שתף קטע נבחר
 

תוצאות האמת: 28 לקדימה, הליכוד במקום חמישי

העבודה עם 20 מנדטים, ש"ס עם 13 וליברמן עם 12. 9 לאיחוד הלאומי-מפד"ל, מרצ ירדה ל-4. הפתעת הבחירות: הגמלאים עם 7 ח"כים, בתל-אביב כמעט כל תושב עשירי תמך בהם. בירושלים ניצחה יהדות התורה, שדרות הלכה עם פרץ. בחלוקת הגושים: 52 למרכז-שמאל (בלי הגמלאים), 51 לימין-חרדים

מדינת ישראל מתעוררת הבוקר (ד') ליום של ליקוי חמה - ומציאות פוליטית שונה לחלוטין. לראשונה מאז קום המדינה כובשת את השלטון מפלגה חדשה, שקמה אך לפני חודשים מספר. אבל קדימה, שייסד שרון רגע לפני שנפל למשכב, לא תלקק דבש בדרכה אל הקואליציה: העבודה נמצאת לא הרחק מאחוריה ותדרוש כנראה תיקים בכירים, לעומת הליכוד המרוסק שהידרדר למקום החמישי, אחרי ש"ס וליברמן. הפתעת הבחירות היא ללא ספק מפלגת הגמלאים, שנכנסת לכנסת בסערה.

 

בחלוקת הגושים - המשמעותית ביותר עבור ראש הממשלה המיועד ותוכנית ה"התכנסות" שמבקש אולמרט להוביל - השיגו מפלגות המרכז-שמאל רק 52 מנדטים, או 59 - בצירוף הגמלאים. מפלגות הימין והחרדים יתפסו 51 מושבים בכנסת ה-17. קולות החיילים עדיין יכולים לשנות במעט את התמונה. שיעור ההצבעה בבחירות לכנסת ה-17 היה הנמוך  מעולם - 63.2%. במגזר הלא יהודי שיעור ההצבעה היה 56%.

 

  • דעה: מנדט לחיבוק המתנחלים
  • ומה עכשיו? הפאזל הקואליציוני 
  • התגובות בעולם: "נוף פוליטי חדש בישראל" 

     

     

    וזו המפה הפוליטית החדשה, לאחר ספירה של כמעט כלל הקלפיות (לפי חברת מלם המספקת את הנתונים):

     

    קדימה: 28 מנדטים

    העבודה: 20

    ש"ס: 13

    ישראל ביתנו: 12

    ליכוד: 11

    איחוד לאומי מפד"ל: 9

    גיל (הגימלאים): 7

    יהדות התורה: 6

    מרצ: 4

    רע"מ-תע"ל: 4

    בל"ד: 3

    חד"ש: 3

     

    בתל-אביב רשמה קדימה ניצחון מכריע - 27.8 אחוזים מהתל-אביבים הצביעו "כן". העבודה זכתה לתמיכה של 19.8% בתל אביב והמפלגה השלישית בגודלה היא הגימלאים עם 9.2%. במקום הרביעי חולקות הליכוד ומרצ שזכו ל-8.7% מהקולות. במקום האחרון יהדות התורה. שדרות, המגרש הביתי של פרץ, העניקה לו נצחון עם 25.2% מהמצביעים. ישראל ביתנו זכתה במקום השני עם 23.3% מהקולות, ש"ס אחריה עם 14.9%, קדימה עם 11.4%. אחריהן האיחוד הלאומי-מפד"ל עם 10.9%, ורק במקום השישי הליכוד עם 10.1%.

     


    תוצאות בארבע הערים הגדולות (באחוזים)

    תוצאות בארבע הערים הגדולות (באחוזים)
      ירושלים תל אביב חיפה באר שבע
    קדימה 12 27.8 28.9 21.5
    העבודה 10.3 19.8 16.9 16.7
    הליכוד 10.6 8.7 8.3 9.5
    ישראל ביתנו 6.5 4.2 12.1 20.1
    ש"ס 15.2 7.5 3.6 14
    גמלאים 4.2 9.2 7.1 4.2
    האיחוד הלאומי-מפד"ל 12.2 3.3 4.2 6.4
    מרצ 3.1 8.7 3.8 1.5
    יהדות התורה 19 1.3 2.4 -
    בל"ד - - 2.9 -

     

    הירושלמים פותחים דווקא במקום שבו תל-אביב סוגרת. מספירת כל הקולות בירושלים עולה כי יהדות התורה מובילה עם 19% מהקולות בבירה. הבאה בתור היא ש"ס עם 15.2% מהקולות, אחריה האיחוד הלאומי-מפד"ל עם 12.2% וקדימה עם 12% בלבד.

     

    בבאר שבע קדימה רושמת עוד ניצחון וישראל ביתנו שנייה. העיר האדומה חיפה נכבשה גם היא בידי קדימה עם28.90%, אחריה העבודה ושלישית ישראל ביתנו. באשקלון, מנגד, ישראל ביתנו לקחה את הבכורה עם 22.3 אחוזים. קדימה אחרים עם 19.9%. בראשון לציון קדימה גרפה את הקופה עם 32.4 אחוזים, משאירה את העבודה במקום השני הרחק מאחור (15%). ישראל ביתנו לוקחת 10.9% והליכוד זוכה לאותו אחוז תמיכה כמו הגימלאים: 10.7.

     

    ש"ס וישראל ביתנו זכו להצלחה מרשימה ביישובים הדרוזים בצפון רמת הגולן. ליברמן ניצח בגדול ביישובים בהם מתגוררים עולים חדשים רבים ואילו קדימה זכתה להישגים נאים במיוחד ביישובים המבוססים. 

     

    אולמרט הבטיח: נתחיל בשלום בתוכנו

     

    ראש הממשלה המיועד, אהוד אולמרט, מיהר הלילה לכותל, כדי להודות על זכייתו. מיד לאחר מכן התייצב מול הפעילים במטה המפלגה בנווה-אילן, והבטיח: "ברגע זה אין יותר מחנות, אני מושיט יד ואנו חוזרים להיות מלוכדים".

     


    חיבוק לפני נאום הניצחון. צילום: איי.פי

     

    אולמרט, שמוגדר עדיין "ממלא-מקום", אמר: "נחתם פרק בתולדות המדינה. עלינו מוטל לעצב את עתיד המדינה, ועוד בטרם נביא שלום עם שכנינו - עלינו לעשות שלום בתוכנו בסבלנות ובאהבה". הוא קרא לשים קץ לשסעים ולמחנאות - עולים מול ותיקים, אשכנזים מול מזרחיים, ימין ושמאל. "כולנו ישראל מאוחדת, הגונה ומפויסת עם עצמה".

     

    מפלגת העבודה, שמסתמנת כשותפה הקואליציונית, היא השניה בגדולה (20-22), ואילו הליכוד - מפלגת השלטון כמעט ברציפות מאז 77' - התרסקה והפכה למפלגה הרביעית או החמישית בגודלה, יחד עם ש"ס או אפילו אחריה.

     


  • העבודה - תוצאות האמת מעט פגעו בשמחה. צילום: צפריר אביוב

     

    עמיר פרץ נשא נאום, ששידורו בטלוויזיה נקטע במחציתו בשל נאומו של אולמרט. לפני כן הספיק לומר: "הייתה פה מערכה מופלאה, אנשים עבדו יומם ולילה, עשו את הבלתי יאומן - אבל העבודה לא מסתיימת היום, היא רק מתחילה. 'אמת' היא לא רק נטל - היא נכס אמיתי שאנחנו מתכוונים לחזק אותו לעוד הרבה מאוד שנים".

     

    להישג נאה זכתה ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן . "בפעם הבאה נהיה מפלגת השלטון", הצהיר. לעומתו בנימין נתניהו , שנחל את התבוסה הצורבת ביותר בבחירות, התייצב מול הפעילים והבטיח: "דרכנו תנצח, עוד נדע ימים יפים מאלה".

     

    הפתעת הבחירות האמיתית היא זו של הגמלאים בראשות רפי איתן. המפלגה, שהפכה לבון-טון השינקינאי, נכנסה בסערה לכנסת, ולפי כמה מהסקרים - כבשה שמונה מקומות בבית המחוקקים. ביחד-מרצ ניתחו: ה"טרנד" הזה עלה לנו במנדטים.

     


    "נדע ימים יפים יותר". נתניהו. צילום: איי.פי

     

    אבל עם כל הכבוד לאיתן ולליברמן - וגם למה שנראה כהכרעה היסטורית בדרך לחלוקת הארץ באופן חד-צדדי - הסיפור האמיתי של בחירות 2006 הוא אחוז ההצבעה הנמוך: רק 63.2% מבעלי זכות ההצבעה טרחו והגיעו לקלפי, אף שעל הפרק עמדו הפעם סוגיות הרות גורל.  

     

    בהכנת הידיעה השתתפו: אטילה שומפלבי, רוני סופר, אילן מרסיאנו, מורן זליקוביץ', חנן גרינברג, מירי חסון, טל רוזנר, ורד לוביץ', רועי נחמיאס, עלי ואקד, נטע סלע, אפרת וייס ושרון רופא-אופיר



  • פורסם לראשונה 29/03/2006 01:55

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: חיים צח
    קדימה. ניצחון וצניחה
    צילום: חיים צח
    צילום: לע"מ
    ביקר בכותל. אולמרט
    צילום: לע"מ
    צילום: גיל יוחנן
    ש"ס. הישג מרשים
    צילום: גיל יוחנן
    צילום: AP
    ההפתעה. רפי איתן והגמלאים
    צילום: AP
    צילום: יואב גלאי
    זינוק. ליברמן
    צילום: יואב גלאי
    מומלצים