40%: על המדינה לעודד הגירת ערבים
מנתונים שמציג המרכז למאבק בגזענות עולה כי 68% מאיתנו לא מסכימים לקבל שכן ערבי, מחצית מן הציבור בארץ אינם מוכנים שערבי יבקר בביתם, ו-40 אחוז מאיתנו מסכימים כי על המדינה לעודד את הערבים להגר מן המדינה. מנכ"ל המרכז: "הגיע הזמן שהאוכלוסייה היהודית שחוותה מהי גזענות על בשרה, תתעורר"
אנחנו גזענים? מנתונים שהציג היום (ד') המרכז למאבק בגזענות עולה תמונה עגומה המלמדת כי רובנו לא מסכימים לקבל שכן ערבי, מחצית מהציבור בארץ אינם מוכנים שערבי יבקר בביתם, ו-40 אחוז מאיתנו סבורים כי על המדינה לעודד את הערבים להגר מן המדינה. הנתונים עולים מסקר דעת קהל שבוצע בקרב 500 נשאלים, בני האוכלוסייה, הבוגרות על ידי מכון גאוקרטוגרפיה. "הגיע הזמן שהאוכלוסייה היהודית שחוותה מהי גזענות על בשרה, תתעורר ותשנה את דרכה". אמר מנכ"ל המרכז, בכר עואודה.
המרכז למאבק בגזענות נוסד בשנת 2003, שלוש שנים לאחר אירועי אוקטובר, אז החליטה קבוצה של אקדמאים מהמגזר הערבי כי הגיעה העת לשים קץ לנגע הגזענות והאפליה. בכנס אותו קיימו בנצרת, הסבירו כי הנתונים מלמדים שאזרחי ישראל לא למדו דבר: "על סמך סקרים שבוצעו בשנים קודמות על ידי אוניברסיטת חיפה וגופים אקדמאים אחרים, מסתמנת מגמת עלייה באירועים המתרחשים על רקע גזעני".
לסקר שהוצג אמנם אין נתון אחר להשוואה, אך עדיין מדובר בנתונים שאינם מחמיאים לחברה הישראלית. על השאלה האם יסכימו להתגורר בשכנות לאזרח ערבי, ענו 68 אחוז מהנשאלים שהם אינם מסכימים למגורים משותפים עם אזרחים ערביים, לעומת 26 אחוז שכן היו מסכימים. לשאלה למי מבין הנשאלים יש חבר ערבי, ענו 46 אחוז, שכלל לא היו מוכנים שיהיו להם חברים ערבים שיבקרו אותם בבתיהם.
גם בשאלות אחרות שנשאלו בסקר עולה תמונה דומה. 63 אחוז מהציבור היהודי רואה בערבים אזרחי המדינה איום ביטחוני ודמוגרפי, 34 אחוז מהציבור היהודי, רואים בתרבות הערבית כנחותה לעומת הישראלית ו-50 אחוז מהאוכלוסייה חשה חשש ואי נחת כשהיא שומעת את השפה הערבית ברחוב.
18 אחוז מתוכנו אף חשים שנאה עזה כלפי אזרחי ישראל הערבים. "הגיע הזמן להתריע ולשנות, התמונה שעולה מהסקר היא תמונה עגומה ואנו ממליצים למשרד החינוך להכין תוכניות חינוכיות בנושא הגזענות ולשנות את המדיניות הסלחנית של היועץ המשפטי לממשלה בכל הנוגע למאבק בגזענות", אמר עואודה בתגובה לממצאים.
בנוסף לסקר הציגה הנהלת המרכז עשרות מקרים של גזענות כלפי האוכלוסייה הערבית המגיעים אליהם: "המיוחד הוא שסוף סוף נשמע גם קולם של האזרחים ואנו לא מתעסקים רק בנתונים יבשים. אנחנו מקווים כי החברה הישראלית והעומדים בראשה ישכילו להבין כי הגיע העת לשנות".
יו"ר השדולה למען דו-קיום יהודי ערבי בכנסת, הרב מיכאל מלכיאור התייחס לסקר ואמר: "הנתונים הקשים אינם מפתיעים. גם כאן, כמו במדינות רבות אחרות, לא חסרים כאלה שמנסים לתפוס טרמפ על שנאת האחר. חבל שכך חושב ומרגיש ציבור במדינת העם היהודי".