שתף קטע נבחר
 

מדענים בשוויץ פיתחו גלולה נגד פוביות

חוקרי אוניברסיטת ציריך הצליחו להעלים פחדים באמצעות טיפול בהורמון קורטיזול. ההשערה: ההורמון גורם למוח לשכוח מהפוביה, וליצור זכרונות חדשים

כ-500 סוגים שונים של פוביות מוכרות עד כה, החל מפחד קהל וכלה בפחדים אזוטריים כמו פחד מדגים או פחד פין. עתה טוענים חוקרי אוניברסיטת ציריך כי הצליחו לפתח גלולה המבוססת על קורזיטול, המשבשת איחזור חלק מהזכרוונת. כך, האדם שוכח ממה פחד עד כה. על הפיתוח מדווח כתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences בגליונו החדש.

 

החוקרים ביקשו תחילה לבדוק האם מתן הורמון הדחק קורטיזול לאנשים

הסובלים מפוביות משפיע בדרך כלשהי על הפחדים. במחקר השתתפו 60 אנשים, 40 מתוכם סבלו מפחד קהל, ו-20 מארכנופוביה (פחד מעכבישים). מחצית מהנבדקים טופלו בקורטיזול, והשאר קיבלו טיפול פלצבו (ללא כל חומר פעיל). מאוחר יותר נחשפו המשתתפים למקור הפחד שלהם, עכבישים או קהל.

 

החוקרים מצאו כי אצל הסובלים מפוביות שטופלו בהורמון דיווחו על הפחתה בתחושות הפחד והחרדה לאחר החשיפה לגורם הפוביה שלהם. החוקרים עוד מצאו כי טיפול בן שבועיים בקורטיזול הספיק כדי להפחית את עוצמת הפחד בכ-50 אחוז. החוקרים מאמינים כי טיפול ארוך יותר, עשוי להעלים כליל את הפוביה.

 

הארכונופובים שמבין הנבדקים נתבקשו להביט בצילום צבעוני של עכביש, ולציין עד כמה פחדו בסולם של 1 עד 10. החוקרים עוד בדקו סימני חרדה כמו הזעה או רעד. על בדיקה זו חזרו החוקרים 6 פעמים במשך שבועיים. התוצאות גילו כי ארכנופובים שטופלו בקורטיזול גילו הפחתה ברמות החרדה בשיעור של 45 אחוז. השפעת הקורטיזול נמשכה יומיים לאחר הפסקת הטיפול.

 

הנבדקים - גברים ונשים, שסבלו מפחד קהל, טופלו בקורטיזול לפני שנתבקשו לנאום בפני קהל. החוקרים בדקו את קצב

הלב שלהם. התוצאות גילו כי קצב הלב נותר יציב גם בזמן ההרצאה אצל אלה שטופלו בקורטיזול. הנבדקים גם דיווחו על הפחתה בתחושות החרדה, בשיעור דומה לזה שנמדד אצל קבוצת הארכנופובים.

 

מבדיקות דם שנערכו לקבוצת הבקרה שלא טופלה בקורטיזול, נמצאו רמות גבוהות של קורזיטול ששוחרר לדם, בזמן הלחץ. ממצא זה לדעת החוקרים, תומך בהשערה שהטיפול בקורטיזול אכן עשוי להפחית ואף למנוע כליל את הפוביה. לדעת החוקרים הטיפול החדשני עשוי לסייע לא רק לטיפול בפוביות, אלא גם לאלה הסובלים מהלם קרב (PTSD) או הפרעות חרדתיות אחרות המעוררות לאחר חשיפה לגורם כלשהו.

 

לדעת החוקרים, הטיפול בהורמון המשוחרר כאמור באופן תקין בזמן לחץ, גורם לאנשים לשכוח ממה חששו. על פי ההשערה, הקורטיזול מפחית את זרימת הדם לאיזור המוחי האחראי על איחזור זכרונות, מה שמקשה על האנשים לזכור את הפחדים. הקורטיזול גם מסייע ליצור זכרונות חדשים, ובכך מסייע למוח להסתגל למקור הפחד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
פוביות. קורטיזול עוזר לשכוח
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים