שתף קטע נבחר

חוק אמריקני: אסור להעביר כספים לרשות

"החוק הפלסטיני נגד טרור 2006" האוסר על ארה"ב לקיים מגע או לתת סיוע כלכלי לרשות הפלסטינית עבר בוועדת החוץ של בית הנבחרים והוא בדרכו לאישור סופי. החוק מגדיר את הרשות הפלסטינית כיישות "הנשלטת בידי ארגון טרור" וקובע שורה ארוכה של איסורים, בהם הגבלת תנועה על נציגי הרשות באו"ם לרדיוס של 40 ק"מ מבניין האו"ם

כספי משלם המיסים לא יגיעו ל"רשות הנשלטת על-ידי ארגון טרור" - כך קובע "החוק הפלסטיני נגד טרור 2006" שאושר אמש (יום ה') בוועדת החוץ של בית הנבחרים. החוק שאושר ברוב של 36 תומכים מול 2 מתנגדים אוסר על ארה"ב לקיים מגע ולהעניק סיוע כלכלי שאינו עזרה הומניטרית לרשות הפלסטינית. עובדי הממשל לא יוכלו לנהל מגעים עם נציגי החמאס והוטלו הגבלות חמורות על כניסת ותנועת נציגי הרשות בארה"ב.

 

הצעת החוק שהוגשה על-ידי יו"ר תת-ועדת החוץ למזרח התיכון אליאנה רוס-ליטנאן הרפובליקנית והדמוקרטי הבכיר בוועדה טום לאנטוס, זכה לתמיכה של 226 חברי בית הנבחרים עוד בטרם הובאה להצבעה הנוכחית. המשמעות היא שלאחר האישור בוועדת החוץ, תצלח החקיקה בלא קושי את ההצבעה האחרונה במליאת בית הנבחרים.

 

הממשל האמריקני אינו חובב גדול של חוקים כאלו, שיש בהם מערכת שלמה של פיקוחים של הקונגרס על הנשיא. החקיקה הושלמה בתום מו"מ עם הבית הלבן על הנוסח הסופי.

 

החוק קובע שהרשות הפלסטינית לא תקבל שום סיוע אמריקני, אלא לאחר שהנשיא יצהיר בפני הקונגרס ש:

  • שום משרד ממשלתי או סוכנות של הרשות אינה נשלטת על-ידי ארגון טרור זר ושאף נבחר של ארגון טרור אינו משרת במשרד ממשלתי או בארגון לא ממשלתי.
  • הרשות הפלסטינית הנשלטת בידי החמאס נדרשת "להכיר בזכות ישראל להתקיים כמדינה יהודית והיא מחוייבת לכל ההסכמים שנחתמו כולל מפת הדרכים". 
  • הרשות ביצעה התקדמות ברת הוכחה לטיהור שירותי הבטחון הפלסטינים, פירוק תשתיות הטרור ושיתוף פעולה עם מערכת הבטחון הישראלית.
  • הפסקת כל ההסתה נגד ישראל.
  • יובטחו הדמוקרטיה, שלטון החוק והשקיפות הפיננסית.

 

החוק אוסר באופן מוחלט עזרה ישירה לרשות, עם שני חריגים שמחייבים קריטריונים נוקשים הנדרשים מהנשיא. עזרה יכולה להינתן לוועדת בחירות פלסטינית, אם הנשיא יכול לאשר שחברי הוועדה אינם שייכים לארגון טרור או ממונים על-ידו.

 

בנסיבות מיוחדות אפשר להעניק סיוע למשרד יו"ר הרשות הפלסטינית, ליחידה המגינה על בטחונו האישי, או להוצאות שאינן לצרכי בטחונו האישי המיועדות לקידום תהליך השלום. כדי לתת סיוע מיוחד כזה, צריך לאשר נשיא ארה"ב שסיוע כזה הוא קריטי לקידום תהליך השלום, על-פי הסעיפים הבאים:

  • יו"ר הרשות אינו משתייך לארגון טרור.
  • העזרה לא תנוצל לסייע לחברי ארגון טרור.
  • הסיוע קשור באינטרס הביטחוני הלאומי של ארה"ב.

 

גם לגבי הסיוע האמריקני העקיף לצרכים הומניטריים, באמצעות ארגונים לא ממשלתיים, קובע הקונגרס מגבלות. שום עזרה לא תסופק לארגונים כאלה "פרט לצרכי בריאות בסיסיים - מזון, מים ותרופות. כל עזרה עקיפה אחרת אפשרית רק אם הנשיא ייוועץ בקונגרס. כל מקרה ייבחן לגופו. הנשיא יודיע לקונגרס בכתב על הפרויקט הספציפי, תוכנית או פעילות חשובה לביטחון הלאומי של ארה"ב". 

 

הנשיא בוש ייאלץ לאשר ויזות לנציגים פלסטינים

 

החוק החדש מטיל מגבלות כבדות על יכולתם של נציגים פלסטינים להגיע לארה"ב ולתפקד בה. "אסור להקים או לשמור על משרד או מטה של הרשות הפלסטינית או אש"ף בארה"ב". המשמעות של סעיף זה היא שהנשיא יצטרך לחתום על צו מיוחד כדי שהנציגות הפלסטינית בוושינגטון תמשיך להחזיק משרד.

 

עוד נקבע כי "שום ויזה לא תונפק לנציג כלשהו של הרשות הפלסטינית, אלא אם הנשיא חתם על המגבלה". תוגבל תנועתם של דיפלומטים ועובדים פלסטינים בארה"ב. למשל, "הנשיא יגביל את התנועה של נציגים פלסטינים באו"ם לרדיוס של 40 ק"מ מבניין האו"ם בניו-יורק".

 

נאסר על עובדי הממשל האמריקני "לשוחח או לקיים מגע כלשהו עם נציגי החמאס, הג'יהאד האיסלאמי, החזית העממית לשחרור פלסטין, גדודי חללי אל-אקצה או ארגון טרור פלסטיני אחר, אלא אם כן ארגון כזה יכיר בזכותה של ישראל להתקיים, יוותר על השימוש בטרור, יפרק את תשתית הטרור ויקבל את כל ההסכמים הקודמים וההבנות שהושגו בין ישראל לבין הרשות הפלסטינית".


פורסם לראשונה 06/04/2006 21:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
לא יוענק סיוע ישיר. בוש
צילום: איי פי
צילום: איי פי
הסנאטורים מצביעים. ארכיון
צילום: איי פי
מכה לראש הממשלה הנייה
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
לא ייהנה מסיוע. אבו מאזן
צילום: איי אף פי
מומלצים