שתף קטע נבחר
 

קרינה: CT אחד בילד שווה 500 צילומי רנטגן

מומחים מזהירים כי בדיקות CT מלוות בקרינה בעוצמה גבוהה, עד פי 500 מצילום רנטגן רגיל, וכי עדיף להיעזר בחלופות כמו MRI ואולטרסאונד

עד לפני עשור סריקת טומוגרפיה ממוחשבת - CT לא הייתה עניין שבשגרה. כיום, אלפי צילומי CT מבוצעים בילדים בישראל מידי שנה. עתה מגלה דו"ח חדש כי צילום CT טומן בחובו קרינה בעוצמה הגבוהה עד פי 500 מצילום רנטגן. המאמר פורסם באחרונה בכתב העת לרפואת ילדים Pediatrics in Review.

 

בדיקת CT מייצרת קרני X (רנטגן) בדומה לאלו הנוצרים בצילום רנטגן רגיל. עם זאת למכשיר ה-CT מצורף סורק ממוחשב הקובע באמצעות חישובים מורכבים באילו רקמות וכיצד תיספג קרינת קרני ה-X. כך, מסוגל מכשיר ה-CT ליצור חתכים של מבנים בגוף ואף לדמות איברים מבלי שיוסתרו על ידי רקמות שכנות.

 

במהלך הבדיקה שוכב החולה על מיטה נעה המצוייה בתוך מיתקן דמוי סופגניה. המיתקן מכיל שפופרות המייצרות קרני X ונעות בתנועות סיבוביות סביב גוף הנבדק. הבדיקה אינה מכאיבה ואורכת מספר דקות. רוב בדיקות ה-CT בילדים מבוצעות להדמיית המוח, בחשד לנפילה, פגיעה או הפרעות נוירולוגיות אחרות. אחוז קטן יותר מהילדים עובר סריקות CT בטן או עמוד שדרה.

 

הוועדה האמריקנית להשפעת קרינה מייננת בילדים קבעה כי ילדים מתחת לגיל 10 רגישים בעשרות אחוזים בהשוואה לצעירים ומבוגרים. בשל תוחלת החיים הארוכה יותר של הילדים, נזק הקרינה המצטבר שלהם גדול יותר בהשוואה למבוגרים.

 

המומחים טוענים כי ילדים שניצלו מההתקפה האטומית בהירושימה ונגסאקי, ושנחשפו לרמות קרינה הדומות לאלה של צילומי CT, היו בסיכון גבוה ללקות בסרטן הדם כמבוגרים. לדברי המומחים, סריקת CT בטן שוות ערך ל-250 עד 500 צילומי רנטגן. מנגד, להדמיית על-קול (אולטרסאונד) או תהודה מגנטית (MRI) אין כל סכנת קרינה.

 

"מסיבה זו על רופאי הילדים לשקול בכובד ראש כל צילום CT", ציינו המומחים. "כאשר מדע הרפואה מציע אמצעי הדמיה כמו אולטרסאונד או MRI, כדאי תמיד להעדיף אותם על פני CT. עם זאת, סריקת ה-CT היא אמצעי אבחנתי מדויק, ולכן עדיף לבחור בכמות הקרינה הנמוכה ככל האפשר, גם אם איכות התמונה תהיה ירודה".

 

עוד המליצו המומחים למקד את צילום ה-CT לאיבר החשוד כחולה, במקום לסרוק אזור גוף שלם, כדי להפחית את כמות הקרינה ככל האפשר. כאשר מבקש הרופא לבדוק אי סדירות של הכבד למשל, המליצו החוקרים למקד את סריקת ה-CT לאזור זה, במקום לסרוק את הבטן כולה בכמות קרינה גבוהה. "מעטים המקרים בהם יש צורך לסרוק את כל הגוף או אזורים נרחבים" סיכמו החוקרים, "יש לעשות את מרב המאמצים כדי לצמצם את כמות הקרינה אליה נחשף הילד".  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים