המדינה: "אנחנו שמונה ימים לפני הבחירות, וכל קול קובע"
"האם היה מעלה היועץ על דעתו לפנות לממשלה שלא תוציא את האסירים מכלא יריחו בגלל שיש בזה ריח של בחירות?", כך פנה היום (ב') השופט אדמונד לוי לנציגת המדינה בדיון בשתי העתירות נגד החלטת היועץ מזוז להקפיא את דיוני ועדת סל התרופות עד לאחר הבחירות. שופטי בג"ץ יכריעו במהלך היום בסוגייה.
יום אחד בלבד לאחר הגשתן, דנו השופטים בעתירות. עורכת הדין דפנה הולץ-לכנר המייצגת את ההסתדרות הרפואית ואת ארגון צב"י (צרכני בריאות ישראל) שבה וטענה כי מדובר בדיון שאסור לעכבו וכי כל יום שעובר משפיע על אלפי חולים בישראל. השופט אשר גרוניס תקף את לכנר ואמר: "התקיימו מספר ישיבות של הועדה ולא ראיתי שהן היו מבוקר ועד ערב".
גרוניס הציג כמה ממועדי כינוס הועדה לחיזוק דבריו. בתגובה לדבריה של הולץ-לכנר לפיהם לוח הזמנים של הועדה היה צפוף חרף עיסוקיהם הרבים של החברים בה, אמר גרוניס כי לטעמו הרצף בו ישבה הועדה אינו מעיד על דחיפות הנושא: "מה זה היה, אחת לשבועיים? אחת לשבוע"? שאל גרוניס.
הולץ-לכנר אמרה: "מועד הבחירות אינו רלוונטי לסוגייה. האם הבחירות הן סוג של גונג שאין אחריו כלום? האם אז אין למפלגות שיקולים"?
השופט אדמונד לוי, ביקש למקד את הדיון בסוגיות המשפטיות העולות מהחלטת מזוז, אך אמר: "העובדות מאוד כואבות לכל אדם באולם הזה". לוי ציין כי מזוז פנה ליו"ר הועדה, פרופסור מרדכי שני, וזה אמר לו כי אין דחיפות בכינוס הועדה דווקא בימים הללו: "אם תשובתו של פרופסור שני היתה שונה - אולי גם דעתו של היועץ היתה אחרת!", אמר לוי.
אך מי שחשב כי לוי מביע בדבריו אלה תמיכה בעמדת המדינה, הבין כי לא כך הם הדברים, כאשר פנה השופט לוי לנציגת המדינה, עו"ד דנה בריקסמן, ושאל אותה: "האם היה מעלה היועץ המשפטי לממשלה על דעתו לפנות לממשלה שלא תוציא את האסירים מכלא יריחו בגלל שיש בזה ריח של בחירות"? בריקסמן השיבה כי התשובה שלילית וכי בנוגע לועדת סל התרופות, מדובר בתהליך ארוך ומורכב, בניגוד לפעולה שהתבצעה ביריחו שהצריכה מיידיות.
"מופתעים מעמדת היועץ". הדיון בעתירה (צילום: גיל יוחנן)
לוי השיב לה: "גם פה המועדים מאוד קריטיים מבחינת האנשים". בריקסמן השיבה לו כי החלטת היועץ נבעה אך ורק מן העובדה שישראל מצויה בימים אלה בעיצומה של מערכת בחירות: "אנחנו שמונה ימים לפני הבחירות, וכל קול קובע. היועץ יודע שזה נושא חשוב ודחוף, לכן הוא אינו מבקש לחכות עוד חודשים עד לאחר הרכבת ממשלה חדשה. הועדה יכולה להתכנס כבר יום אחרי הבחירות. גם יו"ר הועדה אמר שהנושא אינו דחוף. מאוד מקוממים הניסיונות לומר שהיועץ פגע ולו בחולה אחד. דווקא הדחיפות לדון בשמונת הימים הללו, מעלה שאלות למה אם ההליך לקח כל כך הרבה זמן, פתאום מתעקשים דווקא על הימים הספורים האלה".
"מה עושה יועץ נבון? אומר לוועדה תתכנסי, תחליטי"
השופט לוי הביע את דעתו כי על מזוז היה לנהוג אחרת בהנחייתו: "מה עושה יועץ נבון? אומר לוועדה: תתכנסי, תחליטי. והוא עוד מורה לממשלה שלא תקבל החלטה". עורכת הדין בריקסמן שבה והתעקשה כי במקרה כזה, היו מוגשות אותן עתירות: "כל שעשה היועץ - הוא מנע קבלת החלטות ערב הבחירות, בעיצומה של מערכת הבחירות".
יו"ר ועדת הבריאות בכנסת, ח"כ שאול יהלום (המפד"ל), ביקש לפנות אל השופטים ולדבר בעת הדיון, אולם השופט לוי אסר זאת כיוון שמדובר בתקופת בחירות ואין לאפשר לחבר כנסת להשמיע את דברו במקום באי כוחו.
לאחר הדיון אמר יהלום: "הופתענו מהמשך העמדה של היועץ שהובהרה בצורה אומללה ואכזרית. מדובר באלפי חולים שיכולים לקבל מזור למחלתם. אמירות השופטים הוכיחו שצדקנו בעתירתנו. אלף חולים מחכים יום יום לתרופות והסרטן אינו מחכה ושולח גרורות וכל יום יכול להציל אדם. איזה מן שיקול זה הבחירות?!".
יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר יורם בלשר: "ישנם חולים שבפירוש כל יום שעובר מסכן את חייהם. לדוגמה, חולים שעברו שבץ מוחי כמו זה של ראש הממשלה אריאל שרון, וזקוקים לתרופה שתמנע את השבץ השני - כאן כל יום שעובר עשוי לגרום לשבץ קטלני". מידד גיסין, מארגון צבי, אמר כי יו"ר הוועדה, פרופסור שני, טעה כשאמר שאין דחיפות בכינוס הועדה: "הוא לא הבין ולא האמין שזה מה שיקרה מדבריו. הועדה עבדה בקצב רצחני והיתה צריכה לסיים את תפקידה".