שתף קטע נבחר

 

דו"ח על שפעת העופות: "לא נערכנו, הפסדנו זמן"

כך קובע תא"ל (מיל') צביקה פוגל, שחיבר עבור המועצה האזורית אשכול דו"ח עם לקחים על שפעת העופות. פוגל הציג את הנתונים בדיון מיוחד, שכונס בלשכת רה"מ. יחד עם זאת, בשורה התחתונה הטיפול במשבר סוכם כמוצלח. מנכ"ל המשרד כהן: "ישראל התמודדה באופן מיידי ומקצועי עם המשבר, והביאה לסיומו תוך פרק זמן קצר מאוד ולמזעור הנזקים הפוטנציאליים"

פחות משני אחוזים מכלל ענף העופות בישראל נפגעו במהלך התפרצות שפעת העופות בארץ, לעומת נזקים של עשרות אחוזים במדינות שונות באירופה. אלה החדשות הטובות שנמסרו היום (ב') בדיון שכונס בלשכת ראש הממשלה בהשתתפות הגורמים המטפלים במחלה.

 

על פי הדיווחים שנמסרו בדיון, לא חלה ירידה באספקת העופות וצריכתם בישראל. מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אילן כהן, שכינס בלשכתו את פורום המנכ"לים הממשלתיים לדיון מטה שעסק בניהול המשבר אמר עם תום הדיון: "מדינת ישראל התמודדה באופן מיידי ומקצועי עם המשבר הראשוני, והביאה לסיומו תוך פרק זמן קצר מאוד בהשוואה בינלאומית, ולמזעור הנזקים הפוטנציאליים".

 

אלא שדו"ח שחובר במועצה האזורית אשכול אודות המחלה והוצג גם הוא בדיון מגלה דווקא כמה כשלים במהלך הטיפול במשבר. תת אלוף (מיל') צביקה פוגל, ראש מטה החירום במועצה האזורית אשכול, חיבר את הדו"ח ומסביר: "לקח זמן רב לרכז את כל הנתונים, כמות העופות, כמות הזבל, האם יש מעבר לטרקטורים, האם יש תאורה במקום ועוד". לדבריו, מרכז השליטה החירומי נפתח רק ארבעה ימים לאחר גילוי המחלה. "נכון היה לפתוח את מרכז השליטה וצריך היה לפתוח אותו כבר ביום התפרצות השפעת", אומר פוגל.

 


שפעת העופות בשדה משה (צילום: רויטרס)

 

בנוגע לאיתור העובדים שנועד על מנת להעניק להם טיפול רפואי מניעתי אומר פוגל - וכך גם כתב בדו"ח שחיבר - כי "לא בטוח שבכל המקומות ידענו מהר וסופית מי בא במגע עם העופות. לקח המון זמן לאתר את אותם אנשים ולא בטוח שהאיתור הושלם".

 

פוגל מבהיר כי גם במעורבותו של משרד הביטחון, שנרתם למשימה על כל עוצמתו, היו אלמנטים שליליים - נזק רב נגרם ללולים. "עובדי משרד הביטחון יודעים לעשות הרבה דברים, אבל אינם יודעים לעבוד בלול", הוא אומר. לדבריו, במהלך עבודתם נפגעו ציוד וגדרות והלולנים סערו.

 

"לא נערכנו והפסדנו את הלילות. כמעט ולא עבדנו בחשיכה. כל זאת בגלל שלא היו גנרטורים או פנסים שאפשרו המשך עבודה בלילה", מסביר פוגל. לדבריו, בעיות נתגלו גם בנושא החיטוי ושטיפת הלולים. "פתאום נזכרנו שצריך לעשות חיטוי ושטיפה. נאלצנו במקום לקבוע נוהל, יחד עם משרד החקלאות. קיבלנו הצעות מקבלנים, דבר שיכול היה להיעשות עוד הרבה לפני כן. יכולנו למנוע השתהות של יום".

 

פוגל המליץ למועצה האזורית להקים חדר מצב שבו יישבו נציגים ומוחים בנושאי בריאות, רווחה והנדסה, כדי שיוכלו לסייע במניעת הנזק ללולים באירועים דומים. עוד הוא ממליץ על מינוי מנהל מקומי על כל לול שידריך את צוותי ההשמדה הפועלים בו, ועל ניהול לוגיסטי מסודר. למשרדי הממשלה הוא ממליץ ליעל הליכים, להגדיר את האירוע כאירוע לאומי כדי לסייע ברתימת כולם למשימת ההשמדה. עוד הוא ממליץ על קביעת מדדים וקריטריונים בנוגע לחיטוי ולחפירת הבורות, ועל הטלת סנקציות על מי שלא יתנהל לפיהם. 

 

מפיקים לקחים

 

בישיבה שהתקיימה היום השתתפו מנכ"ל משרד הבריאות, פרופסור אבי ישראלי, מנכ"ל משרד החקלאות, יוסי ישי, נציגי השירותים הווטרינרים, נציגיי משרד האוצר, ראשי המועצות האזוריות, נציגיי מועצת הלול ונציגיי ארגון המגדלים. ביום שני הקרוב יתקיים כנס בהשתתפות כלל הנציגים המקצועיים שבמשרדי הממשלה, כל ראשי הרשויות המקומיות, הרופאים הווטרינרים, קצין רפואה ראשי בצה"ל ונציגים נוספים. בכנס יוצגו נהלי העבודה והלקחים הנדרשים, כמו כן יועבר חומר הסברה והדרכה לכלל המשתתפים.

 

מנכ"ל משרד החקלאות דיווח לפורום כי באופן חסר תקדים ביחס למקרים דומים, כבר בימים הקרובים יחלו החקלאים הזכאים לפיצוי לקבל מקדמות, כפי שהתחייבה כלפיהם הממשלה. בנוסף, צוות מקצועי בוחן בימים אלו את סוגיית הנזקים העקיפים שנגרמו לחקלאים במטרה להעריכם בצורה המדויקת ביותר.

 

המנכ"לים סיכמו בדבר גיבוש נהלי עבודה פרטניים המתבססים על הפעולות והפקת הלקחים. צוות המנכ"לים החליט כי מייד עם סיומו של כל אירוע מסוג זה יתקיים תחקיר מקיף, אשר מלבד הפקת הלקחים שבו, יבוצע תחקיר אפידמיולוגי שמטרתו לזהות את הסיבות להתפשטות המחלה לאזורים הנגועים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר כהן
ביקורת. פוגל
צילום: אמיר כהן
צילום: לע"מ
מפיקים לקחים. כהן
צילום: לע"מ
צילום: רויטרס
ההשמדה
צילום: רויטרס
צילום: אמיר כהן
"פתאום נזכרנו שצריך חיטוי"
צילום: אמיר כהן
מומלצים