הדפדפן Opera 9: ישכנע את המשוכנעים
הגירסה החדשה של הדפדפן הנורווגי מנסה לשרוד בשוק התחרותי מאוד של הדפדפנים ומביאה איתה שיפור בממשק הלשוניות, ווידג'טים, שיתוף קבצים וחוסם תוכנות
אופרה הוא שחקן די חלש בשוק התחרותי הדפדפנים (נתח השוק שלו אינו עולה על 1-2 אחוזים), אך החברה הנורווגית שמפתחת אותו לא מתייאשת ולא מפסיקה לעבוד ולשפר אותו מגירסה לגירסה. בחודש ספטמבר הכריזה החברה כי כל הגירסאות הבאות של הדפדפן יופצו חינם וללא פרסומות. במקביל, כדי להרוויח כסף, מוכרים בחברה שירותי תמיכה, וגירסאות של הדפדפן למכשירים ניידים.
ביום ה' האחרון יצאה בטא ראשונה של Opera 9. בילינו כמה שעות עם הדפדפן כדי לגלות אם כדאי לנטוש את פיירפוקס לאנחות עבורו.
תמיכה בעברית
הדפדפן מבוסס על גלישה באמצעות לשוניות (תכונה המוכרת גם מפיירפוקס, ומאקספלורר 7). הוא תומך די טוב בעברית גם בכתיבה וגם בהצגה, והאתרים הישראלים הגדולים נראים בו לא רע. בחלק מהאתרים הקטנים יותר העברית משתבשת ויוצאת הפוכה, משום מה. ניתן להורות לאופרה להתחזות לדפדפן אחר, כדי להציג את האתרים בצורה יותר טובה, אך לא תמיד זה עוזר.
החולשה: אין תמיכה בהרחבות
היתרון הגדול של פיירפוקס ושל פלוק, שהצטרף לקרב לאחרונה הן הרחבות (extensions) - המאפשרות לכל משתמש לבצע בדפדפן התאמות אישיות ולהוסיף את התכונות הרצויות לו, או לכל מפתח לכתוב ולהפיץ תוספים בצורה קלה ופשוטה. באופרה לא מאפשרים שימוש בהרחבות וזה מהווה נקודת חולשה רצינית, אם בכוונתם להגיע לנתח גבוה יותר.
התכונות החדשות
הווידג'טים – אופרה כוללת ממשק ניהול לווידג'טים, דומה לקונפביולטור שנרכשה בשנה שעברה על ידי יאהו!. הווידג'טים הם עזרים גרפיים לשולחן העבודה שמפותחים באופן עצמאי על-ידי מפתחים בכל רחבי העולם, או על-ידי אתרים מסחריים שונים, ומחולקים באופן חופשי. יש שם שעונים, משחקונים, נגני רדיו, מד מזג אוויר עדכני ועוד. חלקם אוהבים לזלול את משאבי המערכת.
ממשק הניהול של הווידג'טים מעט מבלבל. לחיצה על F6 מביאה מסך שחור, עליו נמצאים כל הווידג'טים שהורדתם, עם כפתור להורדה של חדשים. משם, אפשר לקחת כל ווידג'ט בנפרד ולהעביר אותו לשולחן העבודה. אחרי שהעברתם, אפשר ללחוץ עם הכפתור הימני של העכבר על הווידג'ט, ולקבוע שהוא תמיד יופיע מעל החלונות האחרים. סגירה של חלון הדפדפן, תסגור גם את כל הווידג'טים.
הטמעה של לקוח ביטורנט – תכונה נוחה במיוחד אם אתם משתפי קבצים. ניתן להוריד קבצים מפרוטוקול ביטורנט ישירות מהדפדפן ללא צורך בתוכנה ייעודית נוספת.
לחיצה על קישור מסוג טורנט תוסיף את המשימה לכרטיסיית ההורדות, ושם תוכלו לעקוב ולראות כמה זמן נשאר לכל קובץ שהורדתם. אין מנגון צפיה מוקדמת פנימי בדפדפן, אבל אם יש ברשותכם נגן שתומך בכך, תוכלו לגשת לתיקיה בה שמרתם את הקובץ שהורדתם, ולנסות לצפות בחלק שכבר ירד.
חשוב לזכור, כמובן, שתהליך השיתוף גוזל מרוחב הפס של ההעלאה וההורדה, ומאט את הגלישה.
צפיה מוקדמת בעמוד – אם אתם מסוג האנשים שלא סוגר לשוניות, ובכל לשונית ניתן לראות רק 3 אותיות, זו תוכנה שמאוד תעזור לכם. ריחוף עם העכבר מעל הלשונית יפתח קופסה קטנה שתראה את כתובת האתר שפתוח באותה לשונית, כותרת החלון, ותמונה מקדימה קטנה של האתר – הסוף לשיטוט האין סופי בין הלשוניות.
חיפוש מותאם אישית מתוך שורת הכתובות – כשתגיעו לתיבת חיפוש שאתם משתמשים בה הרבה, בין אם זו תיבה באתר חיפוש גדול, ובין אם זו תיבה לחיפוש פוסטים בבלוג מסויים, תוכלו לקבוע לה מילת מפתח. למשל, בתיבת חיפוש התמונות בגוגל, לחצו על הכפתור הימני, create search, כתבו את מילת המפתח img. מעכשיו כל פעם שתקלידו את המילה img ואחריה מחרוזת חיפוש בשורת הכתובות, החיפוש ינותב אוטומטית למציאת תמונות בעזרת גוגל.
חוסם תכנים (Content Blocker) – תכונה זו של הדפדפן מנסה לעזור לנו לחסום תמונות ופרסומות מאתרים בשביל לגלוש יותר מהר, אך בפועל היא לא יעילה ולא ממש אינטואיטיבית.
קליק ימני על העכבר בכל אתר יאפשר לבחור באפשרות block content בתפריט, ומשם להתחיל להקליק על איזורים באתר שלא רוצים שיפתחו, כמו פרסומות פלאש, או תמונות. לא תמיד אפשר לחסום כל מה שרוצים, ולמטרה הזו עדיף להשתמש בתוסף ה- Ad Block של פיירפוקס.
הגדרות ספציפיות לאתרים – קליק ימני על העכבר בתוך אתר ובחירה ב- Site preferences יאפשר לכם לחרוג מההגדרות הגורפות של הדפדפן עבור אתרים מסויימים. תוכלו למשל לקבוע אם האתר יוכל לשתול עוגיות, לפתוח פופ אפים, להריץ ג'אווהסקריפטים ועוד.
סיכום
ניכר כי מפתחי "אופרה" עבדו קשה ואין ספק שהחידושים ששילבו בדפדפן הופכים את הגלישה לנוחה יותר, אך החידושים הללו רלוונטים רק עבור קהל המעריצים המאוד מצוצמם של התוכנה.
משתמשי אקספלורר שלא שוכנעו להחליף את הדפדפן שלהם עד עכשיו, כנראה גם לא ישתכנעו לעשות זאת כעת, ויעדיפו לחכות לגירסה 7 של IE, שתשלב סוף סוף גלישה באמצעות לשוניות ושיפורים נוספים. למשתמשי פיירפוקס אין בכלל סיבה לעבור. ההרחבות לפיירפוקס שמתחדשות מדי יום מספקים פתרונות משביעי רצון ואף יותר מכך, כמעט לכל החידושים אצל אופרה. אם באופרה יתחילו לתמוך בהרחבות הללו - אולי אז תהיה פה תחרות אמיתית.