שלפוחית שתן שגודלה במעבדה הושתלה ב-7 חולים
מדענים אמריקנים הצליחו לגדל במעבדה שלפוחיות שתן שהושתלו בחולים שסובלים ממחלות קשות בשלפוחית השתן. החוקרים: זהו עוד לפתרון מצוקת האיברים להשתלה
השבוע נרשם מהפך דרמטי בעולם הרפואי: חוקרים מצפון קרולינה בארה"ב השתילו שלפוחיות שתן בחולים הסובלים ממחלות קשות בדרכי השתן. אבל לא מדובר בסתם השתלה: שלפוחיות השתן גודלו במעבדות בטכניקה חדשנית שתאפשר בעתיד לגדל איברים נוספים להשתלה.
כתב העת הרפואי הנחשב The Lancet מדווח בגליונו החדש על ההישג, וקורא לו "פריצת דרך". מצבם של החולים בהם הושתלו השלפוחיות הוא משביע רצון, והשלפוחיות הביולוגיות המלאכותיות מתפקדות היטב. עתה צוות החוקרים מנסה לגדל איברים נוספים כולל לב, באמצעות הטכניקה החדישה שפיתחו.
מחלות שלפוחית השתן, ובהם גידולים סרטניים, מעלים את הלחץ בשלפוחית השתן, מה שמוביל לפגיעה כלייתית, והפרעות גופניות כמו יתר לחץ דם המסכן חיים. הטיפול לרוב הוא ניתוחי, אולם חלק מהחולים נאלצים לעבור כריתה של השלפוחית כולה, או כריתה חלקית והשתלת חלקים מהמעי הדק או הקיבה כדי לבנות מחדש את השלפוחית הפגומה.
צוות החוקרים איתר שבעה חולים צעירים הסובלים מפגם מולד הקרוי מיילומנינגוצלה, הגורם לשלפוחית שתן חלשה ולא תפקודית. החוקרים נטלו דגימות רקמה (ביופסיה) מכל אחד מהחולים, בודדו את הרקמות השונות וגידלו אותם במעבדה.
מאוחר יותר הושמו התאים בתבנית הדומה לשלפוחית השתן, והותירו אותם לגדול במשך שבעה עד שמונה שבועות. לאחר מכן השתילו החוקרים את השלפוחית הביולוגית לשלפוחית של החולים, ועקבו אחריהם במשך חמש שנים.
החוקרים מצאו כי תפקוד השלפוחית השתפר דרמטית, באופן טוב יותר בהשוואה לאלה שעברו תיקון שלפוחית באמצעות שתלים ממערכת העיכול. "זהו צעד נוסף לקראת החלפת איברים ורקמות בגוף" אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר אנתוני אטאלה, "אנו חשים סיפוק עצום לראות את איכות חיים המשופרת של המושתלים".
כאמור, עתה שוקדים החוקרים על גידול 20 רקמות שונות למטרת השתלה בבני אדם. בין אלה רקמות כלי דם, חלקי מערכת העיכול ולב. התקווה היא כי ניתן יהיה בעתיד להשתיל איברים שלמים בחולים הממתינים להשתלה, או כאלה שגופם דחה את השתל.
פורסם לראשונה 05/04/2006 00:58
גידול תאים. תקווה למושתלים
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים