מזוז: מצגר צריך להתפטר - לא אמר אמת
בדו"ח מיוחד ממליץ היועץ המשפטי לממשלה לרב הראשי האשכנזי לפרוש - ומוסיף ביקורת חסרת תקדים בחריפותה. "גרסאות הרב רצופות תמיהות, שינויי גרסאות, הטלת אחריות על הכפופים ולעתים גם אי אמירת האמת כפשוטה", כותב מזוז. אם מצגר לא יפרוש מרצונו - ממליץ מזוז לפתוח בהליך הדחה. למרות כל זאת, הוא החליט לא להעמידו לדין: "אי אפשר לבסס אפשרות סבירה להרשעה". הרקע למסמך: חקירתו של הרב על התארחות בבתי מלון בלא תשלום. סניגורי הרב: "מברכים על סגירת התיק"
הרב הראשי לישראל, יונה מצגר, צריך ללכת הביתה - כך קובע היום (ב') היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בהחלטה חסרת תקדים. אם לא יתפטר מצגר, ממליץ מזוז לפתוח בהליך מנהלי להדחתו מתפקידו בוועדה למינוי דיינים.
לצד אמירות חריפות על התנהלותו של מצגר, החליט היועץ מזוז לסגור את התיק הפלילי נגד מצגר. בהחלטתו מציין היועץ כי לגבי רבות מגרסאותיו של מצגר עלו ספקות. "גרסאותיו של הרב מצגר בחקירותיו, כמו גם התגובות וההתייחסויות שנמסרו מטעמו לאחר פרסום הפרשה, רצופות תמיהות, שינויי גרסאות, הטלת אחריות על הכפופים לו ולעתים גם אי אמירת האמת כפשוטה", כותב מזוז.
"נותרו הרבה מאוד סימני שאלה, בחלקם קלים ובחלקם כבדים יותר. אי אפשר לבסס אפשרות סבירה להרשעה, ולכן סגרנו את זה. אבל זה מקרה גבולי", מבהיר היום גורם בכיר במשרד המשפטים מדוע נסגר התיק הפלילי.
היועץ המשפטי גיבש מסמך בעזרת עוזרו הבכיר, עוה"ד רז נזרי, המסתמך על חוות דעתו של פרקליט המדינה, ערן שנדר, ופרקליטות מחוז ירושלים, והוא מגולל שלוש פרשיות עיקריות שבגללן סבורים במשרד המשפטים שעל הרב לפרוש: הראשונה מתייחסת לחג השבועות לפני שלוש שנים, אז שהה הרב במלון בירושלים, כאשר התשלום עבור החדר שבו שהו שלושה מילדיו מומן על ידי עמותה של בית כנסת שהזמין את מצגר להרצות במסגרת תיקון ליל שבועות.
חשד שני עסק באירוח של מצגר ומשפחתו במלון רמדה רנסנס בבירה, בה בשעה שהמדינה שילמה גם עבור דירת שרד שנשכרה עבור מצגר ומשפחתו. פרשה שלישית נוגעת לשהיה במלון היוקרתי מצודת דוד בירושלים, בעת שהיתה למצגר דירה בעיר. בנוסף, בפרשה זו נבדק מדוע שהה מצגר במלון בעלות כה נמוכה.
היועץ מתאר בחוות הדעת את מעשיו של מצגר כ"דפוסי פעולה מרכזיים החוזרים על עצמם כגון זילות בהתייחסות לכספי ציבור, קבלה של טובות הנאה בקשר עם מעמדו כרב ראשי, הסתבכויות באי אמירת אמת ואי נטילת אחריות על מעשיו, תוך גלגול האחריות על הכפופים לו". הרב מאיר רוזנטל, עוזרו של מצגר, שאליו גלגל מצגר את האחריות בחקירות, אכן אישר כי הוא ניהל את התארחויותיו של מצגר במלונות, אולם מזוז כותב: "אכן, קשה לשלול גרסה לפיה בעל תפקיד בכיר איננו עוסק, בדרך כלל, בהסדרת פרטים אודות שהותו... עם זאת, כאשר כבר הוסדר הדבר וניתנו ההטבות, עולה השאלה עד כמה יכול אותו אדם - אף אם הוא בעל תפקיד בכיר שאינו עוסק בקטנות - להתנהל כמי שבועה מקיפה אותו".
מזוז מתאר את אמירותיו והתנהגותו של מצגר בחקירות כ"התנהלות עגומה" ולמרות ההחלטה לסגור את התיק הפלילי הוא כותב: "התמונה העולה מן הדברים היא קשה. התנהלותו של הרב מצגר בפרשיות שנחקרו כמו גם במסגרת חקירתו, בה בחר לא פעם להתחמק ממתן תשובות מלאות, ולעתים למרבה הצער אף לומר את שאינו אמת, חותרת תחת הנורמות המצופות ממנו כרב הראשי לישראל וכדיין בבית הדין הרבני הגדול".
סניגורי מצגר: "מברכים על סגירת התיק"
סניגוריו של הרב מצגר, עורכי הדין פרופ' דוד ליבאי ואלעד רט, אמרו כי "אנו מברכים על החלטת היועץ המשפטי לממשלה לסגור את תיק החקירה נגד הרב מצגר. אירוח הרב מצגר בבתי מלון בירושלים התחייב ממילוי תפקידו כרב הראשי לישראל בתקופה בה לא עמדה לרשותו דירת שרד בעיר".
עוד הוסיפו הסנגורים: "אנו מצרים על כך שהיועץ המשפטי לממשלה מצא לנכון, למרות סגירת התיק, להמליץ המלצות אישיות בטרם ניתנה לרב זכות השימוע. תגובתנו להמלצות תינתן לאחר לימוד הדו"ח".
התירוצים: הדירה לא כשרה; אין מברשת שיניים
כיצד השיב עד עתה מצגר לטענות נגדו? באשר לעובדה שהתארח במלון למרות שנשכרה עבורו דירה ברחוב יוקרתי בירושלים, טען מצגר כי הדירה "צריכה להיות בשיפוץ מסוים". בחקירה התברר שהשיפוץ נעשה במועד מאוחר יותר. מצגר גם הסביר על "אולי סיבות של ניקיון" ועל כך שלא היו לו בדירה מברשת שיניים, מגבת ומצעים.
לגבי פסח לפני שנתיים, טען הרב מצגר כי בעלי הדירה שנשכרה עבורו הודיעו שיגיעו לארץ, אלא שכשלושה שבועות לפני החג הודיעו בסופו של דבר שלא יגיעו. למרות זאת, התארח מצגר במלון יוקרתי ביותר, שהמדינה ממנת לו גם את המלון וגם את הדירה. הסיבה שמצא מצגר הפעם: לא היה לו מספיק זמן להכשיר את הדירה לפסח. היועץ מציין במסמך כי ברור לכל שניתן להכשיר דירה לפסח בשלושה שבועות. בנוסף, מעניינת העובדה כי למרות שמצגר טען שלא ניתן להכשיר בזמן את הדירה, הוא קיים בה את קבלת הפנים המסורתית בחול המועד.
לפי מזוז, התנהגותו של מצגר מעלה "סימני שאלה לא מעטים באשר להתאמתו לכהן בתפקידו הרם". עוד כתב: "אני סבור כי על הרב מצגר ליטול אחריות על מעשיו ולהסיק מסקנות אישיות. וככל שלא יעשה כן, על שר המשפטים לשקול לנהוג בהליך ולהביא את עניינו בפני ועדה למינוי דיינים כדי שתשקול את סיום כהונתו". גורם בכיר אמר היום כי מזוז מצפה ממצגר להתפטר מיידית ואם לא יעשה כן – יבקשו משרת המשפטים לבני לפתוח נגדו בהליך הדחה. "אנחנו מבקשים לא להגיע לשלב כזה. זה לא מכבד לא את הרב מצגר, לא את הרבנות הראשית ולא אף אחד".
תחילת הפרשה באוקטובר 2004, אז חשף תחקיר ערוץ 2 כי במהלך חג הפסח באפריל 2004 התארח הרב מצגר עם בני משפחתו בחינם בשני חדרים במלון מצודת דוד בירושלים, והתבקש לשלם אך ורק תשלום בסיסי עבור הסעודות במלון. הרב שילם תשלום חלקי עבור הארוחות, אולם עד לרגע סיום החקירה לא שולם כל החוב עבורן.
בעקבות פרסום הפרשה פנתה לשכת היועץ המשפטי לממשלה לקבל התייחסות של הגורמים הרלוונטיים ובפרקליטות המדינה ערכו בדיקה ראשונית של הנושא והוכנה חוות דעת בעניין. פרקליט המדינה, ערן שנדר, כינס דיון שבמהלכו נבדקה התשתית הראייתית שנאספה בפרשה.
היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, הורה למשטרה לפתוח בחקירה ראשונית בנוגע לפרשת התארחותו של הרב הראשי מצגר במלון. מזוז הורה למשטרה להעביר אליו את ממצאי החקירה בטרם יוזמן הרב הראשי עצמו לחקירה.