כך הפכה ישראל למעצמה של תרופות מזויפות
בשקט בשקט, מבלי ששמנו לב, הפכה ישראל למעצמה של מזייפי תרופות. בשוק, באינטרנט או דרך מודעות - שוק התרופות המזויפות בארץ מגלגל מחזורי ענק. הרוקחים מזהירים: הרכב הזיופים לא ידוע וייתכן שהם מכילים גם חומרים אחרים. לראשונה, עכשיו כבר מדברים על זה
"אני חושש שנגיע לפרשת רמדיה בתחום התרופות המזויפות ולא רוצה שזה יקרה" – כך הזהיר אתמול (ג') מיקי עופר חבר הנהלת ארגון הרוקחות בישראל בכנס שדן בתופעה של מכירת תרופות מזויפות.
תרופות מזויפות הן תרופות שמיוצרות ללא פיקוח ובתנאים לא נאותים על ידי גורמים פרטיים, לעיתים עבריינים ללא קשר לחברות התרופות. "תרופות מזויפות הן תרופות שהחומר הפעיל בהן יכול להיות פחות מדי, יותר מדי או לא קיים כלל. ובנוסף בריאקציה בין החומרים שלהן עלולים להיווצר חומרים אחרים שאיננו יודעים מהם", אומר עופר. "שימוש בתרופות כאלה עלול לגרום לנזק בריאותי מיידי או לנזק לטווח ארוך בתרופות המשמשות למניעה, כאשר במקרים רבים המטופל כלל אינו מודע לחוסר היעילות של התרופה בה השתמש".
ישראל ברשימת המדינות המזייפות
מהנתונים שהוצגו בכנס עולה שייצור התרופות המזויפות מתרכז בהודו, בסין וברשות הפלשתינית והסחורה המזויפת זולגת גם לישראל. כאן היא לעיתים גם נארזת ומיוצאת למדינות אחרות. ה- FDA מציין את ישראל ברשימת המדינות שכל יבוא תרופות מהן חשוד כמזויף, לצד סין הודו ומקסיקו.
בכנס דווח שתרופות מזויפות, בעיקר תרופות לאין אונות כמו ויאגרה וסיאליס, נמכרות באינטרנט או באמצעות מודעות במקומונים. מקום נוסף שבו ניתן לרכוש תרופות מזויפות מכל הסוגים הוא השוק. עופר הסביר שהמגזר הרוסי קונה לעיתים תרופות בשווקים. לצד הויאגרה נמכרים זיופים נוספים: האו"ם הזהיר בחודש שעבר כי באינטרנט נמכרים גם כדורי טמיפלו מזויפים לטיפול בשפעת העופות.
שוק כדורי הזיקפה: 30% מזויפים
דורון שליט מנכ"ל חברת אלי לילי ישראל, יצרנית הסיאליס הזהיר "תרופות מזויפות לאין אונות מכילות חומרים מתרופות אחרות ועלולות לגרום לתגובות אלרגיות קשות ואפילו למוות". הוא העריך שהזיופים מהווים 30% משוק התרופות לאין אונות.
לטענת שליט, בארץ נדרשת פעולה משולבת של המשטרה, המכס, משרד הבריאות ומשרד המשפטים על מנת שייתנו פתרון כולל ברמת החקיקה, האכיפה והמודעות לציבור.
בכנס הוצג דו"ח מודיעיני שהוכן במשטרה ומזהיר מארגון פשע יהודי-ערבי, העוסק בפריצות לבתי מרקחת ומפיץ את הסחורה הגנובה בשוק האפור. בשנה שעברה נגנבו מקופות החולים במדינת ישראל תרופות בשווי של למעלה מ- 10 מיליון שקלים. בנוסף נגנבו גם תרופות מבתי מרקחת פרטיים.
אין פיקוח על משלוחי תרופות לישראל
מנתוני המשטרה עולה שכדור מזוייף נמכר בישראל באמצעות מודעות ב-20 שקלים בשיווק באמצעות האינטרנט יכול הסכום להגיע ל-55 שקלים. היקף
הפעילות של מפיץ יכול להגיע עד 15 אלף שקל ליום.
ביוני 2005 המליץ ארגון הבריאות העולמי להקים יחידת אכיפה במסגרת משרד הבריאות בישראל, להחמיר את הענישה ולבצע שורת שינויי חקיקה, ולהדק את שיתוף הפעולה הבין-משרדי והבינלאומי, על מנת ללחום בפשיעה הפרמצבטית. עד היום, טרם מומשו ההמלצות האלה במלואן. והרוקחים שנכחו בכנס התלוננו גם על היעדר פיקוח על משלוחי התרופות המגיעים לארץ.