חלוקת התיקים: בעבודה מרוצים, ביקורת בקדימה
"אין ספק שזה הישג גדול של עמיר פרץ, שבעה שרים ל-19 מנדטים זה הישג מאוד מאוד משמעותי", אומרים בעבודה. בקדימה מתבטאים בציניות: "האינטרס הלאומי עמד לנגד עיני אולמרט. זה לפחות מה שאמרו לנו לומר לעיתונאים". אולמרט נפגש הבוקר עם מופז וצפוי להציע לו תפקיד שאינו שר הביטחון. מאוחר יותר ינסה לרצות גם את פרופ' רייכמן, שהפסיד את החינוך לתמיר. מקורבי רייכמן: "אם הוא יקבל את תיק המשפטים - הוא לא יפרוש"
סבב פגישות עם המפסידים: ראש הממשלה, אהוד אולמרט, נפגש הבוקר (יום א') עם שר הביטחון, שאול מופז, בלשכתו בירושלים. אולמרט יבקש ממופז לכהן בממשלה הבאה בתפקיד שאינו שר הביטחון. מאוחר יותר ייפגש אולמרט עם אוריאל רייכמן. אולמרט יקשיב לשניהם וישאל אילו תפקידים הם רוצים, ויציג בפניהם את הצעותיו לתיקים אחרים.
על פי הערכות שונות, למופז יוצע תיק התמ"ת ולרייכמן תיק המשפטים, אם כי היו גם בכירים בקדימה שאמרו שכלל לא בטוח שרייכמן יקבל הצעה כזו מאולמרט.
עם פרסום חלק מהסיכומים שהשיגו אהוד אולמרט ועמיר פרץ בענייני התיקים בסוף השבוע, בכירי מפלגת העבודה החמיאו לפרץ על הישגיו במו"מ. בקדימה מעבירים ביקורת על אולמרט - אם כי אף אחד מהשרים לא מוכן, בינתיים לפחות, להתבטא לציטוט בצורה נחרצת.
עדיין אין הסכמות בין המפלגות על הנושאים החברתיים - שכר מינימום, קצבת זיקנה וחברות כוח אדם. ההערכות הן כי בימים הקרובים תושג הסכמה בנושאים האלה. בכל מקרה, כל הסיכומים שהושגו לגבי התיקים, תלויים בהסכמה על הנושאים החברתיים.
גם במו"מ עם הגמלאים נותרו כמה נושאים לא פתורים - ביניהם סל התרופות, מיטות סיעודיות וכמה נושאים נוספים.
עם הגמלאים נסגרו רק הנושאים הפרסונליים: סוכם כי הם יקבלו את תיק הבריאות (עבור מס' 2 ברשימה, יעקב בן-יזרי), וכן - שר במשרד ראש הממשלה האחראי על הגמלאים (עבור מס' 1 ברשימה, רפי איתן).
"הישג נטו"
בכיר בעבודה אמר אמש ל-ynet כי "אין ספק שזה הישג גדול של עמיר פרץ, אם אלה יהיו אכן התוצאות. זה לא הישג שאפשר להסתיר אותו או לקמבן אותו. זה הישג נטו. קווי היסוד, עד כמה שאנחנו מכירים אותם, אמורים להיות מצוינים. אני חושב שגם ההליכה על תיק הביטחון היתה החלטה חכמה מצד עמיר. ביטחון וחינוך זה כמעט ארבעים אחוז מתקציב המדינה".
ולעומת זאת, בכירים במפלגת קדימה, שנחשבים למקורבים לאולמרט, התייחסו בציניות רבה כלפי הסיכומים שהושגו. הדברים שאומרים הבכירים ישמעו, אולי, כדברי תמיכה בסיכומים, אולם הטון בו נאמרו הדברים אינם מותירים מקום לספק: בקדימה מאוכזבים מהישגיו של אולמרט במשא ומתן הקואליציוני, ומותחים עליו ביקורת חריפה.
"אני מאושר מהיכולות של אולמרט להכניע את מפלגת העבודה", אמר גורם בכיר בקדימה ל-ynet, בקול ציני שאינו משתמע לשתי פנים. "יש צורך לשמור על האחדות הלאומית ויציבות הממשלה, ולמען המשימות החשובות שעומדות בפנינו, ישראל צריכה אחדות וביטחון, ואת שתיהן יחד אולמרט מספק. אין לי ספק שלמרות הוויתור הכואב שנדרשנו לעשות, האינטרס הלאומי עמד לנגד עיניו של ראש הממשלה בפועל". הבכיר ציין כי "זה מה שאמרו לי לומר לעיתונאים, וזה מה שאני אומר. אני מנסה להיצמד לתשובות שביקשו ממני לתת".
"רייכמן לא יפרוש אם הוא יקבל את המשפטים"
לפרופ' רייכמן הובטח תיק החינוך על ידי אריק שרון, וגם אהוד אולמרט חזר על ההבטחה. רייכמן סירב להתייחס אמש לתוצאות המשא ומתן ולהבטחה שניתנה לעבודה לקבל את תיק החינוך. מקורבים לו אמרו ל-ynet כי "אם אכן תיק החינוך יעבור למפלגת העבודה, הרי שרייכמן הופך באופן מיידי למועמד לתיק המשפטים. אם התיק הזה יגיע לידיו, הרי שההערכה היא שהוא לא יפרוש מהפוליטיקה, למרות שהוא לא יקבל את תיק החינוך כפי שהובטח לו".
בסביבתו של אולמרט אמרו הערב כי "ההחלטה אם להישאר בחיים הפוליטיים היא של פרופ' רייכמן".
רייכמן עצמו אמר בימים האחרונים בשיחות סגורות כי עם השבעתו לכנסת, הוא יוכל להתחיל לעסוק בתחום הקרוב ללבו, נושא שינוי שיטת הממשלה בישראל. גורמים במערכת הפוליטית העריכו כי רייכמן אמר את הדברים נוכח מידע שקיבל, כי לא יוכל לכהן כשר החינוך. גורמים חרדיים הביעו הערב שביעות רצון מהאפשרות שח"כ יולי תמיר תקבל לידיה את תיק החינוך: "ההתנגדות של המפלגות החרדיות למינויו של הפרופסור רייכמן לתפקיד נשאה פרי", אמרו.
"לא ציפינו לכזו הצלחה"
בקדימה, כאמור, מושמעת ביקורת על הסיכומים. ח"כ בקדימה אמר אמש כי "אני לא אוהב את מה שקרה עם התיקים בכלל. הדבר היחיד שטוב פה, זה שהעבודה תהיה נעולה בממשלה. אני לא אוהב את מה שקורה, כי אני לא אוהב את הדמויות שהולכות להיכנס לתיקים הבכירים. אבל זה מחיר הקואליציה. אין התלהבות יתרה בקדימה מהמהלך של אולמרט, אבל אף אחד לא מדבר על כישלון אישי שלו".
ביקורת ישירה על אולמרט, כאמור, קשה לשמוע בקדימה. טון ציני יש הרבה. בקדימה מתחו ביקורת חריפה על העברת תיק הביטחון לעמיר פרץ. בכיר במפלגה אמר: "ראש הממשלה מודע לכובד הארחיות ולהכרח ליצור שותפות בינו ובין יו"ר מפלגת העבודה. לאור האתגרים הקשים שבפנינו, ולאור ההתפתחויות האחרונות בתחום הביטחוני, לא היתה ברירה אלא להעביר את תיק הביטחון". כשנשאל הבכיר מה הן אותן התפחויות בתחום הביטחוני, השיב בציניות רבה: "עדיין לא אמרו לנו מהן ההתפתחויות הביטחוניות האלה".
עוד הוסיף הבכיר: "אין ספק שהצלחנו להשיג את היעדים שהציב בפנינו אריאל שרון. איש מאיתנו, שהקים את קדימה, לא ציפה למידה כזו של הצלחה".
בכירים אחרים בקדימה אמרו אמש כי טרם עודכנו על ידי אולמרט, וכי "אנחנו רק מקווים שזה לא לגמרי מדוייק מה שפורסם".
בדרך לממשלת-ענק?
הסיכום בין אהוד אולמרט ועמיר פרץ בנושא התיקים מעלה כעת כמה שאלות: ראשית, כאשר העבודה מקבלת שבעה תיקים על 19 מנדטים, המפתח לחלוקת
התיקים הופך להיות תיק ל-2.5 חברי כנסת. על פי מפתח זה, שאר השותפות הקואליציוניות יזכו גם הן ללא מעט תיקים.
אלא שבשלב זה, עדיין לא ברור כלל מי יהיו כל השותפות הקואליציוניות. אולמרט רצה להכניס גם את ישראל ביתנו, גם את ש"ס, גם את יהדות התורה וגם את מפלגת הגמלאים. האם ה"נדיבות" כלפי העבודה מבשרת כי אחת מהן תהיה מחוץ לממשלה - במיוחד לאור המשבר עם ליברמן? או שמא מתכוון אולמרט לפרוץ את מסגרת השרים, ולהקים ממשלת ענק?
ובתוך כך, נודעים עוד פרטים על הפגישה ביום חמישי בלילה, שבה הגיעו פרץ ואולמרט להסכמות. הפגישה התקיימה במשרד התמ"ת. הוחלט, לפני שהחלה, כי ישתתפו בה שלושה איש מקדימה, ושלושה איש מהעבודה, כאשר בראשי הצוותים עמדו אולמרט ופרץ.
לצדו של אולמרט היו עו"ד יורם טורבוביץ' ואורי שני, ואילו עם פרץ היו רחל תורג'מן ופרופ' דוד ליבאי. הפגישה נמשכה עד חמש בבוקר, ובסוד העניינים היה גם ישראל מימון, מזכיר הממשלה, וחלק מאנשי לשכת ראש הממשלה.
"ביום חמישי היה ברור שהדיונים של טורבוביץ' וליבאי מיצו את עצמן. לכן החליטו אולמרט ופרץ להפגש על מנת לקדם את העניינים", סיפרו בכירים בקדימה.
בשת המפלגות ניסו הלילה למצוא את הצדדים החיוביים בסיכומים שהושגו בין אולמרט ופרץ. "שתי המפלגות צריכות להיות מרוצות", אמר בכיר בקדימה. "זה בדיוק מה שאהוד אולמרט רצה. הוא מרוצה על כמה הישגים יפים, ונתן גם לעמיר הישגים יפים". בקדימה סיפרו כי השר השביעי שקיבלה העבודה ניתן "כדי לגמור את העניינים". לדברי גורם בסביבתו של אולמרט, "לו היה עמיר מקבל רק שישה תיקים, הוא לא היה יכול להסתדר בתוך המפלגה שלו. אולמרט הבין את זה, ונתן לו את השביעי. התיק הזה ניתן ברגע האחרון כדי לסגור את כל הסיפור".
בקדימה אף הביעו סיפוק מהעובדה ששלום שמחון (עבודה) יהיה שר החקלאות, ולכן "לא היתה בעיה לוותר על התיק הזה". "שלום יודע לדבר עם אנשי קדימה", אומר מקורב לאולמרט, "בגלל זה היינו מוכנים לתת את זה לו".