יודעת חקלאית פיקחת
להיטיב בהרכבה, לחרוש בדמעה, לקצור ברינה, לטפל בבקר ולרכוב בשדות. בית הספר החקלאי לבנות שהוקם בעמק יזרעאל לאחר מלחמת העולם הראשונה, ביקש להכשיר את עלמות ישראל להיות פלאחיות לכל דבר. פמיניזם חלוצי בנהלל
"שתהיינה בעלות כשרון ורצון לעבודה" - זה היה תנאי הקבלה לבית הספר החקלאי לבנות בנהלל, שהוקם על ידי חנה מייזל-שוחט בשנת 1923. המטרה היתה להכשיר את עלמות ישראל, עולות חדשות ותושבות ותיקות, לעבודה חקלאית וניהול משקי, ובכך להגשים את החלום הציוני.
מגורי החניכות, המבנים הראשונים שהוקמו במקום, תוכננו על ידי לוטה כהן, האדריכלית הראשונה בארץ ועוזרת וקולגה של האדריכל ריכרד קאופמן שתיכנן למעלה מ-150 ישובים חקלאיים וישובים העירוניים בארץ, בכללם את נהלל. בית הספר תוכנן ונבנה על ידי קאופמן וכהן, כחלק מתוכנית הבנייה של מושב נהלל. שנותיו של בית ספר זה כשנותיו של המושב. בתמונה: חצר בית הספר לבנות, ימים ראשונים.
ד"ר חנה מייזל, הדמות שדחפה להקמת המוסד ועמדה בראשו משך שנים רבות, עלתה ארצה בשנת 1909 יחד עם אליעזר שוחט (לימים בעלה) והיתה בין מייסדי נהלל. קודם להקמתו של בית הספר ניהלה מייזל, אגרונומית בהשכלתה, את "חוות עלמות", חוות הכשרה לצעירות בחצר כנרת.
צעירות רבות למדו והתחנכו בנהלל, ומשם המשיכו למושבים וקיבוצים בכל רחבי הארץ. לאחר מלחמת העולם השנייה שימש בית הספר כבית ספר חקלאי מעורב לבנים ובנות, ובמרוצת השנים הפך לבית ספר אזורי. בשנה שעברה הועתקה הפעילות החינוכית לקריית חינוך חדשה ומבני בית הספר הוותיקים הוכרזו כמיועדים לשימור. בתמונה: התאומות חיה ומרים ושתי חניכות נוספות, שנות ה-40.
למעבדת ביתמונה הגיעו תמונות המתעדות את פעילות בית הספר בתקופות שונות. חלקן נמסרו ע"י חנה קריס ורותי פורת, בוגרות בית הספר משנות ה-40, ומופיעות כאן לפניכם. תמונות רבות אחרות פזורות ברחבי הארץ אצל חניכות המוסד וצוותי ההוראה. אם יש ברשותכם תמונות או מידע על התמונות מתפרסמות כאן, נשמח אם תצרו קשר עם "ביתמונה".
הרכבות לעצי פרי
גידול תרנגולות
עבודה ברפת
יציאה לשדה
עבודה במטעים
יום סירים
טיול לכנרת, שנות ה-40
ליד מוצא הירדן
הסעה לבית הספר
לצפייה במסעות קודמים - לחצו כאן.