שתף קטע נבחר
 

בוש התקשר והזמין את אולמרט לארה"ב

הנשיא בוש התקשר לברך את אולמרט והזמינו לארה"ב "מיד לאחר שירכיב את הממשלה". אולמרט הבטיח לו: "אקים קואליציה רחבה ככל האפשר ובמהירות". בינתיים, כינס אולמרט את בכירי קדימה "להרגיע הרוחות", בעקבות המתיחויות והתסיסה במפלגה החדשה לאחר הנפילה אל מתחת רף 30 המנדטים. אולמרט גם ביקש מהשרים להימנע מהתבטאויות לגבי קואליציה עתידית והבהיר: "כל המפלגות הציוניות הן שותפות פוטנציאליות לקואליציה"

"נהגתי אתכם בפתיחות ואמשיך לנהוג אתכם בפתיחות", כך הבטיח מ"מ רה"מ אהוד אולמרט היום (ד') אחר הצהריים לבכירי שרי וחברי הכנסת של קדימה, שאותם כינס לדיון ראשון בלשכתו במשרד התמ"ת בירושלים לאחר הניצחון בבחירות, לישיבה של הרגעת רוחות. זאת על רק המאבקים הפנימיים שהחלו שעה קלה לאחר היוודע תוצאות המאכזבות.

 

אולמרט הבהיר בישיבה כי "כל המפלגות הציוניות הן שותפות פוטנציאליות לקואליציה". אולמרט הוסיף כי בשלב זה קדימה אינה פוסלת אף מפלגה. צוות המו"מ של קדימה, בראשותו של יורם טרבוביץ', המיועד לתפקיד ראש הסגל בלשכת ראש הממשלה, יביא את ההצעות השונות לאולמרט, שיציגן בפני בכירי המפלגה ושריה.

  

עוד לפני שהחלה הפגישה, קיבל אולמרט שיחת טלפון מעודדת: נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש התקשר אליו על מנת לברך אותו על זכייתו בבחירות. אולמרט

הודה לנשיא והבטיח לו: "אנקוט צעדים כדי להקים קואליציה רחבה ככל האפשר ובמהירות". בוש הזמין את אולמרט לבקר בארה"ב מיד לאחר שירכיב את הממשלה.

 

יותר מאוחר קיבל אולמרט שיחות גם ממזכ"ל האו"ם קופי אנאן שאמר לו כי "אתגר גדול עומד לפניך. אולי עתה תיווצר ההזדמנות לחדש את התהליך המדיני ולמצוא פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני".

 

אולמרט גם שוחח עם נשיא מצרים, חוסני מובארק, שטילפן אליו לברכו אותו על ניצחון קדימה בבחירות. השניים סיכמו כי ייפגשו לאחר שאולמרט ירכיב את ממשלתו. גם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל וראש ממשלת קנדה סטפן הרפר התקשרו לברך את אולמרט.

  

"לא שיחת נו נו נו"

 

המתיחות הרבה בין שרי קדימה ובכיריה, בהם אלה שהצטרפו לא מכבר עם ציפויות לתיקי שרים, כמו שמעון פרס, חיים רמון, דליה איציק, אוריאל רייכמן ואחרים, היא שהביאה לכינוס הישיבה. אולמרט הזדרז לכנס את בכיריו גם על רקע אמירותיהם של בכירים במפלגה, ובהם השר מאיר שטרית, אודות הרכבים קואליציוניים מועדפים. שטרית, למשל, אמר היום, שאין למהר ולצרף את העבודה לקואליציה, כי תוכנית ההתכנסות אינה מיידית על הפרק.

 

בין הנוכחים בפגישה: ממלאת המקום המיועדת ציפי לבני, שר הביטחון שאול מופז, שמעון פרס, חיים רמון, דליה איציק, רוני בראון, גדעון עזרא, יעקב אדרי, זאב בוים ואחרים. השרים קיבלו את הצעתו של שמעון פרס, לא לנהל בפורום דיון בעניינים הקואליציוניים, אלא לדחות זאת לאחר הפגישות של הצוות המקצועי כדי להימנע ממחלוקת מיותרת שעלולה להעיב על היחסים בתוך המפלגה.

 

"מטרת הפגישה", אמר שר מקדימה ל-ynet, "היתה להבהיר שאמירות כאלה עלולות לחבל באינטרסים הקואליציונים של קדימה". לדבריו, "מטרת הפגישה הייתה להבהיר לשרים ולבכירים שיש 'בעל בית' ויש ראש ממשלה שנבחר בישראל".

 

"זאת לא היתה שיחת 'נו נו נו' על מאבקי הכוח המתפתחים", הבהיר שר אחר, "אבל בהחלט הייתה בפגישה הזאת אמירה שעדיין לא הגיע המועד לריב על תיקים, שעדיין לא ברור בכלל אם ייוותרו בידי קדימה. עמיתי השרים חייבים להפנים שאין מצבנו כתמול שלשום. קיבלנו 28 מנדטים ויש לזה משמעות בחלוקת התיקים, בוודאי כאשר לפנינו מהלך מתיש של יצירת קואליציה רחבה, אשר תאפשר מימוש החזון של קדימה להתכנסות".

 

מעבר לסוגיות התיקים בממשלה העתידית, עמדה על הפרק תחושה של הטחת האשמות כישלון באולמרט ובדרך ניהולו את הקמפיין. "כינוס הבכירים בא גם להרגיע טענות אלה ולהסביר לכולם, אנחנו ניצחנו וגם אם מדובר בפחות מנדטים ממה שחשבנו, עדיין מדובר בניצחון גדול", אמר הערב אחד ממקורבי אולמרט.

 

בפגישה גם הוצג צוות מו"מ קואליציוני-מקצועי, בראשותו של יורם טרובוביץ, ראש לשכת ראש הממשלה המיועד. בצוות חברים בין היתר יורם דורי מלשכתו של שמעון פרס, אייל ארד ועובד יחזקאל, עוזרו האישי של המיועד לראשות הממשלה. הצוות אינו כולל פוליטיקאים בשלב זה. הצוות יחל במגעים ראשוניים כדי לברר את דרישות המפלגות כבר בימים הקרובים. המשא ומתן יהפוך פורמאלי רק לאחר שאולמרט יקבל מהנשיא את המנדט להקים את הממשלה הבאה, לאחר ההתייעצויות עם הסיעות השונות בתחילת השבוע הבא.

   

ביקורת על מטה יום הבחירות

 

רבים בקדימה עסקו היום נתיחה שלאחר המוות, בניסיון לגלות מדוע המפלגה המנצחת לא זכתה בכמות המנדטים שצפו לה הסקרים. יש מי שמאשים במפלגה את מטה יום הבחירות בראשות אבי דיכטר - אבל לא חסרות גם האשמות כלפי "רמת האחריות של המצביע הישראלי".

 

כבר אמש, בתוך מסיבת הניצחון באולפני ג.ג. בנווה אילן, נמתחה ביקורת חריפה על דרך ההתנהלות עד ליום הבחירות - ובעיקר ב"יום הבוחר" עצמו. בין היתר נטען, שחלק מהתקציבים לא הועברו ליעדים ראויים דיים, כמו הסעות ביום הבחירות: "יש הבדל בין קמפיין בו מדברים בסיסמאות, וצריך לדאוג למודעות, תשדירי טלוויזיה וסטיקרים, לבין יום הבוחר שבו המטרה היא אחת: להביא את המצביע הבודד אל הקלפי, כדי שישים את הפתק 'כן'", אמר אחד הבכירים.

 

"בשבועות האחרונים התנהלו מחלוקות לא קטנות בתוך מטה המפלגה על הדרך בה מפעילים את מטות השטח. בין היתר, היינו מקבלים לידיים דפים בנוהל צבאי עם שמות קוד צבאיים כמו 'פעולה בצמתים', 'הסלע האדום'. האנשים שניהלו את העבודה באו מתחומי הצבא והביטחון, ולא ממש מבינים בפוליטיקה ובקמפיינים של בחירות", הסביר הבכיר. "מתחת למילים הגדולות ולמבצעים עם המטרות והיעדים הצבאיים, הגענו לאירועים וכנסים בהם ההכנה המוקדמת היתה איומה ונוראה.

 

"היו מקומות שהגענו ולא היה מספיק קהל. היו מקומות שבהם היינו צריכים לארגן כסאות. ביום הבחירות עצמו הוציאו שרים בכירים לסניפים שבהם בקושי מצאו שניים שלושה מצביעים, שבתוכם ראש המטה. זאת לא התנהלות, ככה לא מביאים 36-39 מנדטים, כפי שתכננו".

 

"הבוחר אשם"

 

מנהלי הקמפיין של קדימה טענו הבוקר שהמצביע הישראלי שגה פעמיים: פעם אחת כאשר לא הגיע להצביע (63.2%, השיעור הנמוך ביותר אי-פעם בבחירות בישראל), וכלה בהצבעות המחאה שבאו לידי ביטוי בשבעת המנדטים שקיבלה מפלגת הגמלאים: "המצביע הישראלי לא רוצה לתת די כוח בידי מפלגה אחת, שמציעה לו דרך עתידית", אמר ל- ynet אחד מבכירי הקמפיין.

 

לדבריו, "הבוחר מעדיף להמשיך ולחלק את הכוח לכמה מפלגות, אולי בגלל חששות העבר מהשחתת המידות בפוליטיקה. אולי מכיוון שבישראל טרם הבשילה ההכרה שריכוז כוח בידי מפלגה אחת יכול להוביל מהלכים גדולים, ראה את הליכוד בראשותו של אריאל שרון".

 

"בנסיבות האלה, זה היה ניצחון גדול"

 

בצמרת המפלגה דוחים את הטענות שנשמעות ברמת השטח. עם זאת, מאשרים שמדובר במפלגה חדשה שנהלי העבודה בקמפיין הבחירות בה גובשו תוך כדי תנועה: "בתוך ארבעה וחצי חודשים היינו צריכים להקים מפלגה, להתמודד עם הקפאה של כמעט שלושה שבועות מאז שאריאל שרון אושפז מחוסר הכרה ועד שחזרנו לקמפיין, לחזור לחיים ולנצח. בנסיבות האלה מה שהצלחנו להביא, עם המעט שהיה לנו בידיים, זהו ניצחון גדול", אמר אחד מהאישים המרכזיים בקמפיין.

 

כך או כך, בקדימה מתכוונים לעשות את הפוסט מורטם, הניתוח שלאחר המוות, כבר בימים הקרובים. לא שהדבר יסייע בדיעבד, אלא שבמפלגה מבקשים להפיק לקחים לקראת הבחירות לרשויות המקומיות, שעתידות להתקיים עוד שלוש שנים ולקראת הקמפיינים הבאים.

 

בסך הכל, התחושה בקרב פעילי המפלגה היא שנעשה מאמץ גדול בנסיבות לא קלות, וכך או כך יש להסתכל על שני שליש הכוס המלאה, קרי - על הניצחון. "מה זה חשוב אם מביאים את הניצחון ב- 1-0 קטן? העיקר זה הניצחון, ובמקרה שלנו זהו הדאבל, גם לזכות בבחירות וגם לגרום להתרסקות הליכוד", אמר ל-ynet אחד ממובילי הקמפיין.


פורסם לראשונה 29/03/2006 16:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
המנצח
צילום: חיים צח
צילום: ז'אק גואז, איי אף פי
לבני. ממלאת המקום
צילום: ז'אק גואז, איי אף פי
צילום: איי אף פי
מטה קדימה, לאחר המדגמים
צילום: איי אף פי
מומלצים