גם סקייפ משת"פית של ממשלת סין: למה צריך לדאוג?
"כולם עושים את זה", זה התירוץ של מנכ"ל סקייפ לסינון מילים כמו "פאלון גונג" או "דלאי לאמה". התירוצים המגומגמים האלה לא משכנעים ומעוררים דאגה, בהתחשב בעוצמתה הגדלה של סין
מנכ"ל סקייפ, ניקלאס זננסטרום, הודה השבוע בראיון לפיננשייל טיימס, כי השותפה של החברה בסין, Tom Online, מצנזרת הודעות טקסט ששולחים משתמשים סיניים באמצעות תוכנת ה-VoIP.
Tom יישמה מסנן טקסט לצורך חסימת מילים כמו "פאלון גונג" (תנועה רוחנית המוחרמת על ידי הממשלה) או "דלאי לאמה" (המנהיג הגולה של טיבט, אשר סין כבשה את אדמתה). "כולם עושים את זה", כך תירץ זננסטרום את מדיניות החברה, וטען כי אין הבדל בין אופן הפעילות בסין למחויבות סקייפ לפעול בהתאם לחוקים והתקנות בבריטניה, בגרמניה או בארצות הברית.
"אני לא בהכרח אוהב את החוקים והתקנות במדינות אלה, אך אם אני בוחר לפעול בהן, עלי לקבל את החוקים והתקנות שלהן. אוכל לפעול כדי לשנותם, אך עלי לציית להם", הוא אמר והדגיש כי בכל מקרה לא יפגע בפרטיות המשתמשים".
הפעילות של סקייפ אמנם חמורה הרבה פחות ממעשיה של יאהו!, אשר השבוע התגלה מקרה שלישי בו מידע שמסרה לשלטונות סין הביא למעצר של עיתונאי, אך נודף ממנה ריח רע מאוד של התקרנפות. סקייפ, כמו יאהו!, גוגל ומיקרוסופט, נאבקת על נתח בשוק בגידול מואץ, שכבר היום מונה כ-111 מיליון גולשים, וצפוי להיות הגדול ביותר בעולם תוך מספר שנים.
דילמת האסיר של ענקיות האינטרנט
"דילמת האסיר" של חברות אלה גורמת להן לזנוח את הערכים המקובלים במדינות בהן צמחו וליישר קו עם הדיקטטורה הקפיטליסטית המתגבשת בסין.
בהתחשב בכך שהעתיד מבטיח לנו עולם דו-מעצמתי (ארה"ב וסין) או אף חד-מעצמתי (סין בלבד), ההתרפסות של החברות האמריקניות צריכה להדאיג ואף להדאיג מאוד. הרי לאחר שחברות אלה יכבשו את השוק הסיני, הממשלה עוד עלולה לדרוש מהן לצנזר תכנים ולרדוף מתנגדי משטר שפועלים מחוץ לסין, במדינות אחרות, כתנאי להמשך פעילותן בשוק. גם אז הן עשויות לטעון כי מדובר בהתנהגות עסקית לגיטימית.
התירוצים המגומגמים של זננסטרום, כמו של מתחריו, מעוררים מחשבה שאולי מדובר במקרה מובהק בו נדרשת חקיקה – של ארה"ב, האיחוד האירופי וכל המדינות בהן מקובל חופש ביטוי בדרגה מסוימת, כדי להבהיר לחברות שהן יכולות לפעול במדינות אחרות רק כאשר חוקיהן בתחום חירויות הפרט לא סותרות את אלה שמקובלות בתחומן.
יכול להיות שלא יהיה צורך בכך. כתבה שפורסמה השבוע ב"שיקגו טריביון" קובעת כי למרות מאמציה והעזרה הנדיבה של יאהו!, מיקרוסופט, סיסקו ואחרות, ממשלת סין מאבדת את המונופול על הידע במדינה.
האינטרנט חזק יותר מכל צנזורה
סין מפעילה 30 אלף "שוטרים מקוונים", המפקחים על התכנים שמתפרסמים באתרי אינטרנט וצ'טים. העונשים על סינים העוסקים ב"פעילות חתרנית" ברשת חמורים ומסתכמים ב-10 שנות מאסר בפועל.
עם זאת, הכתבה צופה שהצנזורים יתקשו למלא את המשימה בהצלחה, בהתחשב בכך ש-92 מאוכלוסיית המדינה עדיין לא התחברה ברשת. כבר היום, גולשים עוקפים את הפיירוול הגדול של סין באמצעות מגוון של שירותים אנונימיים כמו Freegate ו-UltraSurf או תוכנת Operation: Anti-Censorship של Anonymizer. למרות שאינם ידידותיים לשימוש, שירותים אלה מפנים את תעבורת הגלישה דרך שרתים מחוץ לגבולות המדינה, ומאפשרים להם לצפות באתרים ולשלוח מסרים שנחסמים בכל דרך אחרת.
דבריו של שנגחאי יה שאנן, 23, שמצוטט בכתבה, ממחישים יותר מכל עד כמה האינטרנט חזק יותר מכל צנזורה. "הסיבה היחידה לכך שאנחנו צופים בערוץ הממלכתי היא כדי לראות מה מסתירים מאיתנו", הוא אמר, "לאנשים צעירים כמוני, אין שום סיבה לדאוג. אנחנו מוצאים את כל התוכניות ברשת".