מחקר: 58% אינם מתמידים בטיפול נגד יתר לחץ דם
איזון של לחץ הדם חשוב כדי למנוע מחלות או סיבוכים עתידיים. אולם מבדיקת התיקים הרפואיים של חולים שביקרו אצל הרופאים נמצא כי 44% מהסובלים מיתר לחץ דם מקבלים את המרשם מהרופא אבל לא רוכשים את התרופות. החוקרים: "ישנו מעקב לא קפדני של רופאי המשפחה"
יותר ממחצית מהסובלים מיתר לחץ דם אינם נוטלים את התרופות לטיפול במחלתם – כך מצא מחקר שנערך על ידי מחוז מרכז של שירותי בריאות כללית והפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב. המחקר מגלה עוד כי אם סמכתם על רופא המשפחה שידאג שתקפידו ליטול את התרופה עדיף שתסמכו על עצמכם משום שרופאים רבים מנפקים מרשמים אך לא דואגים לעקוב האם נטלתם את התרופה.
איזון של לחץ הדם אצל אנשים הסובלים מיתר לחץ דם מפחית סיבוכים וסיכונים עתידיים, אך שיעור החולים שאינם מאוזנים הוא גבוה. אחד הגורמים לחוסר איזון של לחץ הדם היא אי התמדה בנטילת התרופות המאזנות.
מתוך 3,800 נבדקים שטופלו בארבע מרפאות במחוז המרכז בתרופה אחת לפחות ליתר לחץ דם התברר כי 58% מהנבדקים (2,234 חולים) לא התמידו בטיפול בתרופה אחת לפחות. נמצא שנשים, עולים שהגיעו לישראל אחרי 1990, אנשים שסובלים ממחלת לב ושאינם סובלים מסוכרת נטו להתמיד פחות בטיפול.
המחקר גילה עוד שרופאי המשפחה אינם מגלים מעורבות מספקת בכל הקשור להפסקת הטיפול. בבדיקה של 453 תיקים רפואיים של חולים שהפסיקו את הטיפול התברר כי ב-40% מהמקרים לא צוינה בתיק הסיבה להפסקת הטיפול. ב-20% מהמקרים ציינו הרופאים את הסיבות להפסקת הטיפול שהיו תופעות לוואי (15%) וחוסר איזון של לחץ הדם (5%).
בחמישית מהמקרים הרופאים המשיכו לספק מרשמים למרות שהחולים הפסיקו ליטול את התרופה. שיעורם של הלא מתמידים הוכפל והגיע ל-44% מהחולים כעבור שנה.
החוקרים ד"ר עדי אלקלעי, ד"ר אור קייזמן,ד"ר אשר אלחיאני וד"ר שלמה וינקר ציינו כי "נמצא תיעוד חלקי ומעקב לא קפדני של הרופא המטפל. ייתכן ולגורמים אלו תרומה לירידה בשיעורי ההתמדה בטיפול ובאיזון לאורך זמן".
החוקרים העלו השערה נוספת באשר להעדר התמדה בטיפול בקרב עולים חדשים והיא שישנו גורם תרבותי הקשור לתפיסת המחלה והטיפול ביתר לחץ הדם.
יתר לחץ דם. מזניחים את התרופות
צילום: סי די בנק
מומלצים