חזרה לטבע - מדריך המסעדות הצמחוניות והאורגניות
אם נמאס לכם ללכת למסעדות רגילות ולתור אחר הפריט הצמחוני היחיד המופיע בתפריט, למה שלא תלכו למסעדה שמגישה תפריט צמחוני בלבד? יעל גרטי נשנשה נבטי מש, טעמה טופו טריאקי, קינחה בפאטה פקאנים ויש לה הצעות. הדפיסו ושמרו
צפון | מרכז | ירושלים | דרום |
אנחנו הצמחונים מיעוט מקופח, זה ידוע. עד שהסביבה מעכלת שהפכתם לצמחונים - עוברות חמש שנים לפחות וגם אז אתם עלולים למצוא את עצמכם מלחכים אורז לבן ברוטב מונוסודיום גלוטומט במסעדה סינית דלוחה או נאלצים לבחור בין קוסקוס לשקשוקה דאשתקד במסעדה טריפולטאית, כשחברתכם אוכלת מפרומים כאילו אין מחר.
פה ושם קמות בארץ מסעדות צמחוניות או אורגניות חדשות אולם רוב הזמן אני מוצאת את עצמי נוברת בתפריטים של מסעדות רגילות לגמרי, מאחר והן פשוט יותר זמינות, ומשתדלת לאתר את הפריט צמחוני הבודד המתחבא שם מבויש. כשאני מוצאת מסעדה שמציעה יותר משתי מנות צמחוניות מוצלחות בתפריט על בסיס קבוע, כמו "אורנה ואלה" או "רביבה וסיליה", אני מאמצת אותן בחום (ואוכלת שם שוב ושוב את אותו הדבר).
חדורה בתחושת שליחות יצאתי להכין מדריך למסעדות צמחוניות /אורגניות בארצנו. כמי שרגילה, כאמור, להסתפק בברירת המחדל, נתקפתי סחרחורת נוכח שפע האפשרויות המסעירות בתפריטיהן של המסעדות הצמחוניות. רציתי להזמין הכל, ויפה שעה אחת קודם משתיים על העץ.
בדקתי שלושה ז'אנרים: מסעדות צמחוניות, מסעדות טבעוניות ומסעדות אורגניות. מסעדה צמחונית או טבעונית איננה בהכרח אורגנית, ומסעדה אורגנית איננה בהכרח צמחונית. במסעדה צמחונית לא אוכלים בעלי חיים - בשר, עוף, דגים ופירות ים, אבל כן אוכלים מוצרים מן החי כמו חלב וביצים. במסעדה טבעונית לא אוכלים דבר מן החי, גם לא ביצים וחלב. במסעדה אורגנית אוכלים הכל, אבל ללא ריסוס, צבעי מאכל, תוספי מזון, אנטיביוטיקה, הורמונים או הנדסה גנטית.
- מכירים עוד מסעדות צמחוניות / אורגניות / טבעוניות מומלצות? ספרו לנו על כך בתגובות.
"בית לבב" - אם אתם רוצים לאכול אוכל בריאותי ובה בעת ללמוד כיצד להכין אותו בעצמכם - בית לבב הוא הכתובת. זו אינה מסעדה רגילה, כי אם מקום המשלב אירוח ביתי בלמידה אודות אקולוגיה ואוכל בריאותי. המטבח של בית משפחת לבב נקרא "ספינת האדמה", ולא בכדי: מדובר במבנה דמוי מבצר, עשוי מחומרים טבעיים בלבד (אבן, קש וסלעים), מטויח באדמה, המחמם עצמו בחורף ומצנן עצמו בקיץ. כאן מתקיימות סעודות צמחוניות-טבעוניות פרטיות, בתיאום מראש בלבד. מפגש בבית לבב כולל סיור אקולוגי וסעודה פרטית לימודית, במהלכה מוסרת אורית לבב מתכונים לאוכל בריאותי ומייעצת כיצד לבשל בבית אוכל בריאותי טעים. הקהל מגוון מאוד, מאנשים המתמודדים עם מחלות ועד סקרנים וזוגות החוגגים ימי נישואין (היכולים, אגב, להשאר ללון בצימר, הכולל חדר אחד בלבד). הצימר הפעיל מכיל בנוסף לחדר אחד גם שטח סטודיו מרווח (מתאים ללינת ילדים או זוג נוסף), בוסתן נפרד, וממוקם חמש דקות הליכה משמורת הטבע. כולל ארוחות כשרות.
"אנשים מסתובבים לאורך שנים עם בעיות בריאותיות", מספרת אורית, "הולכים למסעדות של אוכל בריאותי ועדיין לא מעזים לבשל בבית אוכל בריאותי. האווירה כאן מאפשרת להם להפתח. אנשים נדהמים לגלות עד כמה אירוח אישי בבית יכול להיות יעיל. זו דרך ולא רק חוויה, המאפשרת להם לעלות כיתה בכל ההתייחסות לאוכל". היא עוטפת את דבריה בתחושת שליחות: "ברגע שאת עושה משהו ואת מגלה שאת מהווה מקור השראה לאנשים רבים, שאת פותחת ערוץ מחשבה חדש עבורם, את מבינה שזהו הביטוי הכי יפה לנשמה שלך, את מבינה שאת בעצמך צריכה לעסוק בזה ולהתמסר לזה".
- "בית לבב", מסעדה אורגנית, מעלות,ליד כפר ורדים. טלפון 04-9575553. הגעה בתיאום מראש בלבד.
מסעדת "חוות הבריאות מצפה הימים" - מלון מצפה הימים, הממוקם על הכביש שבין ראש פינה וצפת, הוא אחד המלונות היוקרתיים בארץ וייחודו בהיותו משק אוטרקי ואורגני. המלון, המשתרע על שטח של 150 דונם, משופע
בגינות ירק, גינות של עשבי תבלין ועצי פרי- הכל אורגני, ללא ריסוס. במקום נמצאת מגבנה המייצרת מבחר גבינות לאורחי המלון, כשהמוצלחת ביותר לטעמי היא גבינת "אלמוג". גם מי שאינם אורחי המלון יכולים להנות מהארוחות האורגניות של מצפה הימים, המוגשות במזנונים אלגנטיים בשעות הבוקר, הצהריים והערב, במחיר של 75 שקל לארוחת בוקר, 140 לארוחת צהריים ו-150 לארוחת ערב.
- "חוות הבריאות מצפה הימים", מסעדה צמחונית-אורגנית, ליד ראש פינה, טלפון 04-6994555.
"סטפס" - היישוב הצמחוני אמירים משופע במסעדות צמחוניות, אחת מהן היא "סטפס". חברתי ליאת ובעלה הטרי ר' ביקרו לאחרונה במסעדה הבנויה עץ ודיווחו על מנה ענקית של קיש פטריות מצויין, שהוגש עם סלט טרי ורענן, מרק אפונה טעים, רביולי פטריות ברוטב שמנת שהיה טעים מאוד ועל שרות אישי ולבבי.
"סטפס", מסעדה צמחונית. מושב אמירים. טלפון 04-6980946. כשר.
על קצה המזלג:
- "הרדוף", מסעדה צמחונית-אורגנית, קיבוץ הרדוף. טלפון 04-9059229. סגור בימי א'.
- "הסעודה האחרונה", מסעדה צמחונית, מושב אמירים. טלפון 04-6989788. פתוחה רק בסופי שבוע.
"HUMAN NATURE" - אם המסעדה הזו מזכירה לכם ספינת עץ- אין זה מקרה. הבעלים, דוד הלל, הוא רב חובל. עד לא מזמן דוד (55) ואשתו שרה, העוסקת בחקיקה סביבתית, התגוררו באילת, ממנה יצאו להפלגות במרחבי הים על ספינת המחקר שלהם, עליה ביצעו מחקרים בהזמנת מוסדות אוניברסיטאיים. לפני שנתיים וחצי הם מכרו את הספינה והחלו בהקמת המסעדה. האהבה שהושקעה בבניית המקום ניכרת בכל פינה: בכריות המתוקות המעטרות את אדן החלון העגול ובעבודות העץ הנהדרות שדוד בנה בעצמו, בכך יש להסביר מדוע הקמת המסעדה ארכה זמן כה רב.
"המאכלים צריכים להבליט את מצויינות הטעם של הירקות והפירות האורגניים", מצהיר דויד. השף גיל נתן, שהיה סו- שף ב"לבן" ועבד גם ב"תמוז", רטבים", ו"ריף" עשה כאן מפנה מאוכל רגיל לאוכל אורגני, שינוי שהתאים לו כשומר כשרות. "לא יצרתי כאן משהו שונה מבמסעדה אחרת", מספר גיל, "אלא יצרתי מהמצרכים האורגניים אוכל טעים. גם התפישה שלי השתנתה. חשבתי שאוכל אורגני הוא בעייתי. גיליתי שהוא רגיל". טעמתי קובה מחיטה אורגנית במלית של לבנה, נבטים, תרד ובזיליקום, שהתגלתה כמעולה, במיוחד כשהיא נטבלת בחומץ בלסמי מצומצם המעטר אותה. מנת טופו טריאקי הוכיחה שטופו יכול להיות טעים ואפילו טעים מאוד, ומנת ספגטי אורגני עם קרמבולה, שזיפים מיובשים, נבטי חמניות ורוטב סויה התגלתה כשוס של ממש שמצדיקה ביקור חוזר במסעדה. כשאני תוהה איך מסתדר רעיון נקיון הגוף מרעלים עם המיקום באמצע רחוב בן יהודה הסואן מספר דויד כי המקום בבעלותו ומוסיף: "התנועה האורגנית צמחה למעשה בערים הגדולות. אוכל אורגני מיועד לאנשים שגרים בעיר. מי שגר בהרים לא צריך לאכול אוכל אורגני". אתה לא מתגעגע לים? אני שואלת. "מאוד מתגעגע", עונה דויד, "ואני אמשיך להתגעגע. גם להתגעגע למשהו זה טוב".
- "HUMAN NATURE", מסעדה צמחונית-אורגנית בפיקוח חברת "אגריאור", בן יהודה 69, (בין מאפו לפרישמן) ת"א, טל' 03-5290262.
שוס של ממש. ספגטי אורגני, "HUMAN NATURE". (צילום: אורן שלו)
"שירל'ה" - הכניסה הבהירה מאירת עיניים, בפאתי המסעדה פרושה חצר קטנה ומוסיקה רגועה מתנגנת ברקע. האווירה הקסומה יוצרת מקום שהוא פנינה בלב פלורנטין הרועשת. מאחורי "שירל'ה" עומד בועז אשר- רונן, אמן. סבו, שהיה רב, בנה את הבניין הזה, ואמו גדלה כאן. יחד עם אשתו שירה (שעל שמה קרויה המסעדה) אמנית גם היא, הוא מציע כאן אוכל צמחוני טעים ותערוכות אמנות מתחלפות. כשהוא נעזר בידע בפנג שווי בועז שיפץ ועיצב בעצמו את המקום, בו שכנה עד לפני שנה מרפדיה מעופשת. "היתה לנו תחושת שליחות", מספר בועז, "רצינו להקים מקום בו היינו אוכלים בעצמנו. לא יכולתי להקים מקום שאני לא מאמין בפילוסופיה שלו. כשאתה מאמין במה שאתה עושה- זה מניב תוצאות בהתאם". הכשרות כאן היא מה שבועז מכנה "בהשגחה עצמית". "אני עושה את הכשרות בשבילי, מאהבה", אומר בועז, "הנקיון של האוכל חשוב לי". טעמתי לביבות בטטה עם רוטב שמנת חמוצה ועירית (מעולות), קציצות מנגולד ברוטב עגבניות, פאטה פקאנים חלומי המוגש עם לחם אגוזים (מ"לחמים"), בורגר צמחוני נהדר המכיל פטריות פורטובלו, שמפיניון, אגוזי מלך, פרמזן ועשבי תיבול. מנת היום היא צלחת מלאה צבעים ובריאות, אורגנית למחצה, המתחלפת מדי יום: חיטה מלאה מבושלת, ברוקולי מאודה, בטטה וסלק בתנור, קוביות טופו וסויה ברוטב, שעועית שחורה אורגנית- הכל טעים ומזין. "זה מקום אחר, מקום עם נפש", מסכם בועז, "כאן הרוח והחומר נפגשים".
- "שירל'ה", מסעדה צמחונית, רח' ידידיה פרנקל 18, פלורנטין, ת"א, טלפון 03-6812010.
"MEZZE" - הוא שחקן, צמחוני, היא פרסומאית בדימוס, חולת צליאק. יחדיו הם הקימו לפני שנתיים מסעדת צמחונית-נטולת גלוטן. תכירו את גל ברזילי ואפרת רבינוביץ, זוג מקסים. "תמיד בישלנו לחברים", מסבירה אפרת את הקמת המסעדה, "הדירה שלנו לא נראתה אף פעם כדירת סטודנטים, אלא יותר כדירה של עשר נפשות". השם, "מזה", בא ממאזטים. ואכן האוכל מוגש בפנכות: חמישה סוגי טחינה (כולל הטחינה הסודית, והטובה ביותר לטעמי), מנת פטריות במרטיני וקשקבל, עלי גפן מעולים ביוגורט, טאבולה קינואה טעימה ושיני שום נהדרות בשמן זית ודבש. מלבד הלחמים והפיתות מקמח מלא, כל האוכל כאן מתאים לחולי צליאק.
"אוכל צמחוני צריך להיות טעים", אומרת אפרת, "ולא תחת כותרת של משהו מיוחד ושונה". "שיהיה אוכל טעים ומשביע", מצהיר גל, "אך לא כזה שיפיל אותך". מנת היום תמיד נחטפת, לדברי אפרת, ושקשוקת הקשקבל פופולארית אף היא. "אחד מנושאי המאבק שלי עם הטבחים הוא הפחתת כמויות השמן", מספר גל, שכבן לאם מרוקאית שתיבלה בעיקר בשמן רדוף טראומה מעודפי שמן במזון. הלהיט באגף המתוקים הוא עוגת פיסטוק, המוגשת עם שערות חלבה, דבש ושמנת חמוצה."יש כאלה שמכורים לעוגה הזו ולא יודעים שהיא מיועדת לחולי צליאק", מספרת אפרת. "שני התחומים, משחק ובישול, חושניים מאוד ודורשים יצירתיות", אומר גל, שחולם על הקמת מסעדת יוקרה צמחונית, אליה אנשים יזמינו מקום מראש, "אחד הקסמים פה הוא המצאת מנה חדשה כל יום".
- "MEZZE", קפה-מסעדה צמחוני-נטול גלוטן, אחד העם 51, קרוב לפינת מזא"ה, ת"א. טלפון 03-6299753
"משק ברזילי" - אם אתם אוהבים לאכול ממש בחיק הטבע מבלי לנסוע רחוק מדי מהמרכז, "משק ברזילי" הוא הכתובת שלכם. המסעדה מציעה מקומות ישיבה בפנים ובחוץ, במרחק של הושטת יד משדות הירקות האורגניים של מירב ברזילי, בעלת המסעדה. עד לפני חמש שנים היא היתה פרסומאית. השובע מעולם הפרסום, לצד התחושה שהיא מגדלת את ילדיה לא נכון והעובדה שאביה נפטר והוריש לה שטח אדמה במושב ירקונה- הביאו אותה להקמת המשק האורגני. "התחלתי להתעניין באוכל בריא וגיליתי שאין מקום שבו ניתן להשיג מוצרים אורגניים", מספרת מירב, "החלטתי לגדל בעצמי ירקות אורגניים. היו פה עשבים בגובה מטר. אנשי החקלאות האורגנית אליהם פניתי, צחקו עלי". מירב לא אמרה נואש והחלה לגדל ולשווק ירקות אורגניים. לפני שנתיים וחצי היא הקימה במקום חנות למוצרים אורגניים ומסעדה אורגנית.
"הבסיס לאוכל כאן הוא: מה שאני אוכל- זה מה שאני", מצהירה מירב, "ברגע שאתה מודע יותר לאוכל שלך, ואכפת לך איך מגדלים את האוכל שלך- אתה הופך לבן אדם טוב יותר, ובריא יותר. המקום הזה הוא אלטרנטיבה למיינסטרים". אז מה אוכלים? אני אכלתי מנת מש מונבט מוקפץ עם תרד, שום, לימון,בתוספת טחינה ועגבניות- שהיתה מעניינת, מיוחדת וטעימה מאוד, ומנה חלומית של אורז בסמטי מלא עם ירקות קלויים ברוטב חמאת בוטנים שמכונה כאן "גאדו גאדו" שלמענה נדרתי נדר לחזור הנה במהרה. התפריט כולל גם מנות כגון קינואה בירקות עם שיפוד טופו ברוטב תאילנדי או סלט שורשים וקציצות כוסמת עם טחינה. אין משקאות מוגזים, אין סוכרזית (כי אם סטיביה- ממתיק טבעי), הקפה נטול-הקפאין עשוי מעולש (צ'יקורי) ומותר לעשן רק בחוץ. הזמנת תה צמחים? המלצרית קופצת לגינה לקטוף לימונית ונענע. בקיץ יש הפעלות לילדים שכוללות פיסול בבוץ, אמנות בחומרים מהטבע, שתילת ירקות ועידור בגינה. "הגשמתי את החלום שלי", אומרת מירב, "למרות שכולם חשבו שאני צוחקת עליהם". ומה הלאה? "להרגע ולדעת להנות מזה".
- "משק ברזילי", מסעדה צמחונית-אורגנית, בפיקוח חברת "אגריאור", מושב ירקונה (ליד הוד השרון), משק ראשון בכניסה למושב, יש שילוט. טלפון 09-7453935.
"ביו בר" - צוקר (יעקב בן סימון) עבד בענף התיירות עד שדבק בו חיידק האוכל הבריאותי והוא פתח במתחם בזל מסעדת בריאות קטנה וחמודה. המסעדה מציעה מבחר מיצים טבעיים מפירות וירקות, (מלון, תפוח וסלרי יחד זה שוס!) סלטים,
מרקים טעימים בחורף, כריכים מלחם שיפון מלא, "סביו", סביח-ביו (המצאה של צוקר) שהוא רול של פיתה דרוזית מחיטה מלאה עם טחינה משומשום מלא, ממרח זיתים שחורים, חצילים קלויים וביצה קשה. לצד כל אלה מוצעים מדי יום 4-3 מאכלי בריאות שונים, נטולי קמח לבן, חומרים משמרים ואבקות מרק: תבשיל בורגול עם ירקות, אורז בר עם עגבניות מיובשות, לזניה על בסיס קמח מלא עם גבינת עיזים וחצילים, מג'דרה בורגול וממולאים צמחוניים. מדי יום מוצע תבשיל קינואה שונה בתוספת ירקות חיים או מבושלים: מקינואה עם רימונים, שקדים ופיסטוקים ועד קינואה עם עגבניות מיובשות.
- "ביו בר", מסעדה צמחונית, אשתורי הפרחי 24, מתחם בזל, ת"א. טלפון 03-6025270.
"VEGGIE BAR" - בצמידות ל"סלון מזל", מקום מפגש שמאלני-אנרכיסטי, פועל מזה שמונה חודשים בר טבעוני בשם "וג'י בר", חיה מוזרה לכל הדעות. אין לו בעלים או הנהלה, הוא מנוהל ע"י קולקטיב המונה 15 איש, לוחמי זכויות אדם ובע"ח, העובדים כאן בהתנדבות. המקום פועל ללא כוונות רווח, ואם יש רווחים – הם נתרמים לפעילות למען זכויות בע"ח. האוכל המוגש ב"וג'י בר" הוא טבעוני בלבד, עם העדפה בולטת למוצרי סחר הוגן (להלן: סח"ה), שבייצורם הוקפד על שכר הוגן ותנאים הוגנים לעובדים. מנת היום מתבססת בד"כ על בורגול / קינואה / אורז מלא מלווה, למשל, ברוטב כתום וירקות מוקפצים. אני טעמתי אטריות אורז עם ירקות מבושלים וקוביות טופו בתיבול הודי: מנה ביתית ובלתי נועזת בעליל, שעולה 12 שקל בלבד. עוד מוגשים כאן וג'י בורגר (שחברי הקולקטיב מכינים בעצמם מטופו, אגוזים ואורז) המוגש עם ירקות בצ'בטה מחיטה מלאה או סלט המוגש עם טחינה ולחם ב- 8 שקלים בלבד, ועוד.
המחירים הזולים הם חלק מתפישת העולם של המקום: "אנחנו רוצים לשבור את המיתוס שאוכל טבעוני הוא יקר", אומרת עדי וינטר (25), מחברות הקולקטיב, "אנחנו שואפים לכך שאנשים לא יצטרכו לעבוד הרבה בשביל לחיות. תעבוד פחות- תחיה יותר, כך תוכל לעשות יותר דברים שאתה מאמין בהם". אסור להכנס הנה עם נשק, סיגריות או אוכל בלתי טבעוני. הקהל כאן מאוד מגוון, מפאנקיסטים וחיילים שבאים לאכול בזול ועד למאותגרי-בריאות ואקולוגיה. "הפעילות הכי גדולה של כל אחד מאתנו", אומרת עדי, פעילה פוליטית מגיל 14, "מתחילה בהחלטות הכי בסיסיות של מה לאכול ומה ללבוש. "המטרה היא לא להאכיל טבעונים", אומרת עדי, "אני לא רוצה לשכנע את המשוכנעים. המקום נועד להסברה, המקום שואף להדגים סוג של אלטרנטיבה, להראות שאפשר לחיות חיים בריאים יותר ומוסריים יותר, לאכול אוכל טעים מבלי להפסיד דבר".
- "וג'י בר", מסעדה טבעונית, סמטה אלמונית 3 ת"א. טלפון 03-6297734.
"סב קוץ' מילגה" - הקומפלקס ההודי-זרוקי בדרום ת"א מציע מטבח הודי-צמחוני לא חריף. השרות עצמי: כל אחד יכול לגשת למזנון, לקחת צלחת, להעמיס ככל שיחפוץ, ולבסוף לשלם לפי ראות עיניו.
- "סב קוץ' מילגה", מסעדה הודית-צמחונית, המשביר 22, ליד דרך יפו, ת"א. טלפון 03-6813412.
האוכל מתאים לחולי צליאק. "MEZZE" (צילום: אפרת רבינוביץ')
"24 רופי" - לא קל למצוא את המקום. בין שני בניינים ברחוב שוקן מסתתרת דלת עליה כתוב שוקן 14-16. אין שום שילוט שמסגיר את קיומה של מסעדה בבניין. בכניסה לקומה השניה מסירים את הנעליים. לפניכם אולם רחב ידיים, משופע בשטיחים, כריות ומזרנים. האווירה: הודית, והמחירים? ברצפה גם הם. אפשר לאכול ארוחת טאלי צמחונית מלאה ב-24 שקל בלבד, ארוחת טאלי מורחבת ב-32 , עסקית בצהריים ב-35 או רק משהו קטן ב-12 בלבד. אני אכלתי רק "פאלאק פניר", שהיה טעים מאוד. מבחר האלכוהול מצומצם מאוד: בירה ועראק שקדים בלבד. אסור לעשן והתשלום במזומן. אם חזרתם מהודו זה עתה או מתחשק לכם מקום בשאנטי - זו כתובת נחמדה.
- "24 רופי", מסעדה הודית- צמחונית ,שוקן 16-14, קומה 2 (ובקיץ גם בגג- קומה 3), ת"א. טלפון 6818066-03
"טעם החיים" - בעשור האחרון חלפתי לא מעט פעמים על פני מסעדת "טעם החיים" בבן יהודה כשאני מדמיינת תבשילי טופו מגרים בטעמים אקזוטיים. המציאות טפחה על פניי בדמותם של נקניקיות מטופו, שווארמה מטופו, קבב מטופו, המבורגר מטופו ופסטרמה מטופו. כל אלה מיוצרים בדימונה, מעצמת טופו ידועה, ונמכרים כאן, במסעדה הקטנה והצנועה, השורדת באורח לא ברור כבר עשרים שנה. בתחושת שליחות עיתונאית-צמחונית טעמתי המבורגר מטופו, שניצל "אוקרה" מטופו ומשהו דמוי קבב שנקרא "ברביקיו טוויסט" וחזרתי הביתה בלתי מסופקת בעליל.
- "טעם החיים", מסעדה צמחונית, בן יהודה 60 (פינת מנדלי מו"ס) ת"א. טלפון 03-6203151. כשר פרווה.
"קאלימה" - קאלימה ('האמא הגדולה' או 'האמא הטובה' בסנסקריט), איננה מסעדה רגילה. המסעדה מקבצת סביבה חבורה המונה כ-35 איש שכולם פעילים בעמותת "פשוט לעשות", שפועלת למען ילדים ובני נוער בנתניה. המסעדה מציעה מבחר צורות ישיבה: פינות זולה, שולחנות בחצר, שולחנות בתוככי המסעדה וגם אולם בהיר ויפה המארח ארועים עסקיים ופרטיים ומיני סדנאות. הקונדיטורית הדס לבנדיגר, שעבדה במלון "ריץ קרלטון" בפסדינה, ארה"ב ובמסעדת "ספאגו" בלוס אנג'לס מציעה כאן מבחר מתוקים טעימים: "שוט" של מוס חלבה, "שוט" של מעדן גבינה מוקצפת שבתחתיתו קולי פירות יער, בננות מקורמלות עם גלידה ופרורי חלבה, ועוד.
- "קאלימה", מסעדה צמחונית, בית קפה צמחוני, מושב עין ורד, ליד תל מונד. טלפון 09-7964828. כשר.
על קצה המזלג
- "מהרג'ה", מסעדה הודית צמחונית, הרצל 100 רמלה, טלפון 08-9223534.
- "יאפא", בית קפה צמחוני, יהודה מרגוזה 33, פינת רח' יפת, יפו. טלפון 03-6815746.
"וילג' גרין" - המסעדה הענקית, שהוקמה ע"י עולה מדרום אפריקה, עולה מצרפת וישראלי, מציעה שפע של מקומות ישיבה בפנים וגם בחוץ, בכסאות המשקיפים על המתרחש באחד הרחובות השוקקים בעיר. השירות עצמי - לוקחים מגש ומתחילים להעמיס: סלטי אורז מלא למיניהם, תבשילי טופו, לזניית חצילים טעימה, ועוד.
- "וילג' גרין", מסעדה צמחונית, יפו 33, ירושלים. טלפון 02-6253065.
"תאנים" - המסעדה הצמחונית הקסומה ששכנה בעבר במושבה הגרמנית שוכנת כיום בבית הקונפדרציה ברחוב אמיל בוטא. המסעדה מציעה מבחר גדול של מנות צמחוניות וגם נוף נהדר לחומות העיר העתיקה ולבוסתן משופע בעצי רימון. חברתי א' דיווחה על קיש טעים, סלט רענן ושרות מצויין.
"תאנים", מסעדה צמחונית, בית הקונפדרציה, רח' אמיל בוטא 12, ירושלים. טלפון 02-6251967.
על קצה המזלג
- "צ'אנדרה", מסעדה הודית-צמחונית, האגוז 9, שוק מחנה יהודה, ירושלים. טלפון 02-6244242.
- "המרכז המקרוביוטי", מרכז ייעוץ לתזונה בריאה ומסעדה צמחונית, אגריפס 63, ירושלים. טלפון 02-6222256.
אוכל צמחוני באמצע המדבר. "סוכה במדבר" (צילום: חן הדר)
"סוכה במדבר" - בלב הישימון, 7 ק"מ מערבה למצפה רמון, ממוקמת "סוכה במדבר", מקום אירוח צנוע לרוחניים או מאותגרים רוחנית. גם אלה שאינם מתארחים במקום יכולים להגיע לארוחת צהריים או ערב, בתיאום מראש בלבד. המסעדה היא צמחונית לחלוטין והיא מציעה מרק למנה ראשונה גם בחודש אוגוסט ("כי בהר הנגב תמיד קריר", אומרת חן הדר, הבעלים), תבשילי ירקות שורש, קדרות של תבשילי ירקות, תבשילי אורז מגוונים ועוד.
- "סוכה במדבר", מסעדה צמחונית, 7 ק"מ מערבה למצפה רמון. טלפון 08-6586280. בתיאום מראש.
"פונדק נאות סמדר" - על אחד הכבישים היפים במדינה, כביש מס' 40, בין מצפה רמון לאילת, לא רחוק מצומת שיזפון, ממוקם קיבוץ נאות סמדר. "זה קרוב לכלום, זה מה שיפה פה", אומר שמואל רוזה, מנהל הפונדק. הקיבוץ, הידוע במוצרים האורגניים שהוא משווק לכל רחבי הארץ, החל ביין אורגני וכלה בגבינות עיזים, הקים כאן מסעדה צמחונית (אך לא בהכרח 100% אורגנית) וחנות מוצרים אורגניים. "היין האורגני הכי דרומי בכדור הארץ נמכר כאן", מצהיר שמואל. המסעדה מציעה מבחר מנות יומיות הנשענות על מצאי הירקות האורגניים העונתיים: מאפה בטטות, מאפה חצילים, מאפה כרובית, לזניה, ועוד. "זה מקום שקט ונעים", אומר שמואל, "אנחנו מארחים בשמחה אנשים שרוצים פרטיות ושקט".
- "פונדק נאות סמדר", מסעדה צמחונית, קיבוץ נאות סמדר. טלפון 08-6358180. סגור בשבת.
"מתנת מדבר" - בלב המדבר, לא רחוק מצומת טללים, ממוקמת מסעדה צמחונית באוהל אירוח בסגנון בדואי. הישיבה היא על גבי מזרונים והאוכל מוגש על גבי שולחנות נמוכים. המסעדה מציעה ארוחות עשירות העשויות מירקות הגדלים בשדות החווה.
- "מתנת מדבר", מסעדה צמחונית, כביש 40 ,בין טללים לשדה בוקר, 1.4 ק"מ דרומית לצומת טללים. טל' 054-4862311. בימים א'-ד' יש צורך בתיאום מראש.
"שומשום" - המסעדה האורגנית, שמתפקדת גם כחנות למוצרים אורגניים, שייכת לקיבוץ סמר שבערבה, מה שמסביר את העובדה שהיא פתוחה בימות השבוע רק עד השעה 18:00 ובימי שישי עד 15:30. "אין לנו כח אדם", מסבירה זהבה ניסים, מנהלת המסעדה, "זה לא מתאים לקיבוצניקים לעבוד במשמרת שלישית". המסעדה מציעה מדי יום תפריט חדש, המתבסס על הירקות והפירות הנמכרים בחנות. "המטרה שלנו היא להראות לאנשים איך מבשלים את המוצרים שאנחנו מוכרים כאן", אומרת זהבה, "אנשים לא יודעים מה עושים עם קינואה או עם קמח כוסמין ואיך עושים עוגיות ממוצרים בלתי קונבנציונליים. התפריט היומי כולל את כל אבות המזון בהתאם לצריכה היומית המומלצת: אורז מלא עם נבטוטי אזוקי, מש, חומוס ועדשים, מרק אפונה, תבשילי ירקות, לזניה מאטריות אורז (הנטיה כאן היא להמעיט בגלוטן) סלט ירקות וטחינה. המקום מציע גם מיצים טבעיים, לחם שאור הנאפה במקום וארוחות בוקר.
- "שומשום", חנות טבע ומסעדה צמחונית-אורגנית, רח' מדיין 3, מרכז הוכמן, מעל התחנה המרכזית, אילת. 08-6342111.