שתף קטע נבחר

הנזק מתחלואה מזיהום אוויר: 4.3 מיליארד ש' בשנה

עפ"י נתונים חדשים שרוכזו ב"חיים וסביבה", נזק כלכלי ענק נגרם למשק עקב בעיות תחלואה של תושבים הגרים באזורים מזוהמים. באזור חיפה בלבד הנזק הכלכלי של עלויות התחלואה מגיע לכ-505 מיליון שקל בשנה

המשק הישראלי מפסיד בכל שנה סכום עתק של לפחות 4.3 מיליארד שקל על הטיפול בתחלואה הנובעת בשל הפגיעה של זיהום האוויר בבריאות הציבור. כך עולה מדו"ח שערכה נגה לבציון-נדן, הכלכלנית הסביבתית של ארגון "חיים וסביבה" - ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל, ומתפרסמים לראשונה בישראל.

 

זיהום האוויר נובע בעיקר מתחנות הכוח של חברת החשמל, מבתי הזיקוק וממפעלי תעשייה, המשתמשים במקורות אנרגיה מזהמים. המזהמים העיקריים הפוגעים בבריאות בצורה המשמעותית ביותר הם חלקיקים, אוזון, תחמוצת חנקן, תחמוצת גופרית ופחמן. חשיפה למזהמים אלה מהווה סיכון בריאותי משמעותי, גורמת לפגיעה בתפקוד מערכות לב ריאה, יצירת ברונכיטיס כרונית וקשיי נשימה ואף למוות.

 

בנפת חיפה קיימת תחלואה בסרטן של כמעט פי שניים מהנפה הבאה אחריה בדירוג (נפת תל-אביב ובמקביל נפת אשדוד-אשקלון, בה נמצאים בתי זיקוק, תחנות כוח ומפעלים): 500 איש מעל הממוצע הארצי (לפי נתוני משרד הבריאות); שכיחות גבוהה יותר של מחלות הקשורות לזיהום אוויר; סרטן לימפומה - 26%–45% מעל הממוצע הארצי; סרטן ריאות - תחלואה של 25%-18% מעל הממוצע הארצי; וכן שכיחות גבוהה של תמותה ממחלות לב וכלי דם, מחלות נשימתיות ואשפוזים של ילדים לעומת הממוצע הארצי.

 

על פי המחקר, באזור חיפה בלבד הנזק הכלכלי של עלויות התחלואה הנגרמת עקב זיהום האוויר הוא כ-505 מיליון שקל בשנה. עלויות אלה עלולות לגדול ב-166 מיליון שקל בשנה, כשיוקמו שתי תחנות כוח חדשות במפרץ חיפה בשנים הקרובות, שיפעלו על סולר כל עוד הגז הטבעי אינו מגיע לחיפה.

 

מנכ"ל "חיים וסביבה", עו"ד אלונה שפר (קארו), אומרת בתגובה לנתונים, כי מדינת ישראל מתעלמת מההוצאה הכלכלית העצומה של תחלואה מזיהום אויר. "עלויות אלה אינן משולבות בתחשיבים העומדים בבסיס תהליכי קבלת ההחלטות לגבי עתידו של משק האנרגיה בישראל, כמו חיבור צינור הגז הטבעי לחיפה וצפון הארץ, פיתוח מקורות אנרגיה נקיים כמו אנרגיה סולארית וחסכון בניצול אנרגיה", היא אומרת. לדבריה, שינויים אלה במשק האנרגיה יחסכו למשק מיליארדים בהוצאת רפואיות, אך הממשלה מעכבת את ההשקעות הנדרשות.

 

לדברי שפר, החלטות ממשלה והמלצות דרגים מקצועיים בנושא מעבר לאנרגיה נקיה אינן מיושמות ואינן מקבלות תקציבים מתאימים. לפי הנתונים החדשים, ניצול הפוטנציאל לחסכון במשק האנרגיה בשיעור של 20% יחסוך 867 מיליון שקל בשנה בהפחתת עלויות הזיהום והתחלואה, אך הממשלה השקיעה בכך בשנת 2004 רק 300 אלף שקל. העברת 10% מייצור החשמל לאנרגיה סולארית תחסוך 434 מיליון שקל בשנה בעלות מיותרת של תחלואה מזיהום אוויר, אך הממשלה אינה מקדמת את הנושא באופן מעשי. גם פרוייקט צינור הגז הטבעי לצפון הארץ, שיחסוך 296 מיליון שקל בשנה בעלויות זיהום אוויר ותחלואה, למעשה תקוע.

 

נגה לבציון-נדן, היא מחברת הספר "תקצוב נושאים סביבתיים בתקציב המדינה" בהוצאת מכון ירושלים לחקר ישראל. הדו"ח הנוכחי הופק בסיוע קרן היינריך בול.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי פרידמן
זיהום אוויר באזור חיפה (ארכיון)
צילום: גבי פרידמן
מומלצים