חשין: המדינה יצרה גרסה מודרנית לעבדות
בג"ץ קיבל את עתירתם של ארגוני זכויות האדם שדרשו לבטל את ההסדר הכובל עובדים זרים למעסיקיהם. על פי ההסדר, מוחתם בדרכונו של כל עובד זר שמו של המעסיק אצלו הוא מורשה לעבוד, ובמקרה בו הוא מפוטר או עוזב את עבודתו הוא הופך לעובד בלתי חוקי. השופט אדמונד לוי: ההסדר פוגע בזכויות האדם לכבוד ולחירות
"עיון בהסדר הכבילה שיצרה המדינה והשליטה אותו על עובדים זרים - עלובי נפש שנפרדו ממשפחותיהם לחודשים ואף שנים - מעלה תמיהה מהולה ברוגז, כיצד זה שבעלי סמכות בארצנו נוהגים כך בנשים ובגברים שכל רצונם אינו אלא להביא פת לחם למשפחתם?" - במילים נוקבות אלו של השופט מישאל חשין, קיבלו הבוקר (יום ה') שופטי בג"ץ את עתירתם של ארגוני זכויות אדם נגד הסדר הכבילה של עובדים זרים המגיעים לישראל למעסיקיהם.
השופט חשין אף הוסיף בדיון כי "הסדר הכבילה יצר מעין עבדות בגרסה מודרנית".
לפני קרוב לארבע שנים עתרו חברי האגודה לזכויות האזרח, מוקד סיוע לעובדים זרים, קו לעובד ורופאים לזכויות אדם לבג"ץ, בדרישה לבטל את הסדר הכבילה. על פי ההסדר, מוחתם בדרכונו של כל עובד שמגיע לישראל שם של מעסיק ספציפי שאצלו, ורק אצלו, הוא מחוייב לעבוד.
בשל אותו הסדר, עובד אשר פוטר על ידי המעסיק או עזב אותו בשל תנאי שכר או תנאי עבודה מחפירים - הופך לשוהה בלתי חוקי וחשוף למעצר וגירוש. לטענת הארגונים, מדיניות זו מביאה לתופעות של ניצול העובדים על ידי המעסיקים, הלנת שכר, תשלום נמוך משכר מינימום ועוד. היום קבעו שופטי בג"ץ, נשיא בית המשפט העליון אהרון ברק, המשנה מישאל חשין (שפרש לפני כחודש) והשופט אדמונד לוי, כי ההסדר פוגע קשות בכבודם ובחירותם של העובדים הזרים.
"ההסדר פוגע בזכות האדם לכבוד"
השופט אדמונד לוי, שכתב את פסק הדין העיקרי, נימק: "הסדר הכבילה למעסיק פוגע בזכות האדם לכבוד וזכות האדם לחירות. כבוד האדם נמצא חסר מחמת פגיעתו של הסדר הכבילה למעסיק, בחופש הפעולה של הפרט ובאוטונומיית רצונו. הזכות לחירות, מצידה, נמצאת נפגעת מחמת שלילת האפשרות מהפרט לבחור את זהות המתקשר עמו בחוזה העבודה".
השופט לוי קבע כי הסדר הכבילה אינו מאפשר לעובדים הזרים לבחור את מעסיקיהם ואינו מאפשר להם לעזוב מעסיק הפוגע בהם: "הסדר הכבילה למעסיק כורך בין אקט התפטרות - פעולה לגיטימית וזכות יסוד הנתונה לכל עובד - לבין סנקציה חמורה. לכך לא תוכל להימצא הצדקה".
לוי מוסיף כי ההסדר מחליש את כוח המיקוח של העובד ומאלץ אותו לבחור בין המשך עבודה מאונס אצל מעסיק הפוגע בזכויותיו, מלין את שכרו ומתעמר בו, לבין התפטרות שפירושה אובדן רישיון הישיבה בישראל. "בכך מצמצם הסדר הכבילה למעסיק את חופש הפעולה הנתון לעובד לכדי בחירה יחידה בין אלטרנטיבה רעה לרעה יותר".
השופטים הורו למדינה לגבש בתוך שישה חודשים הסדר חדש להעסקת עובדים זרים ללא כבילה.