טיט מתוק: 8 מתכוני חרוסת מסורתיים
צבעה חום, היא מזכירה טיט במראה, אבל היא טעימה מאוד ומופיעה בעשרות גירסאות שונות - קבלו את החרוסת, המאכל שהכי כיף לאכול בליל הסדר
חרוסת ספרדית | חרוסת פרסית | חרוסת קוצ'ינית | חרוסת גרוזינית | |||
חרוסת טריפוליטאית | חרוסת טורקית | חרוסת עיראקית | חרוסת תימנית |
קשה להגדיר חרוסת כמאכל גורמה, אבל כשמדובר על מסורת, בישול אנין אינו בהכרח המטרה העיקרית. כמספר שולחנות הסדר כך מספר מתכוני חרוסת, כשלכל עדה גירסה משלה שהושפעה ממוצרי המזון שהיו נפוצים באותו אזור. אין מרכיב שמשותף לכל המתכונים (אלא אם אתם מביאים בחשבון סוכר), למרות שברובם תמצאו תמרים, אגוזים ויין מתוק.
מעניין לראות שהפירות הטריים בהם משתמשים (בננה, אגס, תפוח), הם פירות שמשחירים לאחר הקילוף. השחרה של פרי אינה תופעה רצויה בדרך כלל, אבל מאחר והמטרה בחרוסת היא לדמות את הטיט איתו בנו אבותינו במצרים, הרי שהצבע החום שהפירות הנ"ל מעניקים דווקא מהווה יתרון.
לפניכם שמונה מתכוני חרוסת מסורתיים שקיבצתי עבורכם. לא חייבים להקפיד על כל ההוראות, אפשר לגוון בסוגי הפירות, בתבלינים ובחומרי ההמתקה. העיקרון המנחה צריך להיות יצירת תערובת שצבעה חום, במרקם לא נוזלי מדי והכי חשוב - טעימה.
מתכון של אלגריה כהן
המרכיבים:
1/2 כוס שקדים
1/2 כוס אגוזי מלך
1/2 כוס צימוקים
3 כפות גדושות ממרח תמרים
1 כפית קינמון
מצה אחת
אופן ההכנה:
- טוחנים יחדיו את כל המרכיבים מלבד היין. מוסיפים את היין תוך לישה עד שמתקבלת עיסה לא דביקה ונוח לעיבוד.
- יוצרים כדורים קטנים (קצת יותר גדולים מגולות למשחק) מהעיסה ומסדרים על מגש.
מתכון של מניאל סימין
המרכיבים:
250 גרם תמרים מגולענים (אפשר ממרח תמרים)
100 גרם צימוקים בהירים
150 גרם צימוקים מסוג 'שאוני' (צימוקים שחורים גדולים מאוד, להשיג בחנויות פיצוחים מובחרות)
100 גרם פיסטוקים קלויים, לא מומלחים
100 גרם אגוזי מלך קלופים
100 גרם אגוזי לוז
100 גרם קשיו
תפוח עץ
בננה
אגס
יין מתוק
חומץ
תבלינים:
קינמון, הל, זנגוויל וציפורן טחונים
אופן ההכנה:
- טוחנים יחד את כל האגוזים עד שמתקבלים פירורים דקים. מוסיפים את הפירות וטוחנים.
- מוסיפים יין מתוק ומעט חומץ לפי הטעם לתערובת (הטעם שמתקבל צריך להיות חמצמץ ומתוק).
- מוסיפים תבלינים: הרבה קינמון, קצת פחות הל ומעט זנגוויל וציפורן. מתחילים להוסיף מעט, טועמים ומוסיפים עוד אם צריך.
מתכון של גלדיס אליהו
המרכיבים:
250 גרם קשיו
250 גרם צימוקים כהים
350 גרם תמרים
1 כוס יין מתוק
1 כוס סוכר
1 כוס סילאן
מעט הל טחון
אופן ההכנה:
- משרים את האגוזים, הצימוקים והתמרים במים למשך לילה. מסננים, מגלענים את התמרים וטוחנים יחד את כל הפירות והאגוזים.
- מוסיפים לתערובת את היין, הסילאן, הסוכר וההל, שמים אותה בסיר קטן ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים תוך ערבוב כ-20 דקות עד להסמכה.
מתכון של שף מגולי משל, שמבשלת ל"ארמדילו" ו"ארמדילה"
המרכיבים (6 מנות):
4 אגסים
2 תפוחי עץ
2 בננות
200 גרם אגוזי מלך
100 גרם אגוזי לוז
50 גרם בוטנים
50 גרם שקדים
150 גרם צימוקים חום
20 ערמונים, קלויים וקלופים
דבש לפי טעם
1/2 כוס יין אדום מתוק
מעט קמח מצה אם צריך
אופן ההכנה:
- טוחנים יחד את כל האגוזים והצימוקים במעבד מזון, מוסיפים את הפירות ומעבדים שוב.
- מוסיפים את היין וממתיקים בדבש לפי הטעם. אם התחרוסת נוזלית מדי אפשר להוסיף מעט קמח מצה.
מתכון של מרטין משיח
המרכיבים:
100 גרם אגוזי מלך טחונים דק
1/2 חבילה ממרח תמרים
1 כוס יין מתוק
אופן ההכנה:
- מערבבים היטב את כל המרכיבים. עם החרוסת סמיכה מדי, מדללים במעט מים.
מתכון של רועי ירושלמי
במקור משתמשים בצימוקים מיוחדים שנקראים "צימוקי ציפור", אותם ניתן להשיג בחנויות פיצוחים מובחרות, אבל אפשר להשתמש בצימוקים שחורים רגילים במקומם
המרכיבים:
1 כוס צימוקים שחורים
1 כוס תמרים
50 גרם פרוסות תפוח מיובש
גרידה ומיץ מתפוז אחד
1 תפוח קלוף וחתוך לשמונה
דבש לפי הטעם
אופן ההכנה:
- משרים את הצימוקים והתפוח המיובש במים למשך לילה.
- מסננים את הצימוקים והתפוח מהמים, מגלענים את התמרים ומניחים את הכל בסיר יחד עם פרוסות התפוח הטרי.
- מוסיפים חצי כוס מים, מביאים לרתיחה, מורידים את הלהבה ומבשלים על נמוכה עד שהתפוח מתרכך (כ-10 דקות).
- מסירים מהאש וטוחנים את תכולת הסיר, מוסיפים את המיץ וגרירת התפוז וממתיקים עם דבש לפי הטעם.
המרכיבים:
סילאן
אגוזי מלך
אופן ההכנה:
- טוחנים את האגוזים לפירורים. מערבבים אגוזים טחונים עם סילאן.
מתכון של בועז צאירי
המרכיבים:
1 חבילה תמרים מגולענים
250 גרם שומשום קלוי טרי
150 גרם שקדים קלויים
2 כפות ג'ינג'ר טרי מגורר דק
אופן ההכנה:
- מניחים את התמרים בכלי מתאים, מוסיפים מים בכמות כפולה מכמות התמרים.
- למחרת, מרתיחים את התמרים והמים התמרים ומבשלים על אש גבוהה תוך ערבוב כרבע שעה.
- טוחינים את השומשום והשקדים במעבד מזון ומוסיפים אותם לסיר יחד עם הג'ינג'ר. מבשלים על אש נמוכה שעה, ומערבבים מדי פעם. התערובת צריכה להגיע למרקם מעט צמיגי.